Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. február 19. 17:11 Tech

Álinterjúkkal és kamutárgyalásokkal próbálja megszerezni a Huawei az Apple titkait

A nyugati vállalatok egyre inkább tartanak attól, hogy kínai cégek ipari kémkedéssel próbálják megszerezni a technológiájukat. Ez fokozottan igaz Kína legfontosabb távközlési vállalatára, a Huaweire, amelynek az egyik alkalmazottját le is tartóztatták kémkedés gyanúja miatt Lengyelországban.

A Huawei más okok miatt is össztűz alatt áll Észak-Amerikában és Európában. Részben a hazai piacok védelme, részben a nemzetgazdasági és gazdasági kockázatok miatt egyre valószínűbb, hogy a Huawei ki fog szorulni a világ vezető távközlési piacairól, már ami a hálózatépítést jelenti (erről itt írtunk bővebben).

A nyugati aggodalmak szerint, ha a Huawei építené ki a mobilhálózatot egy adott országban, az lehetőséget adna kémkedésre vagy akár hekkertámadás indítására is. A kémkedéstől az alapján is tartanak a nyugati országok, hogy az USA-ban két esetben is vádat emeltek a Huawei ellen, mivel az ügyészek szerint kulcsfontosságú információkat loptak el a T-Mobile USA telefontesztelő robotjáról. A Cisco Systems és a Motorola is hasonló esetek miatt fordult a bírósághoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem akarunk többet fizetni az 5G-ért, pedig muszáj leszDrága lesz kiépíteni az infrastruktúrát, és a fogyasztóknak előbb-utóbb ki kell fizetniük ezt. 5G-s telefont viszont egy jó darabig nem érdemes még venni.

A Huawei kémkedési gyakorlatairól a The Information közölt cikket, amely több olyan esetet mutat be, amikor a legnagyobb riválisától, az Apple-től próbáltak meg információkat szerezni. Az egyik példa az Apple okosóráira vonatkozott. A Huawei okosóráit eddig viszonylag negatívan fogadták a felhasználók, míg például az Apple okosórájában lévő szívritmusmérő kifejezetten jól működik.

Emiatt novemberben a Huawei egyik mérnöke találkozót kért az Apple egyik beszállítójától, azzal az ürüggyel, hogy egy jól fizető szerződést ajánljon. Amikor találkoztak, a huaweies mérnököt négy kutató is elkísérte, de tárgyalás helyett másfél órán keresztül arról győzködték, hogy áruljon el részleteket az Apple Watch-ról. Miután a beszállító erről nem volt hajlandó beszélni, nem keresték többet.

A beszállítóknak azért érdemes óvatosnak lenniük, mert például az Apple Watch esetében automatikusan egymillió dollárt kellene fizetniük, ha kiderülne, hogy információk szivárogtak ki tőlük az okosóráról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyerhet-e bárki azzal, ha elüldözik a Huawei-t?A versenytársak cserébe kiszorulhatnak Kínából, az európai és amerikai mobilcégek pedig drágábban építhetik ki az 5G rendszerüket.

A The Information több olyan Apple-beszállítóval is beszélt, akiket megkerestek a Huaweitől, és egy konkrét alkatrészt megmutatva kérték őket, hogy gyártsák le azt. Miután a beszállítók felismerték, hogy egy Apple-alkatrészt mutatnak nekik, visszautasították a Huaweit. Az Apple szerint azonban több esetben is sikerrel járhattak a kínaiak. A cég feljelentette a Huaweit, mert szerintük lemásolta egyik laptop csatlakozójukat, mivel ugyanúgy 13 – nagyon hasonló – alkatrészből állt a Huawei csatlakozója is.

A Huawei az Apple korábbi alkalmazottaitól is próbált információkat szerezni. Egy korábbi Apple-dolgozó arról számolt be, hogy a távozása után jelentkezett a Huawei-hez, ahol a felvételi interjún arról kérdezgették, hogy milyen új termékek várhatóak az Apple-nél. Miután nem válaszolt ezekre a kérdésekre, véget vetettek az interjúnak.

A Huawei szintén régóta próbálkozik azzal, hogy információkat szerezzen az Apple-nek dolgozó összeszerelő üzemekről. Az Apple Watch első összeszerelő üzeme éppen Kínában van, itt a sorokat szoros felügyelet övezi, a gépeket ponyvákkal és vászonfalakkal takarják el. Ha egy gép meghibásodik, akkor letakarva viszik el egy külön helyiségbe, ahová csak engedéllyel rendelkező ember léphet be.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a Huaweinek formális ösztönzőrendszere is van a kémkedés díjazására. A dolgozókat bátorítják arra, hogy osszanak meg bármilyen információt a rivális termékekről, és biztosítja őket arról, hogy semmilyen büntetés nem fogja őket érni ezért. A The Informationnek azt írta a Huawei, hogy a kutatás-fejlesztés során alkalmazottainak fel kell használniuk bármilyen nyilvánosan elérhető hasznos információt, tiszteletben tartva a szellemi tulajdonjogokat.

Cikkünk után a Huawei Technologies levelet küldött nekünk, amelyben cáfolták “ezeket a vádakat”. Azt írták, a vállalat minden beszállítójától elvárja, hogy megfeleljen magas etikai elvárásainak, ide tartozik a tisztességességi és feddhetetlenségi szerződések és más megállapodások aláírása. Azt írták, azt is megkövetelik a beszállítóitól, hogy a Huawei-jel való kommunikációjuk során tartsák tiszteletben más ügyfeleikre vonatkozó titoktartási kötelezettségeiket is.

“Ami a kutatás-fejlesztés területét illeti, a Huawei munkavállalóinak kötelességük a nyilvánosan hozzáférhető adatokat megkeresni, átnézni és felhasználni, ugyanakkor üzletviteli szabályzatunk alapján tiszteletben is tartani a harmadik felek szellemi tulajdonát. A Huawei-nek nincs hozzáférése versenytársai bizalmas információihoz, és nem is kívánja azokat kutatni” – közölte a cég. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Apple huawei kémkedés okostelefon Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.