Hírlevél feliratkozás
Kégl Virág
2022. április 7. 15:50 Tech

A világ leggazdagabb embere változott, a vagyon forrása nem

Közzétette a Forbes a világ leggazdagabb embereinek idei listáját, amelyen tavalyhoz képest 87-tel kevesebb dollár milliárdos szerepel. Összesített vagyonuk (12,7 ezer milliárd dollár) 400 milliárd dollárral kevesebb a tavalyinál, főleg a tőzsdék gyengébb teljesítménye miatt. Összességében így is több mint ezer olyan milliárdost tart számon a magazin, akinek tavaly óta nőtt a vagyona, újoncként pedig 236 milliárdos került fel a listára.

Az országok szerinti összesítést az Egyesült Államok vezeti, amelyet 735 milliárdos képvisel összesen 4700 milliárd dolláros vagyonnal. Közéjük tartozik Elon Musk is, aki idén lett először listavezető 219 milliárd dolláros vagyonnal, amelyet a Teslának és a SpaceX-nek köszönhet.

Ha megnézzük az elmúlt húsz évben a Forbes által rangsorolt leggazdagabb tíz embert és az általuk képviselt iparágakat, a technológia stabil vezetését, majd 2016-tól ugrásszerű növekedését látjuk. (A lista nem teljes, csak a legfontosabb szektorokat tartalmazza, ahonnan szinte minden évben felkerült valaki a top 10-es listára.)

Idén a leggazdagabb tíz ember vagyonából összesen 934,4 milliárd a technológiából tevődik össze, ebből Elon Musk 219 milliárd dolláros vagyona 23 százalékot tesz ki. A második helyen az Amazon-alapító Jeff Bezos áll 171 milliárd dollárral. A jelenleg negyedik helyet elfoglaló Microsoft-alapító, Bill Gates 2018-ig 16 alkalommal volt listavezető. (Az más kérdés, hogy noha a Teslát technológiai vállalkozásként sorolják be, tulajdonképpen egy autógyártóról van szó, így akár autóipari besorolást is kaphatott volna Musk vagyonának nagyobb része.)

A nagy techcégek a fő tevékenységük mellett képesek voltak komoly bevételt generálni a kiegészítő szolgáltatásokból is. Az Amazon például a kereskedelmi tevékenysége és a felhőalapú tárhelyszolgáltasása mellett 31 milliárd dolláros reklámbevételt generált 2021-ben.

Talán nem meglepő, hogy a techipart az elmúlt évek válságai nem rengették meg, sőt, rávilágítottak arra, hogy bizonyos technológiai fejlesztéseknek még mindig sokkal nagyobb tere lehet az életünkben, mint gondoltuk. Az már egy másik kérdés, hogy a jövőben milyen új szabályozások lépnek életbe, amik a techcégek növekedését és információgyűjtését korlátozhatják.

Az valószínűleg senkit nem lep meg, hogy Magyarországot ezúttal sem technológiai vállalkozásokból meggazdagodott emberek képviselik. A kimutatás szerint Csányi Sándor a globális listán a 2190. helyezett 1,3 milliárd dolláros vagyonnal, míg Mészáros Lőrinc a 2324. helyen áll 1,2 milliárd dollárral.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyszerű módszerrel kerülik el az adófizetést a leggazdagabb amerikaiakTitkos adóhivatali információkat adtak át egy tényfeltáró újságnak olyan emberek adózásáról, mint Jeff Bezos, Elon Musk és Soros György.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokuknak fizetése sincs, mégis elképesztő jövedelmeket kapnak amerikai topvezetőkManapság az amerikai menedzserek bérezése a vállalat piaci és tőzsdei teljesítményétől függ – ha a cég kellően jól szerepel, akkor a vezetője is nagyot szakíthat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA családi befektetés, amely 10 millió százalékos nyereséget hozottA 90-es évek közepén az Amazon csak egy volt a rengeteg induló amerikai e-kereskedelmi cég közül, az alapító Jeff Bezos édesanyja és mostohaapja azonban annyira bízott a sikerében, hogy 1995-ben 245 573 dollárt fektetett bele – derül ki egy két évvel későbbi Amazon-dokumentumból.

Tech amazon dollármilliárdos elon musk Jeff Bezos milliárdosok tesla Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2022. december 1. 12:00 Tech

Több millió Iphone hiányzik majd a piacról a kínai óriásgyárban kitört zavargások miatt

Az Apple kulcsfontosságú gyártási központjában, Csengcsouban a tervezettnél valószínűleg közel 6 millióval kevesebb Iphone Pro telefont fognak legyártani – írja a Bloomberg egy meg nem nevezett bennfentesre hivatkozva.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.

Kabos Eszter
2022. november 26. 14:34 Tech, Világ

A legnagyobb nyertesek között vannak a magyarok a roamingdíjak eltörlése nyomán

Az európai fogyasztók nyertek a roamingárak letörésével, a magyar felhasználók a legnagyobb nyertesek közé tartoznak.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.