Hírlevél feliratkozás
Straub Ádám
2019. február 2. 18:07 Tech

Nem akarunk többet fizetni az 5G-ért, pedig muszáj lesz

Manapság az összes technológia közül az 5G-ről lehet a legtöbbet hallani, mivel úgy tűnik, mindent el lehet adni vele. Az amerikai AT&T mobilszolgáltató például képes volt az általa árusított 4G-s készülékek szoftverét csak azért átírni, hogy azok a 4G vagy 4G+ helyett “5G E” feliratot jelenítsenek meg, azt sugallva, hogy használójuk 5G-t használ, pedig nem, csak a 4G egyik újabb fajtáját.

A mostani hálózatok tudnak mindent, ami a mobilinternetezéshez kell: lehet rajtuk videotelefonálni vagy filmeket nézni jó minőségben. De a mobilcégek már évek óta sulykolják azt, hogy hamarosan 5G-n keresztül fognak közlekedni a járművek, még a locsolórendszert is ez vezérli majd – így nem meglepő, hogy a PWC tavalyi, amerikai felhasználók körében végzett felmérése szerint a felhasználók közel fele tisztában van a rövidítés jelentésével, és ezek 93-98 százaléka számára kifejezetten vonzó az új technológia.

Nem igazán akarunk többet fizetni az 5G-ért

PWC tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy az (amerikai) felhasználók szűk többsége az otthoni internetkapcsolat havidíját tartja magasnak, a mobilinternetét valamivel kevesebben (a megkérdezettek 36 százaléka). A legtöbben stabil, folyamatosan jól működő internetre vágynak az 5G képében, azonban a PWC felmérése szerint csupán a felhasználók 33 százaléka fizetne a jelenleginél többet 5G mobilinternetért: átlagosan havi 5 dollárral, vagyis nagyjából 1400 forinttal többet az otthoni netért, és 4,4 dollárral, vagyis durván 1200 forinttal többet a mobilnetért.

Míg a felhasználók nem igazán akarnak az 5G miatt többet költeni internetre, a technológia bevezetése jelentős terheket ró majd a szolgáltatókra. (Nem véletlen, hogy a mobilcégek sem feltétlenül szeretnék, hogy amerikai nyomásra a helyi 5G tenderekből kizárnák a kínai Huawei-t, hiszen minél kisebb a verseny, annál drágábban adhatják a hálózati eszközöket gyártóik).

A rendszer teljes körű kiépítése hosszú éveket vesz majd igénybe, mivel eltérő lesz a hálózatok kialakítása az eddigiektől, mivel az 5G hálózatok olyan rádiófrekvenciákat is használni fognak, amelyeken most még nem zajlik mobilkommunikáció. Magyarországon az állam a tervek szerint az idei éve második felében fogja értékesíteni ezeknek a frekvenciáknak a használati jogosultságát a mobilcégeknek.

Nem csupán egy hálózati szoftverfrissítés lesz

Az 5G esetében például sűrűn lakott övezetekben a nagyobb adatátviteli sebesség érdekében milliméteres hosszúságú rádióhullámokat használhat az 5G, ezt pedig mind az adótornyoknak, mind a mobil eszközök antennáinak is támogatnia kell, amit nem lesz könnyű megoldani. Ráadásul a milliméteres rádióhullámok kedvezőtlen terjedése miatt akár kézzel is könnyű lenne leárnyékolni a telefonunkról ki-be áramló adatátvitelt, ezért a Qualcomm chipgyártó cég tavaly bemutatott koncepciójában a vezérlőcsip mellé külön modemet és több antennamodult építenek be a készülékházba, ami rengeteg helyet foglal. De hasonlóan trükkös antennákat használt a Motorola is kísérleti 5G mobiljához – derül ki az Ars Technica cikkéből.

A Huawei azonban néhány napja egy Balong 5000 nevű 5G-s lapkakészletet mutatott be, amelyen a 2G, 3G, 4G és 5G átviteli funkciók már egyetlen lapkán kaptak helyet. Azt nem tudni, milyen antennákat használ majd a Balong 5000, de azt már igen, hogy a használható frekvenciáktól függően akár 4,6-6,5 gigabit/másodperces letöltési sebességet is támogat, ami tizenöt-hússzor gyorsabb a 4G-s sebességnél – de persze csak ideális feltételek mellett, ami nem lesz azonos a valóssal.

Még több állomás, még több optika kell majd

Mivel a különböző frekvenciák eltérő távolságokra terjednek, az 5G-korszakban sok új bázisállomást kell majd telepíteni minden országban, ráadásul szinte minden cella esetében elengedhetetlen lesz, hogy rádiós átvitel helyett optikai hálózatra kapcsolódjon. Ezt a 4G esetében sokszor meg lehet oldani kevésbé költségesen. Többek közt ez is lehet az egyik oka a mobil és vezetékes szolgáltatók egyesüléseinek, így annak is, hogy a Vodafone tavaly bejelentette a UPC-t tulajdonló Liberty Global felvásárlását, a Digi pedig az Invitelét.

