Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Több mint 395 forintot is kellett ma fizetni egy euróért, a forint hétfő reggel óta az uniós parlamenti választások eredménye és egyéb nemzetközi folyamatok miatt egyre gyengül, és cikkünk írásakor nem is látszik, hogy a korábbi szintekre vissza tudna erősödni.

Miért fontos ez? Messze vagyunk ugyan a 2022. őszi, 420 forint felett is gyengülő árfolyamtól és a valutaválság rémét felvető gazdasági környezettől, de úgy tűnik, a külső körülmények megint nem alakulnak jól.

Felülnézet: szakértők szerint a forint most elsősorban azért gyengül, mert az euró is rosszul teljesít a dollárral szemben.

  • Az uniós parlamenti választások a populista-szélsőséges pártok erősödését hozták, Franciaországban előrehozott választások lesznek, és ez bizonytalanságot okoz, miközben az Egyesült Államokból javuló munkaügyi adatok jöttek, ami erősíti a dollárt.
  • Az angol font 22 hónapos rekordszintre erősödött az euróval szemben, a dollárral szemben azonban alig mozgott, ez is arra utal, hogy a probléma az euróval függ össze.
  • A kelet-európai valuták többségének nem jó a gyengülő euró, és a forinthoz hasonlóan szenved, kivételt talán csak a cseh korona és a lengyel zloty jelent, amely a hétfőt még jól bírta, és csak kedden kezdett mérsékeltebben gyengülni.

Alulnézet: a gyengülő forint a nyár elején, az iskolai nyári szünet kezdetén pont nem jön jól azoknak a magyaroknak, akik az eurózónába épp kezdik foglalni a nyaralásukat, ráadásul tavaly óta már a legfőbb célpontok közül nemcsak Olaszország, Görögország és Ausztria, hanem Horvátország is ide tartozik.

  • Nagyon kedvezőtlen a gyenge forint a határmenti bevásárló turizmusban gondolkodók számára is, ennek terjedéséről legutóbb itt írtunk.
  • A balatoni turizmus és a határmenti magyar oldali boltok tulajdonosai viszont örülhetnek, ha kitart a trend.

Mi várható? Ahogy például az Erste gyorselemzése is írja, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed holnapi döntése megmozgathatja a piacot, ám ennél is fontosabb lehet az MNB jövő keddi kamatdöntése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerértTényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHány év magányra van kárhoztatva a forint?Már négy szomszédunkban is euróval fizetnek, Magyarország távolodik a belépéstől. Nem az eurózóna lesz gyengébb attól, hogy a kormányzat ezt nem is ambicionálja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz árfolyam Balaton bevásárlóturizmus EP-választás euró forint gyenge forint Horvátország nyaralás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 14:49 Élet, Pénz

A felújításra szoruló házak töredéke fér csak bele az új otthonfelújítási programba

A családok költségeit a program valószínűleg inkább növeli, mert hitelt kell felvenni, de nagy segítség lehet ahhoz, hogy az elengedhetetlen felújításokba végre bele tudjanak vágni.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?