Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Több mint 395 forintot is kellett ma fizetni egy euróért, a forint hétfő reggel óta az uniós parlamenti választások eredménye és egyéb nemzetközi folyamatok miatt egyre gyengül, és cikkünk írásakor nem is látszik, hogy a korábbi szintekre vissza tudna erősödni.

Miért fontos ez? Messze vagyunk ugyan a 2022. őszi, 420 forint felett is gyengülő árfolyamtól és a valutaválság rémét felvető gazdasági környezettől, de úgy tűnik, a külső körülmények megint nem alakulnak jól.

Felülnézet: szakértők szerint a forint most elsősorban azért gyengül, mert az euró is rosszul teljesít a dollárral szemben.

  • Az uniós parlamenti választások a populista-szélsőséges pártok erősödését hozták, Franciaországban előrehozott választások lesznek, és ez bizonytalanságot okoz, miközben az Egyesült Államokból javuló munkaügyi adatok jöttek, ami erősíti a dollárt.
  • Az angol font 22 hónapos rekordszintre erősödött az euróval szemben, a dollárral szemben azonban alig mozgott, ez is arra utal, hogy a probléma az euróval függ össze.
  • A kelet-európai valuták többségének nem jó a gyengülő euró, és a forinthoz hasonlóan szenved, kivételt talán csak a cseh korona és a lengyel zloty jelent, amely a hétfőt még jól bírta, és csak kedden kezdett mérsékeltebben gyengülni.

Alulnézet: a gyengülő forint a nyár elején, az iskolai nyári szünet kezdetén pont nem jön jól azoknak a magyaroknak, akik az eurózónába épp kezdik foglalni a nyaralásukat, ráadásul tavaly óta már a legfőbb célpontok közül nemcsak Olaszország, Görögország és Ausztria, hanem Horvátország is ide tartozik.

  • Nagyon kedvezőtlen a gyenge forint a határmenti bevásárló turizmusban gondolkodók számára is, ennek terjedéséről legutóbb itt írtunk.
  • A balatoni turizmus és a határmenti magyar oldali boltok tulajdonosai viszont örülhetnek, ha kitart a trend.

Mi várható? Ahogy például az Erste gyorselemzése is írja, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed holnapi döntése megmozgathatja a piacot, ám ennél is fontosabb lehet az MNB jövő keddi kamatdöntése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerértTényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHány év magányra van kárhoztatva a forint?Már négy szomszédunkban is euróval fizetnek, Magyarország távolodik a belépéstől. Nem az eurózóna lesz gyengébb attól, hogy a kormányzat ezt nem is ambicionálja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz árfolyam Balaton bevásárlóturizmus EP-választás euró forint gyenge forint Horvátország nyaralás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.