Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. július 18. 07:05 Vállalat

Ötven százalékkal emelték a béreket, nem is akar elmenni senki

Nem fordul elő túl gyakran, hogy egy cég történetének két jelentős mozzanata is a tulajdonos nyaralójához kötődik, a 77 Elektronikával mégis ez a helyzet. A nyolcvanas évek közepén ez határozta meg, hogy pontosan mivel foglalkozzon a cég, addig ugyanis csak annyit tudtak, hogy valamiképpen az elektronikához kell kapcsolódnia. A számítástechnikai körökben legendás figurának számító Lukács József és Endre kisipari körülmények között épített személyi számítógépeket, amelyek az adott körülmények között jók voltak, de üzletileg nem hoztak átütő sikert. Ezért József felesége, Zettwitz Gabriella családjával közösen olyan tevékenységet kerestek, ahol ilyen szempontból is eredményesek lehetnek.

Eleinte sok minden szóba került a virágföld szárazságát mérő eszköztől a pelenkák elhasználódását jelző alkatrészig, de a nyerőnek bizonyult tipp végül a család balatonfüredi telekszomszédjától érkezett. A diabetológus orvos szert tett egy Nyugaton is újdonságnak számító egyéni vércukormérőre, aminek az importjáról az akkori gazdasági helyzetben szó sem lehetett, pedig itthon is nagy szükség lett volna rá. Megkérdezte, nem lehetne-e a hazai körülmények között is előállítani ilyen berendezést – a család nekiállt, sikerrel járt, máig meghatározva az 1986-ban megalapított vállalkozás profilját.

Vércukormérők és vizeletvizsgáló gépek

Magyarországon a cég továbbra is a Dcont márkanevű egyéni vércukormérőiről ismert leginkább, amelyekből ma már a 64. generációt gyártja. Korábban sok külföldi piacra is szállítottak belőle, idővel azonban a tajvani és kínai konkurencia letarolta a világpiacot, áraikkal a 77 Elektronika nem tud és nem is akar versenyezni, így ezeket a berendezéseket már csak a hazai piacra gyártja, évente 90-100 ezer darabot.

Önmagában ez is mutatja, hogy ha a cég teljesen leragadt volna az eredeti tevékenységénél, akkor ma már erősen leszálló ágban lenne, és biztosan nem jutott volna el az első évi 600 ezer forintos árbevételtől a tavalyi közel 31 milliárdig, amelynek majdnem 80 százaléka export. (A fő piacok az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok és Kína.) Hogy ez mégis megtörtént, leginkább az innovációnak köszönhető – mondja Zettwitz Sándor, Gabriella édesapja, aki a család kérésére 1992-ben csatlakozott a vállalkozáshoz ügyvezető igazgatóként.*Korábban hét éven keresztül a magyar tulajdonú, milánói székhelyű Technoital igazgatója volt, majd hazatérve a Technoimpex Külkereskedelmi Vállalat kereskedelmi igazgatójaként dolgozott. A cégnél rendre az árbevétel 6-7 százalékának megfelelő összeget forgatják vissza fejlesztésekre, de volt, amikor a 10 százalékot is elérte ez az érték.

Zettwitz Sándor a 77 Elektronika kutatás-fejlesztési központjának 2017-es avatásán. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szakmai oldalról a lényegében folyamatos növekedést az alapozta meg, hogy az alapítás után négy-öt évvel beléptek a vizeletvizsgálat területére, amely hasonló elven működik, mint a vércukorszintmérés, csak sokkal több paramétert kell meghatározni. Ez így leírva egyszerű, a műszaki megvalósítás azonban már közel sem triviális. Különösen automatizálással együtt, amikor már nem az orvosnak kell a vizeletminta és a mikroszkóp fölé görnyedve diktálnia az eredményeket, hanem elvégzi helyette a képfelismerő mesterséges intelligencia.

Ezek az – igényektől függően – egészen vagy félig automata berendezések hozták meg az igazi világpiaci sikereket a magyar cégnek. Ezeket a műszereket a 77 Elektronika részben saját név alatt hozza forgalomba, emellett a Roche és tavaly óta már a Siemens számára is gyártja őket, utóbbi esetekben a sajátjától eltérő formavilágban. (A technológia szellemi tulajdona mindkét üzleti formában teljes egészében a 77 Elektronikáé, és azzal szabadon rendelkezik.)

