Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. április 14. 14:05 Vállalat

A magyar Lidl felépítőjével hódítaná meg Mészáros Lőrinc az ásványvízpiacot

Közel két évtizedig dolgozott különböző vezető pozíciókban a Lidl magyarországi leányánál Mészáros Lőrinc ásványvizes cégének új vezetője. Kassai Csaba igazgatósági tag, pénzügyi igazgató és ügyvezető is volt a láncnál, ahol – legalábbis a Linkedin-profilja szerint – a magyarországi üzlet kiépítésén dolgozott. Magyarul kulcsszerepe volt a diszkonthálózat magyarországi piacra lépésében és gyors terjeszkedésében.

Sokat számíthatnak a jó kapcsolatok

Kassai még január végén vette át az Aqua Lorenzo Kft. irányítását. Ez Mészáros Lőrincnek az a cége, amelyről részletesen bemutattuk, hogyan vásárolta meg viszonylag olcsón – némi kormányzati hátszéllel – az ország egyik legnagyobb ásványvíz- és üdítőital-gyártó üzemét. Az albertirsai palackozóüzem korábban az Aquarius-Aqua nevű cég tulajdonában volt, miután azonban utóbbi tulajdonosai kétes üzleti ügyekbe keveredtek, a vállalat bedőlt, az egységet pedig az állami felszámoló bevonásával Mészáros Lőrincnek értékesítették.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLuxusjacht, letartóztatás és viszály, a magyar ásványvízkirály bukásának történeteEgy jól időzített üzleti döntésből hatalmas biznisz lett, majd összedőlt a kétes ügyletek, a konfliktusok és az elhibázott üzleti lépések miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alulHa Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

Az Aquarius-Aqua kétes ügyletei előtt az ország legnagyobb ásványvízgyártója volt, és meghatározó részesedéssel rendelkezett az üdítő- és az energiaitalok piacán is. Az albertirsai üzem kapacitása alapján pedig ugyanezt az új tulajdonos, tehát a felcsúti milliárdos is elérheti. Ehhez mindössze annyi kell, hogy az Aqua Lorenzo Kft.-nek legyen elég megrendelése a magyarországi kiskereskedelmi láncoktól.

Ráadásul az Aquarius-Aqua korábban abból csinált nagy üzletet, hogy ők gyártották a különböző láncok saját márkás termékeit, tehát például a Tesco ásványvizet vagy a Spar S-budget energiaitalokat. Lényegében minden fontosabb kiskereskedelmi hálózatnál bent voltak, a Lidlnek ízesített ásványvizet, üdítőt és energiaitalt is milliószámra szállítottak, még Magyarországon kívülre is. Ezeknek a megrendeléseknek a jelentős részét a vállalat kétes ügyei és a szállítási problémák miatt elvesztette, de a vevőket nem lehetetlen visszaszerezni.

Az egykori Lidl-felsővezető igazolása ezért tűnik kifejezetten jó húzásnak. Kassai ugyanis szinte biztosan elég jó kapcsolatokkal rendelkezik az ágazatban, még akkor is, ha lassan már két éve nem dolgozik a diszkontláncnál. Úgy hallottuk, hogy az Aqua Lorenzo már hónapok óta tárgyal a piac különböző szereplőivel, és piaci hírek szerint kisebb megállapodásokat is sikerült már kötnie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Pepsi gyártása lehet Mészáros Lőrinc nagy dobásaAz ásványvízen alig lehet nyerni, energiaitalban a Hellel kellene versenyezni, így valószínűleg az üdítőital-gyártás felé mozdulhat Mészáros Lőrinc új üzeme.

Lecsúsztak a tenderekről

Azért nincsenek egyébként könnyű helyzetben, mert az igazán fontos termékekre a láncok jellemzően éves megállapodásokat kötnek, amelyeket novemberben kezdenek el letárgyalni, és decemberre igyekeznek is aláírni. Még ha egy-egy tárgyalás el is húzódik, január-februárban akkor is megszületik a szerződés*Piaci forrásaink szerint az egyetlen kivétel a Spar, amely márciusi fordulóval dolgozik, de mostanra már náluk is lezárultak a tenderek..

Márpedig az Aqua Lorenzo – ahogy erről a cég korábban lapunkat tájékoztatta – csak február elsején lett az albertirsai üzem tulajdonosa, és akkor kezdődött meg hivatalosan az átadás-átvétel.

Azaz pont lecsúsztak a tenderekről, amelyeket így még az előző vezetés intézett, nekik pedig komoly megrendeléseket nem sikerült behúzniuk.

Így most legfeljebb néhány kisebb megállapodást lehet összehozni, illetve azt próbálhatja meg elérni a vállalat, hogy a saját termékeiket – mint például a Queen kólát vagy a Watt energiaitalt – kitegyék a polcaikra azok a láncok, amelyek az előző tulajdonosi kör alatt beszüntették ezek forgalmazását.

