Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. szeptember 7. 06:54 Vállalat

Hogy kerül valaki az OTP csúcsvezetéséből Mészárosék épülő gigabankjához?

Barna Zsolt amúgy kiváló szakember… Ha nem vagyok itthon, operatív ügyekben ő helyettesít.

Tavaly májusban így jellemezte vezérigazgató-helyettesét, illetve annak banknál betöltött szerepét Csányi Sándor, az OTP első embere egy az Indexnek adott interjúban. Alig több mint egy évvel később azonban – külső szemlélők számára minden előjel nélkül – Barna Zsolt és az OTP útjai elváltak, hogy a bankár másfél hónappal később a Mészáros-csoportnál, illetve a csoport épülő óriásbankjának vezetésében kössön ki. Azaz egy olyan pénzintézet kialakításában vállalhat kulcsszerepet, amely nem titkoltan épp az OTP legnagyobb kihívója kíván lenni.

Csányi utódját látták benne

A hirtelen váltást különösen érdekessé teszi, hogy nagyjából másfél-két éve még tartotta magát a pletyka, miszerint Barna Zsolt lehet Csányi Sándor utódja az OTP vezérigazgatói székében. Első ránézésre pedig ez egyáltalán nem tűnt alaptalan híresztelésnek, hiszen az akkortájt kinevezett vezérhelyettes pályája nagyon gyorsan ívelt felfelé a banknál. Ráadásul ekkor már az is látszott, hogy a gazdasági-politikai elitben is szépen épül a kapcsolati hálója.

Pedig utóbbihoz tíz évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt kötődése, amit elég jól mutat, hogy Barna Zsolt 2010-et megelőzően az állami pénzügyi felügyeletnél dolgozott. Méghozzá egy idő után elég magas pozícióban, a Felügyeleti Igazgatóság ügyvezető igazgatójaként. Volt, aki úgy jellemezte, hogy 2010 előtt „baloldali jegybanki felsővezető” volt, és bár ez szinte biztosan nem politikai elköteleződést takar (ráadásul ebben az időszakban a felügyelet még nem is volt a jegybank része), de akkor is

az előző kormány idején töltött be viszonylag fontos állami pozíciót.

Amiből ráadásul épp a 2010-es kormányváltás után kellett távoznia, akkor, amikor az új vezetés kisöpörte az előző vezetés embereit az államigazgatásból. Így került tíz évvel ezelőtt az OTP-hez, ahol először a montenegrói leánybank átszervezését irányította, majd volt a bank ingatlanbefektetési alapkezelőjének a vezérigazgatója, 2018-ban pedig általános vezérigazgató-helyettes lett. Ez az OTP-n belül nagyon gyors előremenetelnek számít, ahogy egy ismerője fogalmazott:

gyorsan lépdelt felfelé egy alapvetően lassan változó szervezetben.

Az általános vezérigazgató-helyettesi pozíciót ráadásul a szakmában és a médiában is – forrásaink szerint kissé félremagyarázva – úgy értelmezték, hogy ebből a székből még van továbblépés. Valószínűleg innen ered a már említett pletyka is a Csányi-utódlásról, amit sokan megerősítve éreztek akkor, amikor 2019 tavaszán kiderült: az OTP megteremti az elnöki és a vezérigazgatói pozíció szétválasztásának lehetőségét. A két posztot emberemlékezet óta egy személyben tölti be Csányi Sándor, és az akkori lépésből sokan azt a következtetést vonták le, hogy ez változhat. A legvadabb szóbeszéd arról szólt, hogy már 2019 végén Barna Zsolt lehet a vezérigazgató, Csányi pedig az elnöki széket tartja meg.

Az elnök azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket. Ahhoz ugyanis, hogy Barna Zsolt vezérigazgató lehessen, be kellett volna kerülnie az igazgatóságba is, de a 2019 tavaszi közgyűlés előterjesztései között (pdf) nem szerepelt ilyen terv, és erre végül nem is került sor. Így teljesen egyértelmű lett, hogy rövid távon Barna Zsolt nem lesz OTP-vezér, hiszen ez igazgatósági tagság nélkül nem elképzelhető.