Fotó: 77 Elektronika

Az idehaza 2016-ban innovációs nagydíjat kiérdemlő félautomata gép tervezésénél elsősorban a kisebb humán laborokra gondoltak, így számukra is meglepetés volt, hogy egy amerikai partnerük állatorvosi rendelők számára kért egy átalakított verziót. Ráadásul nem is haszonállatok, hanem kutyák és macskák vizsgálatához. Ennél már csak az volt nagyobb meglepetés, amikor a várható darabszámot közölte a partner. „Azt mondták, évente olyan kétezer darab kellene. Csuklottunk egyet, mert ez olyan mennyiség, ami már új üzemet követelt meg” – idézi fel Zettwitz Sándor.

Balatonfüredi beruházás

Ehhez kapcsolódik a vállalkozás egyik legnehezebb időszaka, amikor három év alatt, 2015-17 között duplájára nőtt a forgalom, ami rengeteg kihívással járt.

„Szinte vért izzadtunk. Korábban volt egy beszállítói bázisunk, amely nagyjából el tudta látni az igényeinket. Amikor ezek drasztikusan nőttek, ők ezt nem tudták vagy akarták követni, mert a gépvásárlás mellett embereket kellett volna felvenniük, akik viszont nem nagyon voltak. Így kénytelenek voltunk saját gyártásra berendezkedni”

– mondja Zettwitz Sándor. A balatonfüredi nyaraló akkor kapott másodszor is szerepet, amikor azon gondolkoztak, hol építsék fel ezt az új üzemet. A fővárosi, Fehérvári úti központi telephelyen helyszűkében voltak, emellett budapesti beruházáshoz támogatást sem lehetett kapni. Zettwitz Sándor egyszer a város polgármesterével beszélgetve említette meg a témát, ő pedig melegen ajánlotta Balatonfüredet, ahol egyébként a Zettwitz család minden hétvégéjét tölti. Így itt hajtottak végre egy másfél milliárd forintos beruházást, fémforgácsoló és fröccsöntő gépeket üzembe állítva.

Ez a telephely nem a 77 Elektronikához, hanem a csoport egy másik tagjához, a 77 Ing Vagyongazdálkodási Kft.-hez tartozik. Ez a társaság a 77 Elektronika beszállítója, más vevője lényegében nincs is. A tavalyi 10 milliárdos forgalmát tehát nem lehet hozzáadni a 77 Elektronika 31 milliárdjához, a nyeresége viszont nagyon is önállóan létező dolog, a két cég tavaly majdnem pontosan ugyanannyi profitot termelt.*A 77 Elektronika adózott eredménye 4,48 milliárd forint volt, a 77 Ingé 4,29 milliárd. A 77 Elektronika számára az épületeket és a berendezések egy részét bérbe adó Új-Buda Kft. további 243 millió forint nyereséget hozott össze.

 

A 77 Elektronika készülékeket gyárt, a 77 Ing pedig egyrészt ezekhez szállít fröccsöntött és forgácsolt alkatrészeket, másrészt ott gyártják a nagy, automata vizeletüledék-vizsgáló gépek fogyóeszközét, az úgynevezett küvettát. Ez egy egyszer használatos, bélyegnél kisebb, víztiszta műanyag darab, a gép ebbe préseli bele a vizeletmintát, hogy aztán a beépített mikroszkóp elkészítse a felvételeket.

A laikus szemnek elég egyszerű szerkezetnek tűnik, ám az ezekből évente összesen százmillió darabot előállító automata fröccsöntő gépek ezred milliméteres pontossággal dolgoznak a 22-23 fokra lehűtött térben, ahol folyamatosan cserélik a szűrőkön át érkező levegőt. Emberi beavatkozásra nincs is szükség, a dolgozók csak felügyelik a berendezéseket.

Fotó: 77 Elektronika

Jól időzített béremelés

A jelenlegi szinten túl ugyanakkor nem tervez további automatizálást a cég. A vércukorszintmérők 90-100 ezres darabszámánál ez nem éri meg, a 800-900 alkatrészből álló nagy gépek gyártása pedig a technika jelenlegi szintjén nem is lenne lehetséges robotokkal. A 700 fős csoport nem szenved munkaerőhiánytól, de ezért sokat tett. „Igyekeztünk nem akkor kapkodni, amikor már elkezdenek elmenni az emberek, hanem elébe mentünk a béremelési hullámnak” – mondja Zettwitz Sándor.

Az elmúlt három év mindegyikében 15 százalékkal emelték a béreket – összesen tehát mintegy 50 százalékkal –, emellett pedig mindegyik év végén 13. havi fizetést is kaptak az alkalmazottaik.

