Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 5. 11:43 Pénz

A családi befektetés, amely 10 millió százalékos nyereséget hozott

A 90-es évek közepén az Amazon csak egy volt a rengeteg induló amerikai e-kereskedelmi cég közül, az alapító Jeff Bezos édesanyja és mostohaapja azonban annyira bízott a sikerében, hogy 1995-ben 245 573 dollárt fektetett bele – derül ki egy két évvel későbbi Amazon-dokumentumból.

Pedig az alapító – ahogy 2015-ben felidézte – figyelmeztette családját a rendkívüli kockázatra, mondván: nem akarja, hogy mérgesek legyenek rá, amikor hazatér a hálaadás napi vacsorára. Még jó, hogy nem beszélte le őket a befektetésről, mert akkor valószínűleg ezért lennének rá dühösek, hiszen kimaradtak volna a nagy sikertörténetből.

 

Mivel a szülők holdingcégei 1999 óta nem adtak számot nyilvánosan a működésükről, nem lehet pontosan tudni, hogy jelenleg mennyi részvényt birtokolnak. Ami ismert, hogy 2001-től 2016-ig mintegy 595 ezer Amazon-részvényt adtak át családi alapítványuknak, amely fiatalok oktatását segíti. Ha ezen kívül nem váltak meg részvényektől, akkor jelenleg 16,6 millióval rendelkeznek, ami 3,4 százalékos részesedésnek felel meg az Amazonban. Ez július 30-i állapot szerint közel 29,6 milliárd dollárt ér, és a Bloomberg számításai szerint egészen pontosan 12 060 705 százalékos hozamnak felel meg.

A hírügynökség egyébként két másik forgatókönyvet is végigszámolt. Az egyik szerint a szülők más részvénytulajdonosokhoz hasonló ütemben váltak meg Amazon-részesedésüktől. Ebben az esetben 5,7 millió megmaradt részvényük 9,9 milliárdot ér, az eladásból 2,3 milliárdhoz jutottak, a megtérülés pedig közel 5 millió százalékos. A legrosszabb forgatókönyv szerint eladták volna teljes részesedésüket a kérdéses időszak legalacsonyabb tőzsdei árán, 1999. december 31-én. Még ebben az esetben is kerestek volna 100 millió dollárt, illetve közel 41 ezer százalékot a befektetésükkel. (Ez azonban aligha reális forgatókönyv, hiszen így később csak akkor adományozhattak volna Amazon-részvényeket, ha előtte vásárolnak.)

A 12 millió százalék tehát a legjobb forgatókönyv, de ennek a tizede is elég lenne ahhoz, hogy megelőzzék a legprofibb, avagy legszerencsésebb kockázati tőkebefektetőket. A Softbank 2000-ben 20 millió dollárt fektetett az Alibabába, ami 720 ezer százalékot hozott a Bloomberg számításai szerint. A Sequoia Capital WhatsApp-befektetése pedig 36 ezer százalékot termelt, amikor a Facebook 2014-ben megvette a céget 22 milliárd dollárért.

Maga Jeff Bezos egyébként a világ leggazdagabb embere 151 milliárd dolláros vagyonával, köszönhetően az Amazon utóbbi évekbeli szinte töretlen tőzsdei menetelésének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump az Amazonra vadászik, a Facebook visszavonulásra kényszerültA Facebook és a Google magáncégként veszélyesen erős befolyásolói lettek a mindennapi életünknek, legalábbis egyre többen gondolják ezt. Trump szerint az Amazont is meg kell regulázni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz amazon Jeff Bezos kockázati tőke tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.