Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 2. 12:02 Pénz, Világ

A tőzsdéket megütötték, a forint egyelőre megúszta az Egyesült Államok leminősítését

A legmagasabb kategóriát jelentő AAA-ról AA+-ra változtatta az Egyesült Államok hitelminősítését a Fitch. A döntés hátterében a növekvő költségvetési hiány és államadósság, valamint a kormányzás minőségét illető aggályok állnak.

Miért fontos ez? A Standard & Poor’s már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az AAA-osztályzatot, ami korszakalkotó lépés volt, mivel a megelőző hetven évben a legmagasabb kategóriában tartotta számon az ország hitelképességét. Az USA minősítése ugyanakkor leginkább az adósságfinanszírozás körüli politikai kompromisszumkészségről (vagy képtelenségről) szól.

  • A 2011-es leminősítésnek érdemi hosszú távú hatása nem volt. Az amerikai eszközök népszerűek maradtak, és az államadósság hozamai az év végére csökkentek, igaz, közben az USA gazdasága erősödött, míg az EU az euró megőrzéséért küzdött.
  • Valószínűleg most is a jegybank, a Fed lépései lesznek nagyobb hatással az amerikai kamatlábakra, nem a Fitch minősítéscsökkentése. A Moody’s még mindig a legjobb minősítést adja az USA-nak, ami a Fitch leminősítése után még fontosabb tényezővé vált.

Reakciók: A leminősítés okozott némi meglepetést, de a piaci következmények egyelőre mérsékeltek a Reuters elemzése szerint. Az amerikai kincstárjegyek hozamai némileg csökkentek, miközben a dollár erősödött is, ám a tőzsdei reakció valamivel erőteljesebb volt, az S&P 500 és a NASDAQ határidős jegyzései fél százalék körüli mértékben csökkentek.

  • Az európai tőzsdéken nagyobb az esés, a német DAX 1,5-2 százalék közötti mínuszban áll, a brit tőzsde -1,5 százalék körül, a magyar BUX egyelőre megúszta egy százalék alatti eséssel.
  • A forint árfolyamán egyelőre nem látszik Fitch döntésének hatása, pedig a befektetői hangulat romlása sokszor nem kedvez a feltörekvő devizák árfolyamának. Egy euróért a cikk írásának időpontjában 389,25 forintot kell adni, míg az előző nap végén 388,24 volt az árfolyam. Az amerikai dollár értéke 354,54 forintra nőtt a tegnap esti 352,44 forintos szintről.

Mit mondanak ők? Janet Yellen pénzügyminiszter önkényesnek nevezte a Fitch döntését, illetve az azt megalapozó adatokat elavultnak minősítette.

  • A Fitch döntése nem változtatja meg azt, amit az amerikaiak, a befektetők és az emberek szerte a világon tudnak: a kincstárjegyek továbbra is a világ kiemelkedően biztonságos és likvid eszközei, az amerikai gazdaság pedig alapvetően erős” – fogalmazott Yellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz amerikai jegybank a feltörekvő piacokat is ostromoljaAz amerikai kamatemelések tőkemenekülést és adósságválságot szoktak okozni a fejlődő világban. Egyes országok most is roskadoznak a dollár ereje alatt, de a nagyobb dominók erősebbek, mint a korábbi válságok idején.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFolytatódik a hazai kamatszint normalizálása, de vannak kockázatokIdén év végére 10, 2024 végére 6 százalék környékére süllyedhet az irányadó kamat, de csak abban az esetben, ha minden jól alakul a magyar gazdaság szempontjából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit érhet meg az MNB-nek a forintba vetett bizalom visszaszerzése?A gazdasági szereplők várakozásai nem éppen arra mutatnak, hogy bíznának a magyar fizetőeszközben, ez pedig a mi pénztárcánkat terheli.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ amerikai egyesült államok dollár fitch forint hitelminősítés leminősítés tőzsdék Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

Elek Péter
2023. november 29. 16:37 Pénz

Túl sok a kockázat, de valahogy senki nem akarja ezeket komolyan venni

A rendszerszintű pénzügyi kockázatoktól a túlzottan magas államadósságszinteken át az egyedi vállalati értékeléseken keresztül túl sok minden összejött.

Nagy Zsolt
2023. november 28. 13:03 Pénz

Nem véletlenül ijedtek meg a PMÁP-tulajdonosok az államkincstár kérdőívétől

Furcsa kérdőív borzolja az Államkincstár állampapír-vásárló felületein a lakosság idegeit.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.