Hírlevél feliratkozás
Virovácz Péter
2024. szeptember 11. 17:06 Pénz, Világ

Adósságválsághoz vezethet, ha tovább szórja a pénzt Amerika

(A szerző az ING Bank vezető elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Az Egyesült Államok költségvetési hiánya és annak a dollárra gyakorolt hatása az egyik legfontosabb téma a közelgő elnökválasztás kapcsán. A költségvetési hiány fenntarthatósága és az ebből fakadóan lehetségessé váló adósságválság kérdései mind a pénzpiaci befektetők, mind a vállalatvezetők figyelmét felkeltették. Ennek ellenére a Harris-Trump vita aligha vitt közelebb bárkit a megoldáshoz.

A kötvénypiaci válságok esetében alapvetően két fő típust szokás megkülönböztetni. Ezek közül a súlyosabb a teljes fizetésképtelenség réme okozta pánik, amikor a piac arra számít, hogy az állam nem tudja teljesíteni fizetési kötelezettségeit. Ilyenkor a kötvények ára drasztikusan csökken, és a hozamgörbe erősen invertálttá válik. Vagyis a hozamgörbe rövid végén nagyon magasra szöknek a kamatok, és a hosszú végén ennél jóval alacsonyabb kamatokat látunk. Talán mondani sem kell, hogy az amerikai államkötvények esetében ez katasztrofális következményekkel járna a teljes, globális pénzügyi rendszerre nézve, de szerencsére ennek valószínűsége azért rendkívül alacsony.

A másik, enyhébb kockázat az úgynevezett technikai vagy szelektív csőd, amely akkor fordulhat elő, ha az Egyesült Államok ideiglenesen nem tudja teljesíteni valamely aktuális fizetési kötelezettségét, például az adósságplafon felfüggesztésének késedelme miatt. Bár ez is súlyos piaci turbulenciával járna, de mivel ez rövid távú problémaként definiálható (hiszen végeredményben egy törvénymódosítással emelhető a plafon), így a kötvénypiaci befektetők végül megkapnák a pénzüket.

Az említett két eset a kötvénypiaci csődkockázat két végletes esete. Az egyik tehát súlyos és teljes államcsőd, a másik pedig egy átmeneti technikai fizetésképtelenség, amely teljességgel visszafordítható.

Van azonban egy harmadik, sokkal gyakrabban előforduló kötvénypiaci kockázat is. Egy olyasfajta, amit minden kötvénypiaci befektető fut a mindennapokban: a bizalmi válság.

Ebben az esetben a piac ugyan nem számít teljes csődre, de növekszik a bizonytalanság a kötvényt kibocsátó intézmény (példánkban az Egyesült Államok) fizetőképességével kapcsolatban. Ez a fajta válság is a kötvényárak csökkenéséhez és a hozamok emelkedéséhez vezethet bármilyen konkrét csődesemény nélkül is.

Jelenleg az Egyesült Államok nagyjából 6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal működik, ami jelentős nyomást helyez az adósságkezelést végző kincstárra. Sokan abban reménykednek, hogy a novemberi elnökválasztás kimenetele nagyban befolyásolja majd a költségvetési helyzetet, és akár enyhítheti is ezt a nyomást. A valóság azonban az, hogy a választások után, függetlenül a győztestől, kevés esély mutatkozik a deficit gyors csökkentésére. Ez azt jelenti, hogy az államkincstárnak továbbra is rekordmennyiségű kötvényt kell kibocsátania a hiány folyamatos finanszírozására.

Eddig a pénzpiacok viszonylag jól fogadták ezt a helyzetet, de ez gyorsan megváltozhat. Ha a befektetők úgy döntenek, hogy nem akarnak új kötvényeket vásárolni a másodlagos piacnak megfelelő hozamszinteken, mert elkezd romlani a befektetői bizalom, akkor az aukciók során a hozamok emelkedhetnek. Időről időre egy-egy kötvényaukción már láttuk ezt a jelenséget, de szisztematikussá még nem vált. Ez utóbbi, tehát hogy sorozatosan „sikertelen” aukciókat tartson a kincstár, meglehetősen ritka, de egyáltalán nem elképzelhetetlen.

