Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 18. 17:45 Élet

Lassan már látszik, hogy lehet ebből még idén külföldi nyaralás

Ritkán merül fel az emberben a nyaralás tervezgetése közben, hogy utazásával munkahelyek megmentéséhez járul hozzá, most viszont ez a narratíva kezd egyre erősebbé válni az Európai Unióban. A turizmus olyan meghatározó ágazattá vált az elmúlt évtizedekben, hogy több országot súlyos gazdasági csapással fenyegeti, ha egy világjárvány során nem mennek el tömegek a tengerpartokra.

Az Európai Unió a világ első számú utazási célpontja, a turizmus 40 százaléka ide irányul. Az EU munkavállalóinak 12 százaléka dolgozik az idegenforgalomban, több déli országban ez az arány a 20 százalékot is eléri. A Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) adatai alapján Horvátországban és Görögországban a gazdaság több mint ötödét teszi ki a turizmus. A nem uniós európai országok közül Albánia, Izland és Montenegró is több mint 20 százalékban függ a turizmustól.

 


Korábban is felmerült például a plexifalak közötti napozás vagy a turistafolyosók létrehozása, az Európai Unió pedig a múlt héten egyértelműen állást foglalt a turizmus újraindítása mellett. Az Európai Bizottság azt javasolta tagállamainak, hogy fokozatosan nyissák meg határaikat a turizmus érdekében.

Az EU célja az, hogy az emberek úgy menjenek el nyaralni és tartsák életben a turizmust, hogy attól ne váljon kezelhetetlenné a járványhelyzet. Ez nyilvánvalóan számos korlátozással járhat, amelyeket előre vetít az elmúlt hétvége Görögországban. A járványt eddig viszonylag jól megúszó országban több helyen mértek 40 fokos hőségét, és több mint ötszáz strandot nyitottak meg számos megkötéssel.

Ezek közé tartozik, hogy ezer négyzetméteren belül egyszerre negyvenen tartózkodhatnak. A napernyők között négyméteres távolságnak kell lennie, a bárszékek között másfél méternek. Zenét nem játszhatnak a tengerparti bárokban. Az éttermekben a székeket mindenki után fertőtleníteni kell, ételt csak elvitelre lehet venni, alkohol pedig nem árulnak. A strandolókat rendőrök és közterület-felügyelők ellenőrzik, a távolságtartást megszegőket közel 400 ezer forintnyi euróval büntethetik.

Athéni strand a hétvégi újranyitás után. Fotó: AFP

Mivel Görögországban jóval enyhébb volt a járvány, mint Franciaországban, Olaszországban vagy Spanyolországban, a görögök abban bíznak, hogy nagyobb szeletet tud hasítani a szűkülő európai tortából. A nyitás azonban így is fokozatos lesz, a szállodák csak június 1-jétől nyithatnak ki, a nem állandó szállások pedig csak júliustól.

Olaszország a tervek szerint június 3-án oldja fel az utazási korlátozásokat, Spanyolországban pedig arra számítanak, hogy június végéig történhet meg ez. Spanyolországban május közepén kezdték el feloldani az utazási korlátozásokat, jelenleg két hét karanténba kell vonulnia a beutazóknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit mérlegeljünk egy utazásnál, ha tenni akarunk a klímaváltozás ellen?Tényleg ennyire káros repülni? A vonat mindennél környezetbarátabb? Mikor érdemes autóba ülni? Néhány szempont az utazáshoz a klímát féltőknek.

Az EU-ban a turizmustól leginkább függő Horvátország jelenleg nem enged be külföldieket. Az eddigi nyilatkozatok szerint Horvátország lényegében országspecifikusan engedne be turistákat: elsőként a hozzá hasonlóan kevésbé fertőzött országokból fogadna vendégeket, mint Csehország, Magyarország, Németország vagy Szlovénia.

Németország és Ausztria is fokozatosan nyit meg határokat, ők a tervek szerint június 15-én szüntetnék meg teljesen a határzárat. Franciaország is várhatóan korlátozottan lesz látogatható június közepéig. Lengyelország azonban Horvátországhoz hasonlóan inkább a kevéssé fertőzött országok turistáival számol. Június közepéig nem engedne be nyugatiakat, inkább a belföldi és a kelet-európai turistákra alapoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok év múlva is máshogyan fogunk nyaralni a turizmus mostani átalakulása miattAz utóbbi évek legnagyobb nyertese volt a turizmus világszerte. Most akkora sokk jött, hogy sok mindent újra kell gondolni.

Élet járvány koronavírus nyaralás turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Debreczeni Anna
2020. október 19. 12:14 Élet, Támogatói tartalom

Egy adatvizualizáció többet mond ezer szónál – a hálózattudomány közel áll a művészethez

Az információk 90 százalékát vizuálisan fogadjuk be, ezért a hálózatok működését is képekben megjelenítve lehet a legjobban megérteni. Ehhez vizuális szótárt kellett kidolgozni, a munka eredményei most láthatóak először.

Debreczeni Anna
2020. október 18. 07:43 Élet

Évi 50 millió forintból teremtenek nagyobb értéket a közmunkánál

A szociális mikrohitelezés és mentorálás az uborkatermesztéssel ért el eredményeket Északkelet-Magyarországon, de más életképes ötleteket is szeretnének támogatni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.