Barna Zsolt és Csányi Sándor egymás mellett az OTP honlapjának felsővezetőket bemutató aloldalán 2018-ban, az igazgatóságnak nem volt tagja Barna

Forrásaink szerint Barna kihagyása az igazgatóságból egyértelműen azt üzente, hogy a fák nem nőnek az égig, és különösen ilyen gyorsan nem. Arról azonban már eltérő értelmezéseket hallottunk, hogy ez az üzenet kinek is szólt. Volt, aki szerint részben Barna Zsoltnak, míg mások úgy vélik, inkább magának a szervezetnek, a vezérigazgató-helyettes ugyanis ekkor már tudta, hogy ennél feljebb nem fog lépni az OTP-nél, és ezt el is fogadta.

Jó embernek tartja Lőrincet

Az azonban biztos, hogy a piaci spekulációkkal kissé szembemenő fejlemény ekkor még egyáltalán nem jelentett bizalomvesztést. Erre utal a hivatkozott Index-interjú is, ami a közgyűlés után jelent meg, és amiben ugye Csányi Sándor kifejezetten elismerően beszélt saját helyetteséről. Ez még akkor is igaz, ha az a bizonyos „helyettesítés” nem azt jelentette, hogy ha Csányi külföldön volt, akkor Barna Zsolt irányította volna az OTP-t, egyszerűen csak a szabályzat és a gyakorlat szerint a vezérigazgatói hatáskörbe tartozó operatív feladatokat vette át ideiglenesen. A többi vezérhelyettest például nem utasíthatta, ezt nem engedte volna a szervezet többek által is emlegetett „dinamikája”.

Nagyjából egy évvel az ominózus közgyűlést követően azonban valamiért mégiscsak elkezdett fogyni a levegő Barna Zsolt körül az OTP-ben. Az első arra utaló jelek, hogy gond lehet, állítólag valamikor idén tavasszal voltak, de a szakítás még így is nagyon hirtelen jött. Olyannyira, hogy úgy tudjuk, maga a vezérigazgató-helyettes nem is így számolt, az OTP-nél képzelte el a jövőjét. Azaz valószínűleg nem az történt, hogy Barna Zsoltot megkeresték az éppen akkor alakuló, három állami, illetve kormányközeli bank (a Takarék-csoport, az MKB és a Budapest Bank) összeolvadását felügyelő Magyar Bankholding Zrt.-től és ezért távozott. A sorrend forrásaink szerint fordított volt.

Még akkor is, ha egyébként

Mészáros Lőrinc és Barna Zsolt útja ezt megelőzően is többször keresztezte egymást.

Kettőjük között régóta személyes kapcsolat van, több forrásból is úgy hallottuk, hogy a bankár kifejezetten kedveli Mészáros Lőrincet, akit jó embernek tart. Sőt, Barna Zsolt nem csak az ország leggazdagabb emberén keresztül kötődik a NER legfelsőbb köreihez, személyesen ismeri például Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt is.

Jelentős részben ebből a kapcsolati hálóból ered, hogy a bankár az elmúlt években egyfajta hídszerepet töltött be Csányi Sándor és a Mészáros-világ között. Ez a szerep pedig túlmutatott azon, hogy közvetített a felek között, és például vadászatokra járt mindkettőjükkel. Az előző néhány évben amellett, hogy abszolút az OTP csúcsvezetésébe tartozott, fokozatosan Mészáros Lőrinc érdekeltségeiben is szerepet vállalt, illetve feltűnt a felcsúti milliárdos (és érintőlegesen Tiborcz István) üzletei körül.

A legérdekesebb ezek közül a TV2-nél betöltött szerepe volt, ahol 2017 eleje óta igazgatósági tag. A pozíció nem is elsősorban a titulus vagy a banki kötődés miatt említésre méltó, erre hallottunk teljesen észszerű magyarázatot, hanem mert több forrásból is úgy tudjuk, hogy a feladatot Mészáros Lőrinc kérésére, Csányi Sándor jóváhagyásával vállalta el. Csakhogy a TV2 hivatalosan nem Mészáros Lőrinc érdekeltsége, és 2017-ben sem az volt, még úgy sem, hogy Andy Vajna ekkorra a háttérben már eladta egy olyan cégnek a médiavállalkozást, amely ma több szállal kötődik a felcsúti milliárdos üzleti köréhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnekEgy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.

