Hírlevél feliratkozás
Kégl Virág
2022. április 7. 15:50 Tech

A világ leggazdagabb embere változott, a vagyon forrása nem

Közzétette a Forbes a világ leggazdagabb embereinek idei listáját, amelyen tavalyhoz képest 87-tel kevesebb dollár milliárdos szerepel. Összesített vagyonuk (12,7 ezer milliárd dollár) 400 milliárd dollárral kevesebb a tavalyinál, főleg a tőzsdék gyengébb teljesítménye miatt. Összességében így is több mint ezer olyan milliárdost tart számon a magazin, akinek tavaly óta nőtt a vagyona, újoncként pedig 236 milliárdos került fel a listára.

Az országok szerinti összesítést az Egyesült Államok vezeti, amelyet 735 milliárdos képvisel összesen 4700 milliárd dolláros vagyonnal. Közéjük tartozik Elon Musk is, aki idén lett először listavezető 219 milliárd dolláros vagyonnal, amelyet a Teslának és a SpaceX-nek köszönhet.

Ha megnézzük az elmúlt húsz évben a Forbes által rangsorolt leggazdagabb tíz embert és az általuk képviselt iparágakat, a technológia stabil vezetését, majd 2016-tól ugrásszerű növekedését látjuk. (A lista nem teljes, csak a legfontosabb szektorokat tartalmazza, ahonnan szinte minden évben felkerült valaki a top 10-es listára.)

Idén a leggazdagabb tíz ember vagyonából összesen 934,4 milliárd a technológiából tevődik össze, ebből Elon Musk 219 milliárd dolláros vagyona 23 százalékot tesz ki. A második helyen az Amazon-alapító Jeff Bezos áll 171 milliárd dollárral. A jelenleg negyedik helyet elfoglaló Microsoft-alapító, Bill Gates 2018-ig 16 alkalommal volt listavezető. (Az más kérdés, hogy noha a Teslát technológiai vállalkozásként sorolják be, tulajdonképpen egy autógyártóról van szó, így akár autóipari besorolást is kaphatott volna Musk vagyonának nagyobb része.)

A nagy techcégek a fő tevékenységük mellett képesek voltak komoly bevételt generálni a kiegészítő szolgáltatásokból is. Az Amazon például a kereskedelmi tevékenysége és a felhőalapú tárhelyszolgáltasása mellett 31 milliárd dolláros reklámbevételt generált 2021-ben.

Talán nem meglepő, hogy a techipart az elmúlt évek válságai nem rengették meg, sőt, rávilágítottak arra, hogy bizonyos technológiai fejlesztéseknek még mindig sokkal nagyobb tere lehet az életünkben, mint gondoltuk. Az már egy másik kérdés, hogy a jövőben milyen új szabályozások lépnek életbe, amik a techcégek növekedését és információgyűjtését korlátozhatják.

Az valószínűleg senkit nem lep meg, hogy Magyarországot ezúttal sem technológiai vállalkozásokból meggazdagodott emberek képviselik. A kimutatás szerint Csányi Sándor a globális listán a 2190. helyezett 1,3 milliárd dolláros vagyonnal, míg Mészáros Lőrinc a 2324. helyen áll 1,2 milliárd dollárral.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyszerű módszerrel kerülik el az adófizetést a leggazdagabb amerikaiakTitkos adóhivatali információkat adtak át egy tényfeltáró újságnak olyan emberek adózásáról, mint Jeff Bezos, Elon Musk és Soros György.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokuknak fizetése sincs, mégis elképesztő jövedelmeket kapnak amerikai topvezetőkManapság az amerikai menedzserek bérezése a vállalat piaci és tőzsdei teljesítményétől függ – ha a cég kellően jól szerepel, akkor a vezetője is nagyot szakíthat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA családi befektetés, amely 10 millió százalékos nyereséget hozottA 90-es évek közepén az Amazon csak egy volt a rengeteg induló amerikai e-kereskedelmi cég közül, az alapító Jeff Bezos édesanyja és mostohaapja azonban annyira bízott a sikerében, hogy 1995-ben 245 573 dollárt fektetett bele – derül ki egy két évvel későbbi Amazon-dokumentumból.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech amazon dollármilliárdos elon musk Jeff Bezos milliárdosok tesla Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 04:34 Élet, Tech

Alig van Magyarországon hidrogén, mégis tudjuk, hogyan kellene átállni rá

A jelenlegi ipari termelés nagyon kevés és nem is zöld, de ennek ellenére is látszik már, hogyan fog elterjedni ez a technológia a közlekedésben.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Mészáros R. Tamás
2023. szeptember 19. 04:34 Tech, Világ

Akkora lesz a világ akkuigénye, hogy 28 Magyarország kellene a kielégítéséhez

A kínai cégek ma még messze az élen járnak, de a nyugati fogyasztói szokások és a konkurencia által ígért technológiai áttörések is átrendezhetik a piacot.

Fontos

Fabók Bálint
2023. szeptember 26. 09:48 Adat

Bő száz év alatt nyertünk egy második életet

1900-ben nagyjából 37 év volt a várható élettartam Magyarországon.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 25. 17:55 Élet

A halálozási adatokon is jól látszanak tikkasztó nyár következményei

Dél-Európa bizonyos részein 20-60 százalékos többlethalálozás adódott a kivételesen meleg idei július során.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 25. 17:02 Közélet

Magyarországról jövő migránsok és álhírek is szítják a feszültséget a választásra készülő Szlovákiában

Szombaton választást tartanak Szlovákiában, a közbeszédet a Magyarország felől érkező migránsok uralják.