Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 2. 12:02 Pénz, Világ

A tőzsdéket megütötték, a forint egyelőre megúszta az Egyesült Államok leminősítését

A legmagasabb kategóriát jelentő AAA-ról AA+-ra változtatta az Egyesült Államok hitelminősítését a Fitch. A döntés hátterében a növekvő költségvetési hiány és államadósság, valamint a kormányzás minőségét illető aggályok állnak.

Miért fontos ez? A Standard & Poor’s már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az AAA-osztályzatot, ami korszakalkotó lépés volt, mivel a megelőző hetven évben a legmagasabb kategóriában tartotta számon az ország hitelképességét. Az USA minősítése ugyanakkor leginkább az adósságfinanszírozás körüli politikai kompromisszumkészségről (vagy képtelenségről) szól.

  • A 2011-es leminősítésnek érdemi hosszú távú hatása nem volt. Az amerikai eszközök népszerűek maradtak, és az államadósság hozamai az év végére csökkentek, igaz, közben az USA gazdasága erősödött, míg az EU az euró megőrzéséért küzdött.
  • Valószínűleg most is a jegybank, a Fed lépései lesznek nagyobb hatással az amerikai kamatlábakra, nem a Fitch minősítéscsökkentése. A Moody’s még mindig a legjobb minősítést adja az USA-nak, ami a Fitch leminősítése után még fontosabb tényezővé vált.

Reakciók: A leminősítés okozott némi meglepetést, de a piaci következmények egyelőre mérsékeltek a Reuters elemzése szerint. Az amerikai kincstárjegyek hozamai némileg csökkentek, miközben a dollár erősödött is, ám a tőzsdei reakció valamivel erőteljesebb volt, az S&P 500 és a NASDAQ határidős jegyzései fél százalék körüli mértékben csökkentek.

  • Az európai tőzsdéken nagyobb az esés, a német DAX 1,5-2 százalék közötti mínuszban áll, a brit tőzsde -1,5 százalék körül, a magyar BUX egyelőre megúszta egy százalék alatti eséssel.
  • A forint árfolyamán egyelőre nem látszik Fitch döntésének hatása, pedig a befektetői hangulat romlása sokszor nem kedvez a feltörekvő devizák árfolyamának. Egy euróért a cikk írásának időpontjában 389,25 forintot kell adni, míg az előző nap végén 388,24 volt az árfolyam. Az amerikai dollár értéke 354,54 forintra nőtt a tegnap esti 352,44 forintos szintről.

Mit mondanak ők? Janet Yellen pénzügyminiszter önkényesnek nevezte a Fitch döntését, illetve az azt megalapozó adatokat elavultnak minősítette.

  • A Fitch döntése nem változtatja meg azt, amit az amerikaiak, a befektetők és az emberek szerte a világon tudnak: a kincstárjegyek továbbra is a világ kiemelkedően biztonságos és likvid eszközei, az amerikai gazdaság pedig alapvetően erős” – fogalmazott Yellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz amerikai jegybank a feltörekvő piacokat is ostromoljaAz amerikai kamatemelések tőkemenekülést és adósságválságot szoktak okozni a fejlődő világban. Egyes országok most is roskadoznak a dollár ereje alatt, de a nagyobb dominók erősebbek, mint a korábbi válságok idején.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFolytatódik a hazai kamatszint normalizálása, de vannak kockázatokIdén év végére 10, 2024 végére 6 százalék környékére süllyedhet az irányadó kamat, de csak abban az esetben, ha minden jól alakul a magyar gazdaság szempontjából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit érhet meg az MNB-nek a forintba vetett bizalom visszaszerzése?A gazdasági szereplők várakozásai nem éppen arra mutatnak, hogy bíznának a magyar fizetőeszközben, ez pedig a mi pénztárcánkat terheli.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ amerikai egyesült államok dollár fitch forint hitelminősítés leminősítés tőzsdék Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 14:49 Élet, Pénz

A felújításra szoruló házak töredéke fér csak bele az új otthonfelújítási programba

A családok költségeit a program valószínűleg inkább növeli, mert hitelt kell felvenni, de nagy segítség lehet ahhoz, hogy az elengedhetetlen felújításokba végre bele tudjanak vágni.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?