Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 21. 06:48 Élet, Vállalat

Lehet-e majd utasbiztosítást kötni koronavírusra?

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a „határokon alkalmazott korlátozó intézkedések lehetséges enyhítéséről” tárgyal most már Szlovénia mellett Ausztriával és Szlovákiával is, az osztrákok pedig június 15-től biztosan teljes mértékben átjárhatóvá teszik a német határt. Egyre többekben merülhet fel a gondolat, hogy mégiscsak lehetséges lesz idén akár külföldön nyaralni.

Az utazást azonban a járványveszély miatt sokan érezhetik kockázatosabbnak, mint korábban, ez pedig növelheti az utasbiztosítások iránti érdeklődést. Az érvényben lévő korlátozások miatt az utazási biztosítások piaca két hónapja gyakorlatilag áll, és mivel az újraindulással kapcsolatban nagyon sok a bizonytalanság, megkérdeztem Kurtisz Krisztiánt, az Uniqa Biztosító Zrt. vezérigazgatóját, hogyan képzelhető el egy idei nyaralás, a világjárvány árnyékában.

Az Uniqánál március 23. óta nem lehet utasbiztosítást kötni, és a biztosító is ugyanazt teszi jelenleg, mint a potenciális utazó: követi a kormánytól és a külföldi hatóságoktól érkező híreket. Amíg nincs konkrét dátuma a határok megnyitásának, addig ők sem tudnak a szolgáltatás újraindításával tervezni.

Kurtisz Krisztián azt mondja, hogy hozzájuk konkrétan koronavírus-megbetegedéssel kapcsolatos kárbejelentés (amíg még lehetett utazni) nem érkezett. Ha azonban az ügyfél koronavírus-fertőzés miatt szorult volna orvosi kezelésre, akkor annak a költségeit a biztosító vállalta volna, amennyiben ez olyan országban történt, ami a beutazás napján nem szerepelt a konzuli szolgálat „Utazásra nem javasolt térségek” listáján.

Amíg nem volt világjárvány, ezt a listát valószínűleg kevesen böngészték, mostantól azonban sokkal többen fogják. A jövőben ugyanis egy utasbiztosítás érvényessége szempontjából kulcsfontosságú lesz, hogy a listán rajta van-e a célország, és ha igen, mikor került fel oda.

Alapesetben egy vírusos megbetegedésből adódó sürgősségi orvosi kezelés költségeit – kevés, a kizárásokban meghatározott esettől eltekintve – jelenleg is térítjük, legyen szó koronavírusról, egy korábban már ismert vagy jelenleg még nem is ismert vírusról

– mondja a vezérigazgató.

Ha viszont egy területen fokozott járványveszély alakul ki, és ez akkora méretet ölt, hogy a külügy listájára felkerül, akkor a biztosító kockázatviselése nem áll fenn.

Az ügyfélnek mindig a beutazás napját kell majd figyelnie,

mert a biztosítás csak akkor alkalmas kártérítés igénylésére, ha a beutazás napján az adott ország nincs fenn a listán. Ha a beutazás napja még rendben van, de a járványhelyzet a kint tartózkodás alatt durvul el annyira, hogy az ország vagy a térség felkerül a külügyi listára, akkor a kártérítés kérhető. Akár egy koronavírus-fertőzés miatti kórházi kezelés számláját is a biztosító fizeti, a szerződési feltételek szerint.

Ezek alapján úgy néz ki, hogy az utasbiztosításoknak nem lesz külön eleme a koronavírusra, mert az eddigi pandémiás szabályokkal ezt is le lehet fedni.

Egyelőre nem tervezzük, hogy nevesítve a koronavírust mint kockázatot megjelenítenénk a feltételeinkben. Arra viszont fel kell készülni, hogy a jövőben esetleg gyakoribbá válnak a jelenlegihez hasonló pandémiás helyzetek, aminek kezelésére – a tapasztalatok összegyűjtését és kiértékelését követően – fel kell készülni

– mondja Kurtisz Krisztián.

Ebből arra következtethetnénk, hogy a koronavírus kockázatának várható költségét a biztosító szétteríti az összes ügyfél között, vagyis a biztosítás díja emelkedni fog. Ám ez sem egyértelmű.

A biztosító az árazás során a múltbeli kártapasztalatok figyelembevételével áraz, ez nem pandémia-specifikus kérdés. Az élet folyamatosan változik, egyes kockázatok nőnek, mások pedig csökkennek. Éppen ezért az sem törvényszerű, hogy az ügyfelek megnövekedett utasbiztosítási árakat tapasztalnak majd a pandémia helyzet elmúltával

– mondja a vezérigazgató, aki a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadást említi példának.

Egészen addig ki volt zárva az utasbiztosításból a terrorcselekmény mint kockázat. Szeptember 11. után azonban szinte minden biztosító beemelte valamilyen feltétellel és limittel a szerződéseibe, ennek ellenére ez nem okozott áremelkedést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHorvát miniszterelnök: a turizmus ugrásra készen áll, hogy fogadhassa a vendégeketHorvátországnak nagyon fontos a turizmus, Andrej Plenković pedig azt mondja, a hotelek, a magánszállások és a strandok is készen állnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassan már látszik, hogy lehet ebből még idén külföldi nyaralásA turizmus annyira fontos iparággá vált Európában, hogy a gazdaság miatt egy világjárvány idején is promotálják a külföldi nyaralásokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat járvány koronavírus Kurtisz Krisztián Uniqa utasbiztosítás utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.