Ennek fényében*Tavaly a 77 Elektronikánál a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete (12 hónapra számítva) 400 ezer, a szellemi munkakörben foglalkoztatottaké 828 ezer forint volt. nem csoda, hogy a fluktuáció minimális, a közel 110 fős fejlesztő részlegről évek óta senki sem távozott, pedig az itt foglalkoztatottak gyakran járnak külföldön, és sok állásajánlatot kapnak. Ez a létszám is mutatja, hogy milyen fontos a cégnél az innováció, amely több irányú. Egyrészt folyamatosan tökéletesítik a meglévő berendezéseiket, javítva például a nagy, automata vizeletvizsgálók érzékenységét és kapacitását. Másrészt teljesen új gépek, eljárások kifejlesztésén is dolgoznak. Nemrég került szériagyártásba egy betegágy melletti teszteket végző „okos minilabor”, amely néhány perc alatt képes a levett vért kielemezni, így gyorsan kiderülhet például, hogy a mellkasi fájdalmat infarktus vagy valamilyen gyulladás okozza-e.

Egy másik fejlesztésnek két éve egy svéd céggel közösen álltak neki. Ha sikerrel járnak, négy-öt napról fél órára csökken a baktériumtenyésztés időigénye. Ez már a háziorvosok számára is kezelhető idő, így nem vaktában kellene antibiotikumot felírniuk, ami a rezisztens kórokozók gyors terjedése miatt óriási előrelépés lenne.

Fotó: 77 Elektronika

Marad családi tulajdonban

A fejlesztésekhez hasonlóan Zettwitz Sándor sem áll le, 85. születésnapján túl is napi szinten vezeti a céget. „Azért dolgozom még mindig, mert élvezem. Addig szeretném csinálni, amíg úgy érzem, hogy a cég hasznára vagyok. Bízom benne, hogy lesz annyi önkritikám, hogy ha látom, hogy már nem így működik, akkor átadom a lányomnak az irányítást” – mondja a terveiről. Ez persze nem egyik napról a másikra megy, Gabriella jó ideje szintén ügyvezető, már korábban átvette az informatika, a logisztika és a minőségbiztosítás felügyeletét, és fokozatosan sorra kerül a többi terület is.

Ez azért sem okoz fennakadást a cég életében, mert van egy nyolc igazgatóból álló „második sor”, saját éves tervvel és büdzsével, rájuk most és a jövőben is támaszkodhat az első számú vezető. Azt már korábban eldöntötték, hogy családi tulajdonban tartják a vállalatot, így minden vételi érdeklődést elhárítanak. Ez néha nem is olyan könnyű, a mérleg megjelenése után minden évben jönnek a megkeresések, főleg külföldről. „Van, aki naponta ír, hogy gondoljuk át még egyszer. De nem gondoljuk meg magunkat” – szögezi le Zettwitz Sándor.

 

Amilyen határozott, olyan szerény a leggazdagabb magyarokról szóló kiadványokban évek óta szereplő üzletember. Nem csak a munkamorálja olyan, hogy példaként szerepelhetne Max Weber protestáns etikáról szóló művében.

„Református gimnáziumban érettségiztem, a családban is tetten érhető volt a vallás puritánsága. Ez máig megmaradt. Számomra az a legnagyobb elismerés, amikor azt mondja egy régi ismerős, hogy ti pontosan ugyanúgy éltek, mint 20-25 évvel ezelőtt”

– mondja a vagyonhoz való viszonyáról. Ami a cég eredményeit illeti, büszke arra, hogy privatizálás nélkül, abszolút a nulláról kezdve érték el ezeket, és soha semmiféle stikli nem volt a vállalkozásban.

Tervekből a már említett fejlesztéseken túl sincs hiány. Budapesti tevékenységük a helyszűke miatt jelenleg több telephelyen zajlik, de nemrég sikerült megvenni a Fehérvári úti cégközpont melletti 10 ezer négyzetméteres területet, így mindent ide vonnak majd össze. A beruházásokra bőséges fedezetet ad nemcsak az éves – többségében rendre a cégekben hagyott – nyereség, hanem a két vállalat eredménytartalékában lévő 15 milliárd forint is.

Zettwitz Sándor szerint már a lánya fogja eldönteni, hogy ebből organikusan fejleszt, vagy megvásárol egy hasonló profilú társaságot. Olyan ígéretes startupba most is szívesen befektetnének, amelynek tevékenysége valamennyire kapcsolódik a 77 Elektronika profiljához, de egyelőre nem találtak ilyet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat 77 Elektronika 77 Ing vércukormérő vizetelvizsgáló Zettwitz Gabriella Zettwitz Sándor Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.