Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. január 26. 17:02 Pénz, Vállalat

Aliexpress vagy Ebay? Mindegy, hamarosan egységesek lesznek a szabályok

Miközben a világ legfontosabb gazdasági hatalmai, Kína, az Egyesült Államok és az Európai Unió között súlyos kereskedelmi konfliktusok vannak, a triumvirátus az e-kereskedelem területén egy új megállapodás tető alá hozásán ügyködik.

A Bloomberg szerint Kína is csatlakozik az USA, az EU, illetve a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 47 tagállamának ahhoz a csoportjához, amely újraszabályozná a világ internetes kereskedelmét. Becslések szerint éves szinten 25 ezer milliárd dollár sorsáról van szó.

A készülődő megállapodás lényege, hogy a lehető legtöbb akadályt lebontsák az áruk és szolgáltatások szabad áramlása előtt. Ilyen értelemben egyfajta szabadkereskedelmi megállapodáshoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a gazdaság egyetlen szegmenséről, jelen esetben az e-kereskedelem szabályrendszeréről döntenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa mindent online rendelsz, nem lesznek képesek kiszállítani nekedÚgy tűnik, hogy a logisztika jelenleg a legszűkebb keresztmetszete az e-kereskedelemnek.

Ennek ellenére sem egyszerű tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket. Kína, amely erőteljesen korlátozza belföldön az internet használatát, eleinte nem akart részt venni a megbeszéléseken, mert túl ambiciózusnak tartotta a célokat. Végül az utolsó pillanatban arra hivatkozva gondolták meg magukat, hogy a többoldalú kereskedelmi rendszer már így is válságban van, amelynek legfőbb tünete az amerikai-kínai kereskedelmi háború.

„Az e-kereskedelmi tárgyalások elindítása jelentősen segítene a WTO tárgyalási funkciójának megerősítésében, valamint a többoldalú kereskedelmi rendszerbe és a gazdasági globalizációba vetett bizalom erősítésében

– fogalmazott  Zhang Xiangchen, a WTO kínai nagykövete.

Az előzetes egyeztetéseket már tavaly júniusban elkezdték, és idén márciusban várható, hogy most már Kínával kiegészülve ülnek asztalhoz a tárgyalófelek. A célok között szerepel a nemzetközi e-kereskedelem fejlődését akadályozó akadályok lebontása, például az e-szerződések és e-aláírások érvényességének garantálása.

Ha a teljes kiskereskedelmi forgalmat nézzük, jelenleg még az Egyesült Államok vezet a tavalyi 5300 milliárd dolláros összértékkel. De Kína már nincs sokkal lemaradva, hiszen 2018-ban 5200 milliárdos forgalmat bonyolítottak le az ázsiai országban. Idén várhatóan Kína leelőzi az USA-t, és ha a trend marad a következő években is, növelni fogja az előnyét.

 

Az e-kereskedelem arányát tekintve ugyanakkor Kína már most is messze maga mögött hagyja Amerikát. Míg az Egyesült Államokban a kiskereskedelemnek nagyjából csak a tizede zajlik online, Kínában már a 25 százalékot is meghaladja ez az arány.

Ennek megfelelően Kínának azért is érdeke a megállapodás, mert az e-kereskedelemben elképesztő sikereket értek el az olyan nemzetközileg is jegyzett kínai cégek, mint az Alibaba és a Baidu. 

Magyarországon is sokan rendelnek árut közvetlenül Kínából,

a Magyar Posta és a NAV rendszeresen ad ki tájékoztató anyagokat arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak az ilyen küldeményekre.

Az Alibaba amerikai versenytársa, az Amazon üdvözölte a tárgyalásokat. Szerintük jelentős előnyökkel járhat az Amazon vásárlói és eladói számára az online kereskedelem szabályainak egységesítése. Ha sikerül megállapodni, remélhetőleg a magyar vásárlók számára is még egyszerűbbé válik majd a tengerentúli rendelés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉlelmiszert még mindig nem akarunk online rendelniHiába szárnyal az e-kereskedelem, élelmiszert továbbra is inkább az üzletekben vásárolnak a magyarok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat csomagküldés e-kereskedelem Kína usa wto Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.