Nem tiltották el tőle

Mindenesetre ezeknek a kapcsolatoknak a fényében felmerült a kérdés, hogy Barna Zsolt a magyar gazdaságban meghatározó szerepet játszó két milliárdos közül kihez is állt közelebb, nem elképzelhető-e, hogy ez a kettős szerep vezetett valamiféle bizalomvesztéshez. Forrásaink szerint azonban a bankár alapvetően Csányi Sándor beosztottja volt, az OTP-vezér elvárásainak akart megfelelni, és időről időre igyekezett is bizonyítani lojalitását.

Valószínűleg ezért is okozott banki körökben is meglepetést a júliusi hirtelen szakítás. Más kérdés, hogy a bejelentést követően

a szakmában már kész tényként kezelték, hogy Barna Zsolt minden bizonnyal Mészárosék épülő órásbankjánál fogja folytatni, méghozzá elég rövid időn belül.

Mindez azért érdekes, mert ilyen magas beosztásnál viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy menedzser szerződésében ne legyen versenytilalmi kitétel, azaz korábbi munkáltatója ne kösse ki, hogy a munkaviszonya megszakítása után konkurenshez nem szerződhet. Ilyen egész biztosan most is volt, de úgy tudjuk, rendezték a felek. Mivel a bankholding egyelőre csak egy épülő szervezet, nem közvetlen OTP-versenytárs, így hivatalosan nem is biztos, hogy vonatkozna rá egy ilyen megkötés, ám még ha vonatkozna is, valószínűleg akkor sem gördített volna senki akadályt Barna Zsolt szerződtetése elé, az érintettek ugyanis így egyeztek meg.

Az OTP-től érkező szakember egyébként alelnök lesz a Magyar Bankholding Zrt.-nél abban a vezetésben, ahol ott van például az abszolút Mészáros-bizalmas elnök-vezérigazgató Vida József, és az egy időben csak Matolcsy György jobbkezeként emlegetett MKB-vezér Balog Ádám is. Érdekes kérdés, hogy ilyen közegben mennyire kaphat szabad kezet Barna Zsolt, de állítólag Vidával egyenrangú szereplője lesz a vezetésnek. Ráadásul pont azt várják tőle, hogy kívülről érkező szereplőként új lendületet adjon a három bank integrációjának.

Ez ugyanis állítólag egyelőre nem halad olyan ütemben, mint ahogy azt felsőbb körökben szeretnék. Bár a három pénzintézet összeolvadását csak néhány hónapja jelentették be, de egyrészt ennél azért már jóval régebben tudni lehetett, hogy valami ilyesmi lesz az állami és kormányközeli bankok sorsa, másrészt – részben a koronavírus-járvány miatt – ezekben a hónapokban sem volt annyi előrelépés, mint amiben előzetesen bíztak.

Ambiciózus terv

Új feladata fényében nem véletlen, hogy a Barna Zsolt szerződtetését bejelentő közleményben is elsősorban a bankár átszervezésekkel, integrációval kapcsolatos korábbi tapasztalatait emelték ki, amelyből a rövid önéletrajz szerint több is volt OTP-s karrierje során. Az utolsó időszakban is ez volt az egyik kiemelt munkája: különböző vállalati területek ellenőrzése mellett ő felelt azért is, hogy a bankcsoport működését végre sikerüljön összehangolni abban a tucatnyi országban, ahol az OTP aktív, és ne csak a név vagy a logó kösse össze ezeket a leánybankokat.

Arról viszont, hogy ez utóbbiban hogyan állt helyt, elég eltérő véleményeket hallottunk. Abban mindenki egyetértett, hogy az operatív ügyek intézésében nagyon eredményes volt. Az okos és gyors jelzők szinte minden esetben előkerültek a jellemzésénél: ha valamilyen konkrét feladatot rábíztak, akkor azt nagyon rövid időn belül végre tudta hajtani. A bankcsoport integrációja azonban nem ilyen feladat volt. Az Index egy korábbi cikkében azt írta, hogy forrásaik szerint ebben Barna irányítása alatt nem haladt kellő gyorsasággal a bank, és mi is hallottunk ilyen véleményt.

