Hírlevél feliratkozás
Straub Ádám
2019. február 2. 18:07 Tech

Nem akarunk többet fizetni az 5G-ért, pedig muszáj lesz

Manapság az összes technológia közül az 5G-ről lehet a legtöbbet hallani, mivel úgy tűnik, mindent el lehet adni vele. Az amerikai AT&T mobilszolgáltató például képes volt az általa árusított 4G-s készülékek szoftverét csak azért átírni, hogy azok a 4G vagy 4G+ helyett “5G E” feliratot jelenítsenek meg, azt sugallva, hogy használójuk 5G-t használ, pedig nem, csak a 4G egyik újabb fajtáját.

A mostani hálózatok tudnak mindent, ami a mobilinternetezéshez kell: lehet rajtuk videotelefonálni vagy filmeket nézni jó minőségben. De a mobilcégek már évek óta sulykolják azt, hogy hamarosan 5G-n keresztül fognak közlekedni a járművek, még a locsolórendszert is ez vezérli majd – így nem meglepő, hogy a PWC tavalyi, amerikai felhasználók körében végzett felmérése szerint a felhasználók közel fele tisztában van a rövidítés jelentésével, és ezek 93-98 százaléka számára kifejezetten vonzó az új technológia.

Nem igazán akarunk többet fizetni az 5G-ért

PWC tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy az (amerikai) felhasználók szűk többsége az otthoni internetkapcsolat havidíját tartja magasnak, a mobilinternetét valamivel kevesebben (a megkérdezettek 36 százaléka). A legtöbben stabil, folyamatosan jól működő internetre vágynak az 5G képében, azonban a PWC felmérése szerint csupán a felhasználók 33 százaléka fizetne a jelenleginél többet 5G mobilinternetért: átlagosan havi 5 dollárral, vagyis nagyjából 1400 forinttal többet az otthoni netért, és 4,4 dollárral, vagyis durván 1200 forinttal többet a mobilnetért.

Míg a felhasználók nem igazán akarnak az 5G miatt többet költeni internetre, a technológia bevezetése jelentős terheket ró majd a szolgáltatókra. (Nem véletlen, hogy a mobilcégek sem feltétlenül szeretnék, hogy amerikai nyomásra a helyi 5G tenderekből kizárnák a kínai Huawei-t, hiszen minél kisebb a verseny, annál drágábban adhatják a hálózati eszközöket gyártóik).

A rendszer teljes körű kiépítése hosszú éveket vesz majd igénybe, mivel eltérő lesz a hálózatok kialakítása az eddigiektől, mivel az 5G hálózatok olyan rádiófrekvenciákat is használni fognak, amelyeken most még nem zajlik mobilkommunikáció. Magyarországon az állam a tervek szerint az idei éve második felében fogja értékesíteni ezeknek a frekvenciáknak a használati jogosultságát a mobilcégeknek.

Nem csupán egy hálózati szoftverfrissítés lesz

Az 5G esetében például sűrűn lakott övezetekben a nagyobb adatátviteli sebesség érdekében milliméteres hosszúságú rádióhullámokat használhat az 5G, ezt pedig mind az adótornyoknak, mind a mobil eszközök antennáinak is támogatnia kell, amit nem lesz könnyű megoldani. Ráadásul a milliméteres rádióhullámok kedvezőtlen terjedése miatt akár kézzel is könnyű lenne leárnyékolni a telefonunkról ki-be áramló adatátvitelt, ezért a Qualcomm chipgyártó cég tavaly bemutatott koncepciójában a vezérlőcsip mellé külön modemet és több antennamodult építenek be a készülékházba, ami rengeteg helyet foglal. De hasonlóan trükkös antennákat használt a Motorola is kísérleti 5G mobiljához – derül ki az Ars Technica cikkéből.

A Huawei azonban néhány napja egy Balong 5000 nevű 5G-s lapkakészletet mutatott be, amelyen a 2G, 3G, 4G és 5G átviteli funkciók már egyetlen lapkán kaptak helyet. Azt nem tudni, milyen antennákat használ majd a Balong 5000, de azt már igen, hogy a használható frekvenciáktól függően akár 4,6-6,5 gigabit/másodperces letöltési sebességet is támogat, ami tizenöt-hússzor gyorsabb a 4G-s sebességnél – de persze csak ideális feltételek mellett, ami nem lesz azonos a valóssal.

Még több állomás, még több optika kell majd

Mivel a különböző frekvenciák eltérő távolságokra terjednek, az 5G-korszakban sok új bázisállomást kell majd telepíteni minden országban, ráadásul szinte minden cella esetében elengedhetetlen lesz, hogy rádiós átvitel helyett optikai hálózatra kapcsolódjon. Ezt a 4G esetében sokszor meg lehet oldani kevésbé költségesen. Többek közt ez is lehet az egyik oka a mobil és vezetékes szolgáltatók egyesüléseinek, így annak is, hogy a Vodafone tavaly bejelentette a UPC-t tulajdonló Liberty Global felvásárlását, a Digi pedig az Invitelét.

