Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. június 9. 12:47 Adat

Hova drágul még az alma?

Nehéz most inflációs adatokat értelmezni, hiszen a világ összes statisztikai hivatalához hasonlóan a magyarországi KSH is kapacitásgondokkal küzd, a járványveszély ideje alatt a szokásosnál nehezebb volt összeírni az árakat. Ezzel együtt is érdekes, mit hozott ki a hivatal az árak májusi változásával kapcsolatban.

A koronavírus-válság miatt sokan az inflációs ráta emelkedését várják hosszú távon (a leginkább azért, mert sok ország költségvetési élénkítéssel reagált a válságra, ami eladósodáshoz vezet majd), közepes időtávon viszont több helyen a deflációs hatás érvényesülhet, hiszen sokan elvesztették a munkájukat, csökken a fogyasztói kereslet. A mostani adatokból azonban inkább a globális gazdaság problémáit lehet kiolvasni: a kőolajpiac, illetve az élelmiszerellátás különböző fajta gondokkal küzd, és ennek hatásai is vannak a Magyarországon kapható termékek áraira.

Összességében 2,2 százalékkal emelkedtek az árak éves összevetésben, az áprilisihoz képest pedig 0,4 százalékkal voltak magasabbak az árak. Ha megnézzük az egyes termékeket, akkor látható, hogy az üzemanyagok ára jelentősen visszahúzza az indexet (ezek teszik a fogyasztói kosár 7 százalékát), míg az élelmiszerek (ez már a fogyasztói kosár ötöde) többnyire elég durván drágultak.

Érdemes külön megnézni, hogy mi történt az almával, aminek az ára az év elejéhez képest 32 százalékkal, az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest pedig 67 százalékkal emelkedett. (A másik két jelentősen dráguló gyümölcs, a narancs és a citrom esetében megszokottabb a szezonális áremelkedés.)

 

Mint látható, májusban 3 híján 500 forint volt az alma fogyasztói átlagára, ami az utóbbi öt évben abszolút rekord. Ráadásul az évnek ebben a szakaszában nem is szokott visszafordulni az év eleji áremelkedés. Ennek azonban semmi köze a koronavírushoz: a magyar gyümölcstermesztők tavaly rossz termésre panaszkodtak, ráadásul az idei sem lesz jobb, hiszen tavasszal ismét fagyok voltak okoztak károkat.

Adat alma fogyasztói árindex infláció KSH Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2022. május 27. 13:37 Adat

Akad még néhány termék, amit egyelőre nem érint az infláció

Nem minden drágult, de kérdés, hogy meddig marad így.

Török Zoltán
2022. május 26. 15:39 Adat

Önámítás-e az energia tekintetében önellátó Magyarország képe?

Az önellátás gondolata ugyanis tökéletesen szembe megy a klasszikus közgazdaságtan alaptételeivel, melyek a kereskedelem előnyeiről szólnak.

Váczi István
2022. május 26. 10:16 Adat, Vállalat

Miért rengeteg a kényszervállalkozó, ha alig találni dolgozót?

Már nem a munkanélküliség, hanem a túlságosan kötött munkahelyi körülmények vesznek rá sokakat saját vállalkozás indítására - na meg persze a kedvezőbb adózás.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A rendkívül erős utazási kedv és infláció ütközésén múlik a nyári szezon sikere.

Debreczeni Anna
2022. május 27. 09:09 Támogatói tartalom, Tech

Mit csinálnál, ha ezentúl csak hallgatni tudnád az Instát?

Alapvető szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a felhasználóbarát digitális világ tervezésekor gondoljunk a fogyatékossággal élő embertársainkra is.

Jandó Zoltán
2022. május 27. 06:57 Pénz, Vállalat

Olcsóbban jött Magyarországra az orosz gáz márciusban

Márciusban jóval a tőzsdei jegyzések alatti áron érkezett Magyarországra az orosz gáz. A háború kirobbanását követően egész Európa látványosan többet vásárolt az oroszoktól.