Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 10. 17:03 Adat, Vállalat

Húst most inkább a Lidlben, zöldség-gyümölcsöt viszont az Aldiban érdemes venni

Mint ahogy január óta minden hónap utolsó napján, így október 31-én is megejtettük virtuális nagybevásárlásunkat az Aldiban és a Lidlben. Minden hónapban ugyanazt a bevásárlólistát állítjuk össze, ugyanazokkal a mennyiségekkel, és ezzel két fő célunk van: egyrészt – szubjektív alapon – mérjük az élelmiszer-inflációt, másrészt kíváncsiak vagyunk, hogy a két népszerű diszkont árazása között hosszabb távon van-e érdemi különbség. (A hangsúlyozottan nem reprezentatív módszerünkről első cikkünkben írtunk részletesen, a bevásárlólista pedig a mondat végén lévő csillagra kattintva érhető el*Burgonya 3 kg
Cukor 0,5 kg
Liszt 1 kg
Olaj 1 l
Vaj 0,25 kg
Félbarna kenyér 3 kg
Zsemle 0,5 kg
Kifli 0,5 kg
ESL tej 1,5% 1 l
ESL tej 2,8% 1 l
Tejföl 20% 0,5 l
Natúr joghurt 0,5 l
Kefir 0,5 l
Paradicsom 1 kg
TV paprika 0,5 kg
Sárgarépa 0,5 kg
Fehérrépa 0,2 kg
Alma 1 kg
Banán 0,5 kg
Örölt kávé, 100% Arabica 0,25 kg
Csirkemell 1 kg
Pulykamell 1 kg
Sertés darált hús, 20% zsírtartalom 0,5 kg
Sertéspárizsi 0,2 kg
WC-papír, kétrétegű, 2 tekercs
Coca Cola 1 l
Zabital 1 l
Rizs 0,5 kg
Spagetti tészta 0,25 kg
Tojás 10 darab
Vöröshagyma 0,25 kg
Kígyóuborka 1 darab
Szénsavas ásványvíz 3 l
Só 0,05 kg
Rögös túró 0,2 kg
Gouda sajt 0,2 kg
Sertéskaraj 1 kg
Trappista sajt 0,2 kg
Kakaós/fahéjas csiga 0,2 kg
Uht tej 1,5% 1 l
Uht tej 2,8% 1 l
Narancs 0,3 kg
.)

Mielőtt rátérnénk az októberi adatokra, érdemes visszatekinteni szeptember végére: akkor azt írtuk, mintha a két boltban az elkerülhetetlen áremelések jeleivel találkoztunk volna. Ezt a feltételezésünket azonban csak félig-meddig igazolta az élet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA drágulás előjeleit látjuk az Aldiban és a LidlbenVége a magyar szezonális zöldségek idényének, de ezt egyelőre ellensúlyozza például az olcsóbb alma. A liszt hosszú idő után először lett drágább, majdnem 10 százalékkal.

A 42 elemből álló, szubjektív módon súlyozott bevásárlókosarunkkal szeptember utolsó napján 16 180 forintot fizettünk volna az Aldi kasszájánál, október végén pedig 16 355 forintot. Ez nem nagy, alig több mint egy százalékos összesített áremelkedés (a mi kosarunk szerint).

A Lidlnél viszont most 16 133 forintba kerül ugyanaz, mint amit egy hónapja még 15 450 forintért kaptunk volna meg, vagyis egyetlen hónap alatt 4,4 százalékkal drágult meg a kosarunk.

Rögtön látszik a két adatból (16 355 forint vs. 16 133 forint), hogy végső soron mindegy, hova mentünk volna ténylegesen vásárolni, a kasszánál 1,36 százalék lett volna csak az eltérés, vagyis a mi mérésünk szerint

pillanatnyilag a két bolt árai között alig van eltérés.

Optimalizálni csak akkor tudnánk a költéseinket, ha a húsféléket inkább a Lidlben, a zöldségeket és a gyümölcsöket viszont most inkább az Aldiban vennénk meg. Adataink ugyanis azt mutatják, hogy a csirkemell, a pulykamell és a sertéskaraj esetében a Lidl tartósan 3-10 százalék közötti árelőnyben van (a darált sertéshúst és a sertéspárizsit viszont nem adja olcsóbban).

Ezzel szemben viszont az Aldi mintha jobban tudta volna kompenzálni, hogy a helyi zöldségek és gyümölcsök szezonja véget ért – és egyrészt ez áremelkedéssel járt, másrészt előtérbe kerültek a téli szezon import déligyümölcsei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegérkeztek a magyar zöldségek, ezért júniusban jóval olcsóbb lett az Aldi és a Lidl isNem nagy meglepetés, hogy nyáron olcsóbbak a hazai zöldségek, és ez lefelé viszi a bevásárlás költségét. Számolásunk szerint a Lidl-nél jobban érvényesült a trend, mint az Aldinál, de mindkét láncban árcsökkenés van.

A paprika, az alma, a kígyóuborka és a narancs is (egyelőre) alacsonyabb árszintre került az Aldiban, mint a konkurens boltban. Emellett továbbra is igaz, hogy nagyon sok terméknél forintra megegyeznek az árak, az általunk vizsgált 42 árucikknél általában közel 50 százalék azoknak az aránya, amelyek az Aldiban és a Lidlben is ugyanannyiba kerülnek.

Az alábbi grafikonon, mint minden hónapban, most is azt mutatjuk be, hogy a két diszkont között (a mi bevásárlásunk szerint) összességében mekkora az eltérés.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Aldi élelmiszer fogyasztói kosár gyümölcs hús Lidl zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.