A jelenleg használt, 4G-s bázisállomásokra kapcsolódó készülékek állomásonként legfeljebb 1 gigabites sávszélességen osztozhatnak, míg egy 5G-s cella esetén ez már minimum 20 gigabit/mp lesz. Érdemes azonban kiemelni, hogy az 5G specifikációi (.pdf) konkrét, felhasználókra vonatkozó minimálisan le-, és feltöltési sebességből csupán 100/50 megabit / másodpercet írnak elő. Bár optimális feltételek mellett ennél már 4G-n is lehet nagyobb sebességet elérni, az 5G esetében kulcsfontosságú, hogy ezt a tempót stabilan, alapfeltételként nyújtsa. Az 5G szabvány azt is előírja, hogy egy négyzetkilométeres területen belül képes legyenek a cellák akár egymillió darab eszközt vagy felhasználót is stabilan kiszolgálni, amire a 4G még alkalmatlan.

Az 5G a gyors átvitel mellett csaknem valós idejű, mindössze 1 milliszekundumos késleltetést okoz majd az adatok továbbításakor. A mai 4G-vel a késleltetés mértéke még jó minőségű kapcsolat esetében is legalább 20 milliszekundum, ezért nem lehet rajta keresztül önvezető járműveket vagy távműtéteket vezérelni. Az új hálózatok további sajátossága, hogy képesek lesznek kiszolgálni a minimális mennyiségű adattovábbítást igénylő, cserébe akár elemről is évekig használható szenzorok adatait is – a 4G-vel csak ennél energiaigényesebb eszközöket lehet kiszolgálni.

Már jönnek az 5G-mobilok

A friss pletykák szerint a Huawei egy félbehajtható, az LG és a Xiaomi pedig hagyományos dizájnú 5G-s telefonokat fog bemutatni a február végi Mobile World Congress-en. Igaz, ezeket a készülékeket várhatóan csak később, valamikor az év második felében fogják árusítani. Azt valószínűleg már előre leszögezhetjük, hogy ezeknek a telefonoknak nem lesz jó ár-érték aránya. Egyelőre ugyanis felesleges extrának tűnik 5G-re költeni, hiszen Magyarországon is csupán egyetlen helyen, Zalaegerszeg belvárosában működik tesztüzemben egy következő generációs állomása a Telekomnak.

Minden új technológiának vannak gyermekbetegségei, így valószínűleg érdemesebb lesz kivárni, mire a technológia éretté válik. Ezt valószínűleg abból szűrhetjük majd le, hogy az Apple elérhetővé teszi majd az iPhone-ban (a cég sosem kapkodja el az új technológiák bevezetését, és csak kiforrott megoldásokat épít be), az androidos vonalon pedig a középkategóriás modellek jellemzői között is megjelenik majd az 5G.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElfelejtették mondani, de a Telekom 5G tesztjének szállítója a fejlett világból éppen kiutálni készült HuaweiNem verték nagy dobra a kapcsolatot, sőt egy fél mondattal még mintha vetítetni is akartak volna a közvéleménynek.

Tech 5G huawei tech UPC Vodafone Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Andresin Zsanett
2019. december 13. 16:37 Tech

Mit tehet egy cég a növekedéséért, ami hatékony, és még etikus is?

Mit csináljon egy korlátozott forrásokkal rendelkező startup, hogy sorban álljanak nála a befektetők és berobbanjon a világpiacra? Meg kell mutatnia, hogy nélkülük is boldogul.

Torontáli Zoltán
2019. december 12. 11:17 Tech, Vállalat

Az 5G annyira zabálni fogja az energiát, mintha egy nagyvárossal bővülne az ország

Német számolások szerint ott egy körülbelül 1 milliós város fogyasztásának megfelelő energiát fognak felemészteni az 5G adatközpontok. Közben az is kiderült, hogy az egyik hálózatot a Huawei és a Nokia építheti.

Stubnya Bence
2019. december 11. 12:29 Tech

A tulaj által is szervizelhető, fair trade telefont dob piacra a Vodafone Nyugat-Európában

A Fairphone civil szervezetként a háborút fenntartó fémek bányászata ellen harcolt, de a sikertelenség miatt gyártásba kezdett. Eddig nem voltak túl sikeresek, de a Vodafone kampányától az eladásaik duplázódását várják.

Fontos

Avatar
2019. december 13. 17:11 Élet

Az oltásellenesek visszaélnek azzal, hogy a többség beoltatja magát

El lehet kerülni egy kicsit kellemetlen élményt, ha a többiek nagy része keresztülmegy rajta. Klasszikus potyautas probléma az oltásellenesség.

Jandó Zoltán
2019. december 13. 06:57 Vállalat

Vajna Tímea túl akart adni öröksége egy fontos részén, de a bíróság közbelépett

Osztatlan közös tulajdont csináltak volna a cégből, de a cégbíróság nem engedte. Közben a vállalat meg is szűnhet, mivel fél éve késik a beszámolójával.

Bucsky Péter
2019. december 12. 16:22 Közélet

Kormányközeli üzleti körök tarolták le a közéleti lapok piacát, aztán állami pénzből tőkésítik fel

Nagy pénzt lehet csinálni közéleti nyomtatott lapokkal Magyarországon. A baj csak az, hogy a nyereség forrása túlnyomó részt az állami támogatás.