Márpedig a Takarék-csoport, az MKB és a Budapest Bank összeboronálása valószínűleg még ennél is nagyobb munka. A közlemény szerint az új bankcsoport öt éven belül válna a szektor egyik legjelentősebb szereplőjévé, ami ugye azt jelenti, hogy 2025-ig le kell zárni a teljes folyamatot, ám egyesek szerint ez nagyon ambiciózus terv.

Mészárosék külföldön terjeszkednének

Ráadásul Barna Zsolt – még ha valószínűleg, főleg eleinte, a banki feladatai lesznek is a fókuszban – nem csak ezekkel foglalkozik majd. A már többször emlegetett közleményt ugyanis nem maga a bankholding, hanem a Mészáros-csoport adta ki, méghozzá azért, mert az alelnöki pozíció mellett a csoportnál is kap egy megbízást a bankár. A közleményben szó szerint úgy fogalmaztak, hogy Barna Zsolt a jövőben

aktívan részt vesz a cégcsoport stratégiai céljainak kialakításában és azok megvalósításának irányításában, valamint vállalatirányítási és külföldi akvizíciókban szerzett tapasztalatait kamatoztatva tervezi és irányítja a Mészáros-csoport nemzetközi piacon történő terjeszkedését.

Arról korábban többször is írtunk, hogy Mészároséknak számos szektorban vannak határokon átnyúló tervei, legutóbb például néhány hónapja vásároltak egy szállodaipari céget Horvátországban. Úgy tudjuk, hogy Barna Zsolt az ilyen külföldi ügyleteket fogja tervezni, és a végrehajtást felügyelni Mészáros Lőrinccel szoros együttműködésben. Az eddigi tapasztalatok szerint a csoport elsősorban a balkáni régióban terjeszkedhet, azaz épp ott, ahol Barna Zsolt több OTP-s projekten is dolgozott, így valószínűleg van helyismerete.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHorvátországi szállodái lesznek Mészáros LőrincnekA Talentis Group Zrt. júliusban szerzett meg egy olyan rijekai céget, amely neve alapján is a szálláshelyszolgáltatásban ténykedik, vagy fog ténykedni a jövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrinc kiszállt horvát focicsapatából a Felcsút sikerei miattJúlius közepén minden előjel nélkül lemondott tisztségeiről és eladta részesedését az eszéki futballcsapatban Mészáros Lőrinc. Az új tulajdonos egy magántőkealap lett.

Saját bizniszei is vannak

A bankholding új alelnökéről legutóbb nem elsősorban bankári minőségében írtunk, hanem azért, mert nagyon jó érzékkel szállt be egy olyan területre, ahova aztán elkezdtek ömleni az állami megrendelések. A távvezeték-építésekre és kapcsolódó munkákra szakosodott, részben általa alapított Forest-Vill Kft. néhány év alatt hatalmasra nőtt, tavaly pedig három olyan állami keretmegállapodásba került be, amelyek összértéke meghaladta a 80 milliárd forintot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tízmilliárdos üzlet Mészáros és Csányi árnyékábanAz OTP múlt héten távozó vezérigazgató-helyettesének jó időzítéssel alapított cége tavaly három, összesen 80 milliárd forint értékű állami keretszerződésbe került bele.

Bár ettől a cégétől azóta megvált Barna Zsolt, a szektorban továbbra is aktív, és más területeken is vannak saját vállalkozásai. Több ingatlanos cége mellett alig két hónapja Ganz Transzformátor Motor- és Generátorgyártó Kft. néven is alapított egy társaságot, amiről a csoportnál korábban lapunknak azt mondták, hogy a nagy múltú, de nehéz helyzetben lévő Ganz Művek működtetésében vállal majd szerepet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Barna Zsolt Csányi Sándor Magyar Bankholding Zrt. Mészáros Lőrinc OTP Vida József Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Stubnya Bence
2024. május 21. 05:03 Vállalat

„Korábban volt A- és B-terv, most a munkaadók széttárják a kezüket” – így fulladt le a magyar autóipar

Márciusban földbe állt a magyar jármű- és akkugyártás, de a szenvedés már hónapok óta tart. Érdemes újragondolni az elektromobilitás ösztönzésének formáit.

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Fontos

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.