Ebben csak az hozhat változást, ha a láncok új tendereket írnak ki a tavalyiak helyett, például azért, mert az azokon nyertes cégek kénytelenek árat emelni. Ez akár még elő is fordulhat, mert több olyan alapanyag – mint például a kupak vagy a zsugorfólia – is jelentősen megdrágult, amelyek érdemben befolyásolhatják az olcsóbb ásványvizek árát.

Egy dolgozó figyeli a szállítópályán futó Aquarius ásványvizes palackokat az Aquarius-Aqua Kft. új üzemcsarnokában Albertirsán 2012. október 31-én. Fotó: MTI/Bugány János

Úgy tudjuk, hogy a piaci szereplők többsége eddig nagyjából kezelni tudta a helyzetet, de ha tartósan drágák maradnak ezek az alapanyagok, akkor kénytelenek lehetnek ők is árat emelni. A mostani előrejelzések szerint pedig áprilisban és májusban még nem valószínű korrekció, szóval elképzelhető, hogy a következő hónapokban felbolydul kissé a piac.

Elfoglalnák méltó helyüket

Kassai egyébként nem csak az Aqua Lorenzo vezetését vette át, hanem az ásványvízüzem köré épülő cégcsoport többi vállalatában is ő lett az ügyvezető. Így ő irányítja az országban egyedülálló PET-feldolgozó üzemet megszerző Greenpet Recycle Kft.-t is. A vállalat karcagi egysége – amely korábban szintén az Aquarius-Aqua csoporthoz tartozott – PET-hulladékból tud olyan granulátumot előállítani, amelyből aztán újabb palackok készíthetőek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa a kormány besegít, Mészáros Lőrinc a PET-palackokon is hatalmasat kaszálhatAz egész országban egyedülálló műanyag-feldolgozót szerzett meg Mészáros Lőrinc. A kormányzat épp most dolgozik a piac szabályozásán, amivel nagyon jó helyzetbe hozhatja a milliárdost.

Ennek akkor lesz majd igazán nagy jelentősége, ha a parlament elfogadja az új hulladékgazdálkodási törvényt. Ez ugyanis olyan feltételeket teremthet, amely nemcsak a feldolgozásból biztosít hatalmas hasznot Mészáros Lőrincnek, de az ásványvízpiacon is helyzetbe hozza a felcsúti milliárdost.

Megkérdeztük a Mészáros-csoportot, miért döntöttek a vezetőváltás mellett, illetve, hogy milyen terveik vannak, és mely láncokkal folytat tárgyalásokat az Aqua Lorenzo. Azt válaszolták, hogy

az üzleti életben bevett szokás, hogy az akvizíciót követően az új tulajdonos érdekeit szem előtt tartó vezetőket neveznek ki az adott cég élére. Az Aqua Lorenzo Kft. minden üzleti lehetőséget megvizsgál, amely segít talpra állítani az ország egykor piacvezető ásványvízgyártóját annak érdekében, hogy újra elfoglalhassa méltó helyét az ásványvizek és üdítőitalok piacán. Az egyes partnerekkel folytatott tárgyalások az üzleti titok részét képezik, amint lesz érdemi információ, arról a társaság a szokásos platformokon tájékoztatni fogja partnereit és vásárlóit.

Vállalat Aqua Lorenzo Aquarius-Aqua ifjabb Mészáros Lőrinc Lidl Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Kalotay Kálmán
2022. június 24. 16:18 Vállalat, Világ

Túlélik-e a háborút a magyar cégek Oroszországban?

A kölcsönös közvetlen beruházások aránya alacsony, a gazdasági szankciók azonban egyes cégeknek igencsak fájhatnak.

Stubnya Bence
2022. június 23. 13:29 Vállalat

Egy átlagos irodista karrierje során legalább egy évet pazarol arra, hogy feleslegesen vesződik valamivel

Az irodában elvesztegetett idő egy része hatékonyabb technológiában, egy másik része viszont jobb munkaszervezéssel lehetne orvosolható.

Hajdu Miklós
2022. június 23. 10:11 Vállalat

A rugalmas helyett a biztos munkahelyet keresik a dolgozók a romló gazdasági kilátások miatt

A válságtól való félelem az irodákba is visszaterelheti a dolgozókat.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. június 26. 16:13 Pénz

Sokkal kevésbé hatékony, cserébe sokkal drágább a magyar rezsicsökkentés, mint a külföldi megoldások

A magyar rezsicsökkentés teljesen egyedi, hiszen ennyire differenciálatlan támogatás sehol máshol nincs. Ez viszont egyáltalán nem biztos, hogy jó.

Katona Hajnalka
2022. június 26. 04:34 Élet

Fontos szerepe van a nőknek a klímaváltozás megállításában

Ahol több a női menedzser, azok a cégek inkább tudják csökkenteni a karbonkibocsátásukat.

Torontáli Zoltán
2022. június 25. 15:23 Adat, Élet

A kelet-európaiak úgy tervezik, hogy többet költenek – kivéve a magyarokat

A magyar háztartásoknak már évek óta olyan jól megy, hogy nem terveznek többet költeni magukra, vagy inkább olyan rosszul, hogy nem gondolhatnak erre? Vagy csak szimplán pesszimisták?