Hírlevél feliratkozás
Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

A szerző a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.

A globális részvénypiacoknak 2015 óta nem volt ilyen jó februárjuk. Több index is új rekordot ért el, az S&P 500 és a Nasdaq is friss csúcsokra emelkedett az újjáéledő mesterséges intelligencia (AI) kereskedésnek és néhány nagy technológiai cég meggyőző eredményeinek köszönhetően.

Szinte az összes, az amerikai S&P 500 tőzsdeindexben szereplő vállalat elkészítette beszámolóját: 73 százalékuk az eredmény-, 64 százalékuk az árbevétel-várakozásait meghaladó adatokat tett közzé. A negyedik negyedévi eredmény 4,1 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Az S&P 500 tagjai éves szinten 0,9 százalékos eredménynövekedést értek el, de ha a Csodálatos heteknek elkeresztelt részvénycsoport (Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia, Tesla) részvényeinek 56 százalékos eredménynövekedését nem számítjuk, akkor az S&P 500 vállalatainak eredményei közel 7 százalékkal csökkentek. Az, hogy az index eredménye ennyire függ a nagy technológiai részvényektől, óvatosságra int bennünket.

Nehéz döntés Amerikában

Bár az Egyesült Államok teljesítménye az elmúlt időszakban némiképp javult, ennek folytatódnia kellene ahhoz, hogy eloszlassa az általánosabb aggodalmainkat. Addig is a befektetőknek azt a nehéz döntést kell meghozniuk, hogy rövid távon lépést tartsanak-e a piaccal úgy, hogy teljes mértékben kiteszik magukat a domináns technológiai részvények alakulásnak, vagy pedig a kockázatokat jobban számításba vevő, hosszú távú megközelítést alkalmazva rövid távon esetleg alulteljesítsenek.

A Csodálatos hetek részvényeinek árfolyama 2023 eleje óta meredeken emelkedik, elsősorban a mesterséges intelligencia körüli optimizmus miatt. Közben azonban a teljes S&P 500 indexet felülmúlóan teljesítő részvények aránya 2023-ban mindössze 27 százalék volt, ami több évtizedes mélypont.

Miközben az általános hangulat azt sugallja, hogy ez a hét részvény 2024-ben is folytatni fogja menetelését, az Nvidia és a Meta, valamint − kisebb mértékben − az Amazon kivételével a legtöbbjük esetében csökkentek a hozamok. Igaz, az Nvidia részvényei idén közel 60 százalékot erősödtek, amit a vártnál jobb eredmény és a pozitív előrejelzések hajtottak.

A Csodálatos hetek jelenleg az S&P 500 piaci értékének mintegy 29 százalékát teszik ki. De a néhány részvény és egy konkrét téma tekintetében megvalósuló, ilyen mértékű koncentráció kockázatokat rejt magában. Aláássa a diverzifikációt, és azt jelentheti, hogy kimaradhatunk a piaci rali esetleges szélesedéséből. Ez különösen igaz, ha figyelembe vesszük, hogy a Csodálatos heteken kívül számos olyan vállalat van, amelyeknél magas a befektetett tőke hozama vagy a nyereség növekedése. Ha ezek a vállalatok elkezdenek részt venni a piaci nyereség alakításában, az indexben koncentrált kitettséggel rendelkező befektetők lemaradhatnak az ebből származó, potenciális hozamokról.

Európai lehetőségek

Az euróövezet gazdasága 2023 utolsó negyedévében elkerülte a recessziót, de a növekedés lassú maradt, annak ellenére, hogy a foglalkoztatás növekedése meghaladta az előrejelzéseket. Az üzleti aktivitás még mindig visszaesőben van, bár februárban lassabb ütemben esett: a gyorsjelentésben szereplő összetett beszerzési menedzserindex 48,9 volt. (Az 50 alatti érték csökkenést mutat.)

Az egyes ágazatok között jelentős eltérések mutatkoztak: a feldolgozóipari termelés csökkenésének üteme meredeken gyorsult, míg a szolgáltatói szektor aktivitása hat hónapos gyengülés után stabilizálódott.

A Csodálatos hetek párjaként létrehozott GRANOLA betűszó Európa 11 legnagyobb növekedést tanúsító, jó minőségű, nemzetközi nagyvállalatának nevéből alakult ki: GSK, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L’Oreal, LVMH, AstraZeneca, SAP és Sanofi. Összesen 2,6 ezer milliárd dolláros piaci tőkésítettségükkel ezek a részvények a Stoxx 600 index egynegyedét adják, és egytől-egyig magas profitmarzsokat elérő, domináns piaci pozícióval rendelkező cégek.

A belföldi piaci hozamok fő mozgatórugói az elmúlt évben az európai Granola-cégek és a Csodálatos hetek voltak: a Goldman Sachs szerint a belföldi nyereségek 60, illetve 63 százalékát adták. 2017 óta minden évben rendszeresen, 10-12 százalékkal felülteljesítették a regionális piaci indexeiket.

A Granola-papírok számos országban diverzifikált szektorális kitettséget kínálnak a befektetőknek az egészségügy, a technológia, az alapvető és a nem alapvető fogyasztási cikkek terén. Jövedelmüknek mindössze 19 százaléka származik Európán belülről, 37 százalék az Egyesült Államokból, 44 százalék pedig a világ többi részéből érkezik.

A Csodálatos hetekhez képest jelentős diszkonttal forognak, elsősorban azért, mert befektetőik alulsúlyozzák részvényeiket a globális portfóliókban. Ebből adódóan a Granola-papírok vonzó befektetési értéket kínálhatnak azoknak a befektetőknek, akik egy diverzifikált eszközportfólióból származó, magas hozamot szeretnének elérni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnakA Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira sok pénzt csinál a dán súlycsökkentő gyógyszer, hogy már az hajtja az ország gazdasági növekedésétAz USA-ban egyre több híresség használja az eredetileg cukorbetegeknek szánt gyógyszert, így a dán Novo Nordisk már a világ húsz legnagyobb cége közé tartozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért érdemes európai részvényekbe fektetni?Az európai gazdaságok gyengélkedése lenyomta az értékeltségi szinteket, így a kontinensen is van lehetőség vonzó egyedi részvények felkutatására.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Alphabet amazon amerikai részvények amerikai tőzsde Apple AstraZeneca európai részvények GSK LVMH meta Microsoft nestlé Novartis Novo Nordisk Nvidia Sanofi SAP tesla tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Gergely Péter
2024. július 13. 05:39 Pénz

Pénzzel, nyereményjátékkal és utalványokkal is toboroznak a nyugdíj- és egészségkasszák

Több szolgáltató is toborzó akciókkal próbálja bővíteni ügyfélkörét, ám ezektől függetlenül is érdemes megfontolni a belépést.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.