Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. június 9. 12:47 Adat

Hova drágul még az alma?

Nehéz most inflációs adatokat értelmezni, hiszen a világ összes statisztikai hivatalához hasonlóan a magyarországi KSH is kapacitásgondokkal küzd, a járványveszély ideje alatt a szokásosnál nehezebb volt összeírni az árakat. Ezzel együtt is érdekes, mit hozott ki a hivatal az árak májusi változásával kapcsolatban.

A koronavírus-válság miatt sokan az inflációs ráta emelkedését várják hosszú távon (a leginkább azért, mert sok ország költségvetési élénkítéssel reagált a válságra, ami eladósodáshoz vezet majd), közepes időtávon viszont több helyen a deflációs hatás érvényesülhet, hiszen sokan elvesztették a munkájukat, csökken a fogyasztói kereslet. A mostani adatokból azonban inkább a globális gazdaság problémáit lehet kiolvasni: a kőolajpiac, illetve az élelmiszerellátás különböző fajta gondokkal küzd, és ennek hatásai is vannak a Magyarországon kapható termékek áraira.

Összességében 2,2 százalékkal emelkedtek az árak éves összevetésben, az áprilisihoz képest pedig 0,4 százalékkal voltak magasabbak az árak. Ha megnézzük az egyes termékeket, akkor látható, hogy az üzemanyagok ára jelentősen visszahúzza az indexet (ezek teszik a fogyasztói kosár 7 százalékát), míg az élelmiszerek (ez már a fogyasztói kosár ötöde) többnyire elég durván drágultak.

Érdemes külön megnézni, hogy mi történt az almával, aminek az ára az év elejéhez képest 32 százalékkal, az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest pedig 67 százalékkal emelkedett. (A másik két jelentősen dráguló gyümölcs, a narancs és a citrom esetében megszokottabb a szezonális áremelkedés.)

 

Mint látható, májusban 3 híján 500 forint volt az alma fogyasztói átlagára, ami az utóbbi öt évben abszolút rekord. Ráadásul az évnek ebben a szakaszában nem is szokott visszafordulni az év eleji áremelkedés. Ennek azonban semmi köze a koronavírushoz: a magyar gyümölcstermesztők tavaly rossz termésre panaszkodtak, ráadásul az idei sem lesz jobb, hiszen tavasszal ismét fagyok voltak okoztak károkat.

Adat alma fogyasztói árindex infláció KSH Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Pletser Tamás
2021. december 6. 17:04 Világ

Idehaza is drágulhat az áram az új német kormány zöldítő tervei miatt

Vágyálmai miatt Németország lényegesen magasabb áramárakkal szembesülhet, és mivel Magyarország ugyanennek az elektromos rendszernek a része, itt is hasonló tendenciák lesznek.