Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 2. 12:02 Pénz, Világ

A tőzsdéket megütötték, a forint egyelőre megúszta az Egyesült Államok leminősítését

A legmagasabb kategóriát jelentő AAA-ról AA+-ra változtatta az Egyesült Államok hitelminősítését a Fitch. A döntés hátterében a növekvő költségvetési hiány és államadósság, valamint a kormányzás minőségét illető aggályok állnak.

Miért fontos ez? A Standard & Poor’s már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az AAA-osztályzatot, ami korszakalkotó lépés volt, mivel a megelőző hetven évben a legmagasabb kategóriában tartotta számon az ország hitelképességét. Az USA minősítése ugyanakkor leginkább az adósságfinanszírozás körüli politikai kompromisszumkészségről (vagy képtelenségről) szól.

  • A 2011-es leminősítésnek érdemi hosszú távú hatása nem volt. Az amerikai eszközök népszerűek maradtak, és az államadósság hozamai az év végére csökkentek, igaz, közben az USA gazdasága erősödött, míg az EU az euró megőrzéséért küzdött.
  • Valószínűleg most is a jegybank, a Fed lépései lesznek nagyobb hatással az amerikai kamatlábakra, nem a Fitch minősítéscsökkentése. A Moody’s még mindig a legjobb minősítést adja az USA-nak, ami a Fitch leminősítése után még fontosabb tényezővé vált.

Reakciók: A leminősítés okozott némi meglepetést, de a piaci következmények egyelőre mérsékeltek a Reuters elemzése szerint. Az amerikai kincstárjegyek hozamai némileg csökkentek, miközben a dollár erősödött is, ám a tőzsdei reakció valamivel erőteljesebb volt, az S&P 500 és a NASDAQ határidős jegyzései fél százalék körüli mértékben csökkentek.

  • Az európai tőzsdéken nagyobb az esés, a német DAX 1,5-2 százalék közötti mínuszban áll, a brit tőzsde -1,5 százalék körül, a magyar BUX egyelőre megúszta egy százalék alatti eséssel.
  • A forint árfolyamán egyelőre nem látszik Fitch döntésének hatása, pedig a befektetői hangulat romlása sokszor nem kedvez a feltörekvő devizák árfolyamának. Egy euróért a cikk írásának időpontjában 389,25 forintot kell adni, míg az előző nap végén 388,24 volt az árfolyam. Az amerikai dollár értéke 354,54 forintra nőtt a tegnap esti 352,44 forintos szintről.

Mit mondanak ők? Janet Yellen pénzügyminiszter önkényesnek nevezte a Fitch döntését, illetve az azt megalapozó adatokat elavultnak minősítette.

  • A Fitch döntése nem változtatja meg azt, amit az amerikaiak, a befektetők és az emberek szerte a világon tudnak: a kincstárjegyek továbbra is a világ kiemelkedően biztonságos és likvid eszközei, az amerikai gazdaság pedig alapvetően erős” – fogalmazott Yellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz amerikai jegybank a feltörekvő piacokat is ostromoljaAz amerikai kamatemelések tőkemenekülést és adósságválságot szoktak okozni a fejlődő világban. Egyes országok most is roskadoznak a dollár ereje alatt, de a nagyobb dominók erősebbek, mint a korábbi válságok idején.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFolytatódik a hazai kamatszint normalizálása, de vannak kockázatokIdén év végére 10, 2024 végére 6 százalék környékére süllyedhet az irányadó kamat, de csak abban az esetben, ha minden jól alakul a magyar gazdaság szempontjából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMennyit érhet meg az MNB-nek a forintba vetett bizalom visszaszerzése?A gazdasági szereplők várakozásai nem éppen arra mutatnak, hogy bíznának a magyar fizetőeszközben, ez pedig a mi pénztárcánkat terheli.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ amerikai egyesült államok dollár fitch forint hitelminősítés leminősítés tőzsdék Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.