Ahogyan jelen pillanatban a befektetői közösség egyöntetűen – felvéve a szemellenzőt – nem akar tudomást venni az amerikai gazdaság adósságproblémáiról, úgy ez hirtelen átfordulhat a másik irányba is. A csordaszellem és a veszteségminimalizálás együtt pillanatok alatt százalékpontokat emelhet a kötvényhozamokon, ami még fenntarthatatlanabbá teszi az adósságpályát, és kész is az ördögi kör. És hogy mi az igazán rémisztő? Amikor legutóbb a normának tekinthető 3 százalék körül volt az Egyesült Államok költségvetési hiánya, tehát 2016-ban, akkor negyedéves szinten az újrafinanszírozási igény nagyjából 500 milliárd dollár volt. Ma ez már 1100 milliárd dollárra rúg.

Költségvetési szakértők szerint 1500 milliárd dollár közelében van a vörös vonal, ahol már a befektetők is megnyomnák a pánik gombot.

A piacok „szépsége”, hogy egy esetleges amerikai adósságválság paradox módon erősítheti a dollárt, legalábbis rövid távon. Ennek oka, hogy egy ilyen esemény az egész globális pénzügyi rendszert megrázná, ami általában a dollár erősödéséhez vezet, mivel a befektetők biztonságos menedéket keresnek. Válság esetén megnövekedhet a dollár iránti kereslet a határidős devizapiacon, ami szintén erősítheti az amerikai valutát. Az amerikai jegybank (Fed) és az államkincstár valószínűleg gyorsan beavatkozna egy ilyen helyzetben, ami stabilizálhatja a piacokat. Ennek hatására pedig amilyen gyorsan beerősödött a dollár, olyan gyors lenne a visszaigazodás is, némi túllendüléssel.

Egy ilyen drasztikus kötvény- és devizapiaci kilengés aligha szolgálná bárkinek az érdekeit. Már csak azért sem, mert az elmúlt években látott – amerikai szempontból kedvező – folyamat gyorsan a visszájára fordulna. A nemzetközi kötvénypiacokon ugyanis újra egyre nagyobb szerepet kaptak a dollárban kibocsátott kötvények. A közelmúlt kamatemelései visszaállították a globális piacok étvágyát a dollárhoz kötött pénzpiaci eszközök iránt. Pont ezt a visszatérő bizalmat és az amerikai fizetőeszköz globális vezető szerepét ásná alá hosszútávon egy ilyen válság.

A következő amerikai kormányzatnak, függetlenül attól, hogy melyik párt kerül hatalomra, kezelnie kell ezt a kockázatot – ha már magát a költségvetési problémát nem is nagyon akarja. Azonban előbb-utóbb kénytelenek lesznek belátni, hogy a hosszú távú fiskális konszolidáció, a gazdasági növekedés ösztönzése és a befektetői bizalom fenntartása egymástól el nem választható folyamatok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tőzsdéket megütötték, a forint egyelőre megúszta az Egyesült Államok leminősítésétAddig szórakoztak az amerikai politikusok az adósságplafonnal, míg a három nagy hitelminősítő közül a másodiknak is elege lett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi a titka az országnak, ahol sikerült megfelezni az államadósságot?A tartós és komoly adósságcsökkentési periódus világszerte ritka, mint a fehér holló. Hogyan voltak erre képesek Jamaicában?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenéseNemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ államadósság államkötvény amerikai egyesült államok dollár kötvények kötvényhozam kötvénypiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gajda Mihály
2024. szeptember 15. 19:15 Pénz, Vállalat

Európai üzemek zárnak be, romlanak a kilátások az olajiparban

Az év eleji optimizmus után az olajipar komoly nehézségekkel küzd a globális gazdasági problémák miatt, Európában pedig különösen borúsak a kilátások.

Regős Gábor
2024. szeptember 14. 18:26 Pénz

Megakadályozza a fiatalok lakásszerzését az ingatlanpiaci ár-bér spirál?

A magas négyzetméretárak és az alacsony megtakarítási lehetőségek komoly akadályokat gördítenek a fiatalok elé.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 15:29 Adat, Pénz

Kivételesen jól járnak a nyugdíjasok a kormány inflációs tévedésével

Míg az utóbbi években a nyugdíjasok hitelezték az államot a novemberi visszamenőleges emelésig, idén nőhet a juttatások reálértéke, mert 6 százalék alatt marad az infláció.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 16. 05:27 Világ

Európa legelmaradottabb vidéke lett a magyar kifektetés fő célpontja

A magyar külpolitika által megcélzott nyugat-balkáni országok évtizedek óta alig közelednek Európához, ami kérdéseket vet fel a megtérüléssel kapcsolatban.