Hírlevél feliratkozás
Kégl Virág
2022. április 7. 15:50 Tech

A világ leggazdagabb embere változott, a vagyon forrása nem

Közzétette a Forbes a világ leggazdagabb embereinek idei listáját, amelyen tavalyhoz képest 87-tel kevesebb dollár milliárdos szerepel. Összesített vagyonuk (12,7 ezer milliárd dollár) 400 milliárd dollárral kevesebb a tavalyinál, főleg a tőzsdék gyengébb teljesítménye miatt. Összességében így is több mint ezer olyan milliárdost tart számon a magazin, akinek tavaly óta nőtt a vagyona, újoncként pedig 236 milliárdos került fel a listára.

Az országok szerinti összesítést az Egyesült Államok vezeti, amelyet 735 milliárdos képvisel összesen 4700 milliárd dolláros vagyonnal. Közéjük tartozik Elon Musk is, aki idén lett először listavezető 219 milliárd dolláros vagyonnal, amelyet a Teslának és a SpaceX-nek köszönhet.

Ha megnézzük az elmúlt húsz évben a Forbes által rangsorolt leggazdagabb tíz embert és az általuk képviselt iparágakat, a technológia stabil vezetését, majd 2016-tól ugrásszerű növekedését látjuk. (A lista nem teljes, csak a legfontosabb szektorokat tartalmazza, ahonnan szinte minden évben felkerült valaki a top 10-es listára.)

Idén a leggazdagabb tíz ember vagyonából összesen 934,4 milliárd a technológiából tevődik össze, ebből Elon Musk 219 milliárd dolláros vagyona 23 százalékot tesz ki. A második helyen az Amazon-alapító Jeff Bezos áll 171 milliárd dollárral. A jelenleg negyedik helyet elfoglaló Microsoft-alapító, Bill Gates 2018-ig 16 alkalommal volt listavezető. (Az más kérdés, hogy noha a Teslát technológiai vállalkozásként sorolják be, tulajdonképpen egy autógyártóról van szó, így akár autóipari besorolást is kaphatott volna Musk vagyonának nagyobb része.)

A nagy techcégek a fő tevékenységük mellett képesek voltak komoly bevételt generálni a kiegészítő szolgáltatásokból is. Az Amazon például a kereskedelmi tevékenysége és a felhőalapú tárhelyszolgáltasása mellett 31 milliárd dolláros reklámbevételt generált 2021-ben.

Talán nem meglepő, hogy a techipart az elmúlt évek válságai nem rengették meg, sőt, rávilágítottak arra, hogy bizonyos technológiai fejlesztéseknek még mindig sokkal nagyobb tere lehet az életünkben, mint gondoltuk. Az már egy másik kérdés, hogy a jövőben milyen új szabályozások lépnek életbe, amik a techcégek növekedését és információgyűjtését korlátozhatják.

Az valószínűleg senkit nem lep meg, hogy Magyarországot ezúttal sem technológiai vállalkozásokból meggazdagodott emberek képviselik. A kimutatás szerint Csányi Sándor a globális listán a 2190. helyezett 1,3 milliárd dolláros vagyonnal, míg Mészáros Lőrinc a 2324. helyen áll 1,2 milliárd dollárral.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyszerű módszerrel kerülik el az adófizetést a leggazdagabb amerikaiakTitkos adóhivatali információkat adtak át egy tényfeltáró újságnak olyan emberek adózásáról, mint Jeff Bezos, Elon Musk és Soros György.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokuknak fizetése sincs, mégis elképesztő jövedelmeket kapnak amerikai topvezetőkManapság az amerikai menedzserek bérezése a vállalat piaci és tőzsdei teljesítményétől függ – ha a cég kellően jól szerepel, akkor a vezetője is nagyot szakíthat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA családi befektetés, amely 10 millió százalékos nyereséget hozottA 90-es évek közepén az Amazon csak egy volt a rengeteg induló amerikai e-kereskedelmi cég közül, az alapító Jeff Bezos édesanyja és mostohaapja azonban annyira bízott a sikerében, hogy 1995-ben 245 573 dollárt fektetett bele – derül ki egy két évvel későbbi Amazon-dokumentumból.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech amazon dollármilliárdos elon musk Jeff Bezos milliárdosok tesla Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.