Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. június 9. 12:47 Adat

Hova drágul még az alma?

Nehéz most inflációs adatokat értelmezni, hiszen a világ összes statisztikai hivatalához hasonlóan a magyarországi KSH is kapacitásgondokkal küzd, a járványveszély ideje alatt a szokásosnál nehezebb volt összeírni az árakat. Ezzel együtt is érdekes, mit hozott ki a hivatal az árak májusi változásával kapcsolatban.

A koronavírus-válság miatt sokan az inflációs ráta emelkedését várják hosszú távon (a leginkább azért, mert sok ország költségvetési élénkítéssel reagált a válságra, ami eladósodáshoz vezet majd), közepes időtávon viszont több helyen a deflációs hatás érvényesülhet, hiszen sokan elvesztették a munkájukat, csökken a fogyasztói kereslet. A mostani adatokból azonban inkább a globális gazdaság problémáit lehet kiolvasni: a kőolajpiac, illetve az élelmiszerellátás különböző fajta gondokkal küzd, és ennek hatásai is vannak a Magyarországon kapható termékek áraira.

Összességében 2,2 százalékkal emelkedtek az árak éves összevetésben, az áprilisihoz képest pedig 0,4 százalékkal voltak magasabbak az árak. Ha megnézzük az egyes termékeket, akkor látható, hogy az üzemanyagok ára jelentősen visszahúzza az indexet (ezek teszik a fogyasztói kosár 7 százalékát), míg az élelmiszerek (ez már a fogyasztói kosár ötöde) többnyire elég durván drágultak.

Érdemes külön megnézni, hogy mi történt az almával, aminek az ára az év elejéhez képest 32 százalékkal, az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest pedig 67 százalékkal emelkedett. (A másik két jelentősen dráguló gyümölcs, a narancs és a citrom esetében megszokottabb a szezonális áremelkedés.)

 

Mint látható, májusban 3 híján 500 forint volt az alma fogyasztói átlagára, ami az utóbbi öt évben abszolút rekord. Ráadásul az évnek ebben a szakaszában nem is szokott visszafordulni az év eleji áremelkedés. Ennek azonban semmi köze a koronavírushoz: a magyar gyümölcstermesztők tavaly rossz termésre panaszkodtak, ráadásul az idei sem lesz jobb, hiszen tavasszal ismét fagyok voltak okoztak károkat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat alma fogyasztói árindex infláció KSH Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.