Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. március 8. 11:06 Vállalat

Hétmilliárd forintért épít gyárat Szerbiában a vezető magyar takarmánygyártó

Magyarország vezető takarmánygyártója, az UBM Csoport 7,3 milliárd forintos beruházással hoz létre gyárat a vajdasági Sidben – számolt be a helyi önkormányzatra hivatkozva több szerb médium. A zöldmezős beruházással létrejövő takarmánygyár 110 embernek adhat majd munkát és 2022-re készülhet el.

A 2011-es népszámlálás szerint a horvát határ közelében fekvő Sid lakossága 15 ezer fő volt, amelynek fél százaléka volt magyar. A sidi gyár építésére magyar állami támogatást is kapott az UBM Csoport, 2020 októberében 2,3 milliárd forintos támogatást ítéltek meg a cégcsoport nyugat-balkáni terjeszkedéshez (nyolc másik vállalat is kapott erre állami támogatást).

A támogatás bejelentésekor a cég vezetője azt mondta, hogy Sidben a Balkán legmodernebb, leghatékonyabb takarmánykeverőjét hozzák létre. A tervek szerint a szerbiai gyár termékeinek 80 százalékát ömlesztett kiszerelésben közepes és nagyobb farmok részére forgalmazzák, 20 százalékban zsákos csomagolásban a háztáji gazdaságok számára. A célpiac pedig az egész balkáni régió lesz.


Videó a cégcsoport egyik korábban átadott üzeméről.

Az UBM-nek ez lesz a harmadik külföldi üzeme a romániai (kerelőszentpáli) és szlovákiai (hernádcsányi) takarmánykeverő után. A 2019-ben átadott romániai gyár 15,6 millió eurós (mai árfolyamon 5,7 milliárd forintos) beruházással jött létre, a cégcsoport honlapja szerint ez a régió egyik legnagyobb és Európa egyik legmodernebb technológiájával rendelkező takarmánygyártó létesítménye.

Orbán Viktor is részt vett az UBM kerelőszentpáli üzemének átadásán 2019 májusában. Fotó: Szecsődi Balázs MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar magánszemélyek tulajdonában álló cégcsoportot 1996-ban alapították meg, a kezdetekben szójadara importálásával foglalkozott. Honlapja szerint jelenleg is piacvezető ebben a szegmensben közel 30 százalékos részesedéssel. A portfóliója folyamatosan bővül, mára Magyarország legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője lett és takarmánygyártásban is meghatározó szereplő.

A pilisvörösvári központú anyavállalat leánycégeinek összárbevétele 2019-ben meghaladta a 100 milliárd forintot. Fő exportpiacai közé tartozik Szlovákia, Románia, Szerbia és Lengyelország. Honlapjuk szerint Oroszországban is terjeszkedhetnek, mint írják, “moszkvai irodánkkal lehetővé válik az orosz piacok elérése”.

Vállalat Balkán mezőgazdaság Szerbia takarmány Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2023. február 1. 14:35 Vállalat, Világ

Hamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy része

Egyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

Hajdu Miklós
2023. január 31. 18:06 Vállalat

Nyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése után

A vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Pálos Máté
2023. január 31. 15:12 Vállalat, Világ

Óriási vagyon vált semmivé, a világ egyik legnagyobb gazdasága is beleremeghet a Hindenburg-Adani csatába

A történelem legnagyobb számviteli csalása vagy etikátlan támadás? Nagy a tétje a New York-i elemző iroda és az indiai milliárdos közötti harcnak.

Fontos

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.

Fenntartással a fenntarthatóságról: elég-e emissziókról értekezni és klímavédelemmel foglalkozni?

A legtöbb vállalat a szén-dioxid-csökkentésre összpontosít, de érdemes más fenntarthatósági problémákkal is foglalkozni, mert előbb-utóbb fel fognak merülni.