Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. október 21. 04:34 Podcast

Antiszemita embermentők és németellenesek: magyar fajvédők a II. világháborúban

Magyarország a két világháború között egy birodalmi expanzió farvizén, a hitleri Németországgal szövetségben remélte Trianon revízióját. Bár ez néhány évre részlegesen sikerült, a világháborús pusztulás és a holokauszt tragédiája után a területi nyereség is semmivé lett.

A német orientáció kritikusai között jobboldali radikálisok is voltak. A németellenes magyar fajvédők egyszerre voltak hangos antiszemiták és a nyilasok ellenfelei. Vajon csak az volt a bajuk, hogy a magyarok nem árják? Hogy lehet, hogy még azok is fajelméleti alapon álltak és birodalmi illúziókat kergettek, akik készek voltak fegyveresen is szembeszállni Hitlerrel?

Jobboldali radikalizmusról és annak önellentmondásairól, a szuverenista célok és a külpolitikai orientáció összeütközéséről Bartha Ákos történésszel beszélgetünk a G7 Podcast történelmi témájú adásában.

A műsort a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast-appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.


1945 előtt az egész magyar politikai életnek a Német Birodalomhoz való viszony volt a fő törésvonala, és ez a korabeli szélsőjobbot is megosztotta. Történész vendégünk szavaival:

A hitleri német projektben a nyilasok megtalálták a maguk számításait segéderőként. Ezzel szemben a fajvédők nem demokrata látószögből kritizálták ezt, hanem megtalálták a maguk birodalmi gondolatát, a turanizmust.

Míg a népszerűbb nyilasok bejelentkeztek a németek szálláscsinálóinak szerepére, a szintén antiszemitaként és antibolsevikként induló magyar fajvédők egyre inkább németellenesek lettek, olyannyira, hogy 1939-ben szabadcsapatokat küldtek Lengyelországba, hogy harcoljanak a németekkel. Ez akkor még meghiúsult, de a nyilas uralom alatt már ők lettek az egyébként nem túl nagy méretű hazai fegyveres ellenállás legfontosabb csoportjai, és heves antiszemitizmusuk ellenére még a zsidó embermentésben is aktív szerepet játszottak.

Mindezt az államszocializmusban igyekeztek elfelejteni, de valójában a magyar antifasiszták között radikális jobboldaliak is voltak. Róluk szól Bartha Ákos (Magyar Kutatási Hálózat Történettudományi Intézete) idén megjelent könyve, a Törzsökösök, rongyosok, turániak. Németellenes magyar fajvédelem 1938-1945.

Azt, hogy vannak rögeszméi valakinek, nem jelenti azt, hogy szükségszerűen tömeggyilkos legyen

– mondta a kutató a podcastban Bajcsy-Zsilinszky Endre embermentéséről, bemutatva, hogy olyan figurák is a fajvédők közé tartoztak, mint a fegyveres ellenállást szervező Kiss János altábornagy, akinek ma is utca viseli a nevét Budán.

Hogy lehet értelmezni a fajvédők ellentmondásosnak látszó nézeteit, kik alkották ezeket a csoportokat, mi hajtotta őket a németellenesség felé, és vajon miért támogatta őket titokban a vezérkari főnökség hírszerző osztálya is?

A podcastban mindezek mellett beszélünk:

  • a szélsőjobb és a Harmadik Birodalom nem is olyan egyszerű viszonyáról,
  • a Rongyos Gárda legendáriumáról,
  • a kárpátaljai és felvidéki magyar szabadcsapatokról,
  • az első háborúellenes politikai flashmobról,
  • a szélsőjobb és a kommunisták közötti kapcsolatról,
  • a szuverenista elképzelések és külpolitikai irány ellentmondásairól

Kövesd a G7 podcastot bármelyik podcast-appon, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az óvodákban kezdik az ideológiai nevelést, Sztálin a legnépszerűbb OroszországbanSz. Bíró Zoltán Oroszország-kutató történésszel a putyini emlékezetpolitikáról és az oktatás egészére kiterjedő ideológiai nevelésről beszélgettünk a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi az, hogy jól járhatott Trianonnal a magyar gazdasági elit?Trianon után a határon túlra került magyar gazdasági elit sokkal inkább megőrizte a befolyását, mint arra emlékezni szoktunk. Podcast!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fúziós energiatermelést szupravezető mágnesek állítják pályáraA fúziós energiával kapcsolatban rendre megjelennek vad jóslatok és forradalmasító startup-ötletek. Ezeknek nem érdemes hinni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem várhattuk, hogy a szankcióktól összeomlik az orosz gazdaság, de akkor miért kellettek?A felek a várakozásoknál jobban bírták a gazdasági háborút, de ez nem jelenti azt, hogy Oroszországnak ne fájnának a korlátozások. Új podcastsorozat a G7-en!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkValamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikraA Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízből kilenc vasútfejlesztési szakember elhagyta a szakmát Lázár János érkezése ótaMagyarország az egyetlen uniós ország, ahol nincsen folyamatban vonatok beszerzése, a következő években még több probléma lesz a MÁV-Start vonataival. Vitézy Dávid a G7 Podcast vendége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Bartha Ákos fajvédők harmadik birodalom hitler II. világháború nácizmus szélsőjobb történelem Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.