Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A teljes dán munkaerőpiac 3 százalékát foglalkoztatja az elhízás elleni gyógyszer feltalálója, a Novo Nordisk. 

Mi történt: Izgalmas helyszíni riportot tett közzé az Economist a 16 ezer fős dán kisvárosról, Kalundborgról, ahová az Ozempic nevű gyógyszert is gyártó Novo Nordisk több gyártóegységet is telepített már.

Számokban: A Novo Nordisk olyan fontos szereplője a dán gazdaságnak, hogy nélküle az ország a tavalyi évben recesszióba süllyedt volna:

  • A dán GDP 1,7 százalékkal tudott nőni a gyógyszercég miatt
  • A termelés 24/7 zajlik, egy pillanatra sem állnak le
  • Az értékesítésből származó bevétel 79 százaléka az Egyesült Államokból érkezik
  • A külföldi értékesítés miatt olyan mennyiségű dollár érkezik az országba, hogy a dán jegybank az alapkamatot az Európai Központi Bank szintje alatt tartja, nehogy túlságosan megerősödjön az ország hivatalos pénzneme, a dán korona 

Felülnézet: A gyár a helyiek életét alapvetően változtatta meg, beindultak az üzletek, épülnek az új kutatóközpontok, ahová ömlik a jól képzett munkaerő. A város GDP-je 2022-ben 27 százalékkal nőtt, ezzel rekordot állítva fel, de a második helyen szereplő Gladsaxe község is a Novo Nordisk miatt tudott az előkelő helyen landolni. 

Alulnézet: A gyár annyi iparűzési adót fizet Kalundborgnak, hogy az lehetővé tette az önkormányzatnak, hogy csökkentse a lakosság adóterheit. A riport beszámol egy benzinkútról, ahol már napi 30 kiló húst kell berendelniük, hogy a szendvicseikbe jusson elég, a helyi hotdogos pedig napi félezer harapnivalót értékesít. 

Igen, de a változás nem mindenki számára pozitív. Az egyre növekvő forgalom miatt egyre több a dugó, és a nyüzsgés alapvetően változtatta meg az addig csendes kisváros ritmusát. Ráadásul a város lakossága egyre csökken, a gyárban dolgozók egy része máshonnan ingázik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat adózás beruházás Dánia gyógyszer Novo Nordisk Ozempic Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.