Hírlevél feliratkozás
Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

A szerző a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.

A globális részvénypiacoknak 2015 óta nem volt ilyen jó februárjuk. Több index is új rekordot ért el, az S&P 500 és a Nasdaq is friss csúcsokra emelkedett az újjáéledő mesterséges intelligencia (AI) kereskedésnek és néhány nagy technológiai cég meggyőző eredményeinek köszönhetően.

Szinte az összes, az amerikai S&P 500 tőzsdeindexben szereplő vállalat elkészítette beszámolóját: 73 százalékuk az eredmény-, 64 százalékuk az árbevétel-várakozásait meghaladó adatokat tett közzé. A negyedik negyedévi eredmény 4,1 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Az S&P 500 tagjai éves szinten 0,9 százalékos eredménynövekedést értek el, de ha a Csodálatos heteknek elkeresztelt részvénycsoport (Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia, Tesla) részvényeinek 56 százalékos eredménynövekedését nem számítjuk, akkor az S&P 500 vállalatainak eredményei közel 7 százalékkal csökkentek. Az, hogy az index eredménye ennyire függ a nagy technológiai részvényektől, óvatosságra int bennünket.

Nehéz döntés Amerikában

Bár az Egyesült Államok teljesítménye az elmúlt időszakban némiképp javult, ennek folytatódnia kellene ahhoz, hogy eloszlassa az általánosabb aggodalmainkat. Addig is a befektetőknek azt a nehéz döntést kell meghozniuk, hogy rövid távon lépést tartsanak-e a piaccal úgy, hogy teljes mértékben kiteszik magukat a domináns technológiai részvények alakulásnak, vagy pedig a kockázatokat jobban számításba vevő, hosszú távú megközelítést alkalmazva rövid távon esetleg alulteljesítsenek.

A Csodálatos hetek részvényeinek árfolyama 2023 eleje óta meredeken emelkedik, elsősorban a mesterséges intelligencia körüli optimizmus miatt. Közben azonban a teljes S&P 500 indexet felülmúlóan teljesítő részvények aránya 2023-ban mindössze 27 százalék volt, ami több évtizedes mélypont.

Miközben az általános hangulat azt sugallja, hogy ez a hét részvény 2024-ben is folytatni fogja menetelését, az Nvidia és a Meta, valamint − kisebb mértékben − az Amazon kivételével a legtöbbjük esetében csökkentek a hozamok. Igaz, az Nvidia részvényei idén közel 60 százalékot erősödtek, amit a vártnál jobb eredmény és a pozitív előrejelzések hajtottak.

A Csodálatos hetek jelenleg az S&P 500 piaci értékének mintegy 29 százalékát teszik ki. De a néhány részvény és egy konkrét téma tekintetében megvalósuló, ilyen mértékű koncentráció kockázatokat rejt magában. Aláássa a diverzifikációt, és azt jelentheti, hogy kimaradhatunk a piaci rali esetleges szélesedéséből. Ez különösen igaz, ha figyelembe vesszük, hogy a Csodálatos heteken kívül számos olyan vállalat van, amelyeknél magas a befektetett tőke hozama vagy a nyereség növekedése. Ha ezek a vállalatok elkezdenek részt venni a piaci nyereség alakításában, az indexben koncentrált kitettséggel rendelkező befektetők lemaradhatnak az ebből származó, potenciális hozamokról.

Európai lehetőségek

Az euróövezet gazdasága 2023 utolsó negyedévében elkerülte a recessziót, de a növekedés lassú maradt, annak ellenére, hogy a foglalkoztatás növekedése meghaladta az előrejelzéseket. Az üzleti aktivitás még mindig visszaesőben van, bár februárban lassabb ütemben esett: a gyorsjelentésben szereplő összetett beszerzési menedzserindex 48,9 volt. (Az 50 alatti érték csökkenést mutat.)

Az egyes ágazatok között jelentős eltérések mutatkoztak: a feldolgozóipari termelés csökkenésének üteme meredeken gyorsult, míg a szolgáltatói szektor aktivitása hat hónapos gyengülés után stabilizálódott.

A Csodálatos hetek párjaként létrehozott GRANOLA betűszó Európa 11 legnagyobb növekedést tanúsító, jó minőségű, nemzetközi nagyvállalatának nevéből alakult ki: GSK, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L’Oreal, LVMH, AstraZeneca, SAP és Sanofi. Összesen 2,6 ezer milliárd dolláros piaci tőkésítettségükkel ezek a részvények a Stoxx 600 index egynegyedét adják, és egytől-egyig magas profitmarzsokat elérő, domináns piaci pozícióval rendelkező cégek.

A belföldi piaci hozamok fő mozgatórugói az elmúlt évben az európai Granola-cégek és a Csodálatos hetek voltak: a Goldman Sachs szerint a belföldi nyereségek 60, illetve 63 százalékát adták. 2017 óta minden évben rendszeresen, 10-12 százalékkal felülteljesítették a regionális piaci indexeiket.

A Granola-papírok számos országban diverzifikált szektorális kitettséget kínálnak a befektetőknek az egészségügy, a technológia, az alapvető és a nem alapvető fogyasztási cikkek terén. Jövedelmüknek mindössze 19 százaléka származik Európán belülről, 37 százalék az Egyesült Államokból, 44 százalék pedig a világ többi részéből érkezik.

A Csodálatos hetekhez képest jelentős diszkonttal forognak, elsősorban azért, mert befektetőik alulsúlyozzák részvényeiket a globális portfóliókban. Ebből adódóan a Granola-papírok vonzó befektetési értéket kínálhatnak azoknak a befektetőknek, akik egy diverzifikált eszközportfólióból származó, magas hozamot szeretnének elérni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnakA Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira sok pénzt csinál a dán súlycsökkentő gyógyszer, hogy már az hajtja az ország gazdasági növekedésétAz USA-ban egyre több híresség használja az eredetileg cukorbetegeknek szánt gyógyszert, így a dán Novo Nordisk már a világ húsz legnagyobb cége közé tartozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért érdemes európai részvényekbe fektetni?Az európai gazdaságok gyengélkedése lenyomta az értékeltségi szinteket, így a kontinensen is van lehetőség vonzó egyedi részvények felkutatására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Alphabet amazon amerikai részvények amerikai tőzsde Apple AstraZeneca európai részvények GSK LVMH meta Microsoft nestlé Novartis Novo Nordisk Nvidia Sanofi SAP tesla tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.