A jelenleg használt, 4G-s bázisállomásokra kapcsolódó készülékek állomásonként legfeljebb 1 gigabites sávszélességen osztozhatnak, míg egy 5G-s cella esetén ez már minimum 20 gigabit/mp lesz. Érdemes azonban kiemelni, hogy az 5G specifikációi (.pdf) konkrét, felhasználókra vonatkozó minimálisan le-, és feltöltési sebességből csupán 100/50 megabit / másodpercet írnak elő. Bár optimális feltételek mellett ennél már 4G-n is lehet nagyobb sebességet elérni, az 5G esetében kulcsfontosságú, hogy ezt a tempót stabilan, alapfeltételként nyújtsa. Az 5G szabvány azt is előírja, hogy egy négyzetkilométeres területen belül képes legyenek a cellák akár egymillió darab eszközt vagy felhasználót is stabilan kiszolgálni, amire a 4G még alkalmatlan.

Az 5G a gyors átvitel mellett csaknem valós idejű, mindössze 1 milliszekundumos késleltetést okoz majd az adatok továbbításakor. A mai 4G-vel a késleltetés mértéke még jó minőségű kapcsolat esetében is legalább 20 milliszekundum, ezért nem lehet rajta keresztül önvezető járműveket vagy távműtéteket vezérelni. Az új hálózatok további sajátossága, hogy képesek lesznek kiszolgálni a minimális mennyiségű adattovábbítást igénylő, cserébe akár elemről is évekig használható szenzorok adatait is – a 4G-vel csak ennél energiaigényesebb eszközöket lehet kiszolgálni.

Már jönnek az 5G-mobilok

A friss pletykák szerint a Huawei egy félbehajtható, az LG és a Xiaomi pedig hagyományos dizájnú 5G-s telefonokat fog bemutatni a február végi Mobile World Congress-en. Igaz, ezeket a készülékeket várhatóan csak később, valamikor az év második felében fogják árusítani. Azt valószínűleg már előre leszögezhetjük, hogy ezeknek a telefonoknak nem lesz jó ár-érték aránya. Egyelőre ugyanis felesleges extrának tűnik 5G-re költeni, hiszen Magyarországon is csupán egyetlen helyen, Zalaegerszeg belvárosában működik tesztüzemben egy következő generációs állomása a Telekomnak.

Minden új technológiának vannak gyermekbetegségei, így valószínűleg érdemesebb lesz kivárni, mire a technológia éretté válik. Ezt valószínűleg abból szűrhetjük majd le, hogy az Apple elérhetővé teszi majd az iPhone-ban (a cég sosem kapkodja el az új technológiák bevezetését, és csak kiforrott megoldásokat épít be), az androidos vonalon pedig a középkategóriás modellek jellemzői között is megjelenik majd az 5G.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElfelejtették mondani, de a Telekom 5G tesztjének szállítója a fejlett világból éppen kiutálni készült HuaweiNem verték nagy dobra a kapcsolatot, sőt egy fél mondattal még mintha vetítetni is akartak volna a közvéleménynek.

Tech 5G huawei tech UPC Vodafone Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 19. 09:25 Tech

Osztrák háttérrel elindult a Lime rollerek budapesti kihívója

Breezy néven itt az újabb e-roller szolgáltató a fővárosban, a jelek szerint egy osztrák rendszert szabtak magyar viszonyokra.

Avatar
2019. augusztus 17. 17:42 Tech

Drágám, mit keres egy router a lábadban?

Nem csak punk pólós hekkerek szórakozása, hogy kiborggá alakítsák magukat. Egyre nagyobb lehetőségeket hoz, hogy félig robottá alakuljunk, de súlyos kérdések is felmerülnek.

Hajdu Miklós
2019. augusztus 14. 13:03 Tech

Tényleg lehallgatta és leíratta a Facebook a messengeres telefonbeszélgetéseidet

Állítólag csak a mesterséges intelligenciájukat akarták tökéletesíteni a beszédrészletek elemzésével.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. augusztus 18. 07:08 Élet

Vegetarianizmus, természetes étel és klímavédelem: ez nehéz lesz egyszerre

Tudatos vásárlóként hiába szeretnél egyszerre sok mindent elérni, egyelőre úgy néz ki, hogy ez ma még maradéktalanul nem sikerülhet. Melyik ujjunkba harapjunk?

Stubnya Bence
2019. augusztus 17. 07:24 Világ

Három éve a feje tetejére állt világpolitika. De valójában miért?

Hirtelen szexista és rasszista lett a fehér munkásosztály, vagy rájöttek, hogy cserben hagyták őket a munkaerőpiacon? Nem csak a következő választásokat, hanem a globalizáció sorsát is eldöntheti a válasz.

Bucsky Péter
2019. augusztus 16. 06:52 Közélet

Autósportokban erősít a Szijjártó család, az állami pénzek követik őket

Jelentős állami pénzek kerültek a külügytől a külügyminiszter testvére által vezetett kamionversenyes céghez.