Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. július 9. 15:55 Adat, Vállalat

Megérkeztek a magyar zöldségek, ezért júniusban jóval olcsóbb lett az Aldi és a Lidl is

Ha a sertéshúsok árának összehasonlítására az egy kilogrammra számított érték mérvadó, a tejnél pedig egy literre számoljuk ki az árat, akkor a wc-papírnak mi az egysége? Ezzel a fogós kérdéssel szembesültünk május végén, amikor a januárban indított Aldi-Lidl fogyasztói kosarunk akkori adatait közöltük. (Január vége óta minden hónapban megvásároljuk ugyanazokat a termékeket a két diszkontban, és követjük az árak változását. A módszer nem reprezentatív, ennek részleteiről itt írtunk korábban.)

Mivel az Aldiban és a Lidlben az ártáblákon egyaránt a tekercs szerepel összehasonlítható egységárként, eddig mi is az egy gurigára eső árakkal számoltunk. Amint azonban a Lidl felhívta a figyelmünket, az összehasonlítás akkor egészen korrekt, ha az egy lapra vetített árral számolunk, hiszen egy-egy tekercsben eltérhet a lapok száma.

Ha valakinek még nem tűnt fel: a két diszkontban lehet kapni például 180 vagy 200 lapos wc-papír tekercseket is. Érdemes tehát figyelembe venni, hogy

az üzletekben kitett ártáblák nem alkalmasak két wc-papír fajlagos árának összehasonlítására.

Ha a vásárló korrekt képet szeretne kapni, akkor a tekercs árát el kell osztania a lapok számával.

Mi is törekszünk erre, ezért most megváltoztattuk a számolásunkat. A friss adatfelvételnél már nem két tekercs wc-papírt, hanem 400 lapot vásároltunk (ami majdnem ugyanaz, és a korábbi számolásainkat összességében nem vitte félre, hiszen a 15-17 ezer forintos nagybevásárlásunkat körülbelül 5-10 forinttal torzította).

Azért vizsgáljuk egyébként pont ezt a két diszkontláncot, mert ahogy korábban bemutattuk, az utóbbi időben a legnépszerűbb bolttípussá váltak Magyarországon, és mivel azt is tudjuk, hogy igen hatékonyan működnek, az áraik vélhetően éles versenyben alakulnak ki. Bevásárlólistánk a mondat végi csillagra kattintva látható.*Liszt 1 kg
Olaj 1 l
Vaj 0,25 kg
Félbarna kenyér 3 kg
Zsemle 0,5 kg
Kifli 0,5 kg
ESL tej 1,5% 1 l
ESL tej 2,8% 1 l
Tejföl 20% 0,5 l
Natúr joghurt 0,5 l
Kefir 0,5 l
Paradicsom 1 kg
TV paprika 0,5 kg
Sárgarépa 0,5 kg
Fehérrépa 0,2 kg
Alma 1 kg
Banán 0,5 kg
Örölt kávé, 100% Arabica 0,25 kg
Csirkemell 1 kg
Pulykamell 1 kg
Sertés darált hús, 20% zsírtartalom 0,5 kg
Sertéspárizsi 0,2 kg
WC-papír, kétrétegű, 400 lap
Coca Cola 1 l
Zabital 1 l
Rizs 0,5 kg
Spagetti tészta 0,25 kg
Tojás 10 darab
Vöröshagyma 0,25 kg
Kígyóuborka 1 darab
Szénsavas ásványvíz 3 l
Só 0,05 kg
Rögös túró 0,2 kg
Gouda sajt 0,2 kg
Sertéskaraj 1 kg
Trappista sajt 0,2 kg
Kakaós/fahéjas csiga 0,2 kg
Uht tej 1,5% 1 l
Uht tej 2,8% 1 l

Júniusban összességében jelentős árcsökkenést mértünk mindkét diszkontban. Adataink szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy az idényzöldségek olcsóbbak lettek, a Lidl meg is erősítette, hogy a szokásos nyári hatás áll a háttérben. A paprika, a paradicsom, a fehérrépa és a burgonya is dömpingben érik, és ez jótékony hatással volt most, június végén a kosarunkra.

Május végén még csaknem hajszálpontosan ugyanannyit, 17,5 ezer forintot fizettünk a Lidl-ben és az Aldiban a szubjektíven összeállított, de kezdettől fogva változatlan összetételű bevásárlásunk után, most viszont mindkét láncban csökkenést mértünk.

Az Aldiban ezúttal 16 ezer 894 forintot fizettünk volna, a Lidl-ben pedig 15 ezer 509-et, ugyanazért.

A mi fogyasztói kosarunkban a két diszkont közötti eltérés áprilisban még mintegy 6 százalék volt (a Lidl volt olcsóbb ennyivel), majd május végére eltűnt a különbség (akkor az Aldinál stagnálást mértünk, a Lidlnél viszont áremelkedést), most azonban a Lidl újra 8 százalékkal olcsóbb lett. Hangsúlyozzuk, hogy ez csak a mi szubjektív összeállítású, de január óta változatlan összetételű kosarunkra igaz. A számokat feltettük az alábbi a grafikonra is:

 

Szokás szerint megnéztük, hogy mennyire különbözik az egyes termékek ára a két boltban. Az arányokban ezúttal semmi változást nem láttunk, míg májusban a 42 termék közül 17-nek az ára forintra megegyezett, júniusban 19-nél nem mértünk egyetlen forint különbséget sem. Ha pedig még 3 százalékos árkülönbséget is megengedünk, akkor 42 termék közül 23-nak ugyanaz az ára jelenleg a két boltban.

Az eltéréseket az alábbi grafikon mutatja:

 

Mire volt elég ez az árcsökkenés? A számaink azt mutatják, hogy a nyári zöldségszüret jótékony hatása az Aldi esetében azt eredményezte, hogy a nagybevásárlásunk lényegében ugyanannyiba került, mint január végén (mintha nem is lett volna közben élelmiszer-infláció), a Lidlnél pedig 7 százalékkal van most a január végi érték alatt a bevásárlásunk összköltsége.

Érdekesen alakul eddig az év eddig, mert a koronavírus-járvány alaposan felforgatta a piacot. Az év eddigi részében 4-5 százalékos élelmiszer-inflációt mértünk, amely most valószínűleg csak átmenetileg, de nullára, vagy negatív tartományba esett vissza.

A KSH júniusi fogyasztói árindexe szerint egyébként 0,6 százalékkal csökkent az élelmiszerek ára, az idényáras zöldségekért és gyümölcsökért 3,2 százalékkal kell kevesebbet fizetni. Az alma ára viszont újabb abszolút rekordra emelkedett.

A következő hónapok fő kérdése így az lesz, hogy ha leérik a magyar paprika és a paradicsom, akkor milyen árszintek állnak majd be.

Adat Vállalat Aldi árcsökkenés diszkont fogyasztói kosár június Lidl zöldség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Hajdu Miklós
2020. október 28. 14:03 Adat

Együtt vesztettük el a járvány feletti ellenőrzést a visegrádi országokkal

Az egész régióban meglehetősen rosszul alakulnak a vírussal kapcsolatos statisztikák.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.