Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 18. 16:53 Élet, Pénz

Az ingatlanpiaci fordulat újabb jele: enyhülni kezdett a szakemberhiány

A magyar ingatlanpiaci és építőipari fellendülés sokak életét megnehezítő mellékhatása volt az elmúlt években a krónikus szakemberhiány, amiről legalább baráti beszélgetések szintjén még azok is biztosan hallottak egy-két történetet, akik nem építkeztek, vagy újítottak fel ingatlant.

Ezeknek a történeteknek a pozitívabb kicsengésű verzió általában csak egy adott szakember rendelkezésre állásának több hónapos átfutási idejéről szóltak, a negatívabbakban viszont olyan kontárok is előfordulhattak, akik annyira rossz munkát végeztek, ami már pénzügyi kárt is okozott a megrendelőknek.

A Mapei Kft. 7800 fő megkérdezésével készült kutatása szerint 2022-ben átlagosan 738 ezer forintra rúgtak ezek a károk, és a kutatás szerint országosan 10 munkából kettőnél végeztek olyan rossz munkát a szakik, amit már kontárságnak lehet nevezni. Mindez egyébként jelentős javulást jelentett 2021-hez képest, amikor országosan 29 százalék volt a kontármunkák aránya.

Markovich Béla, a cég ügyvezetője az augusztusban készült felmérés kapcsán elmondta, a károk csökkenése nem jelenti azt, hogy kevesebb a kontár, viszont az építőipar lassulása miatt csökkent a szakemberek leterheltsége, enyhült a szakemberhiány, és ezzel együtt a megrendelők kiszolgáltatottsága is. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 2008 utáni években pangott legutoljára annyira a magyar ingatlanpiac, mint most októberbenA szeptemberi új lakáshitelszerződések állománya 38 százalékkal esett vissza. Az év utolsó három hónapjában várhatóan folytatódik az ingatlanpiaci lassulás.

A felújítást vagy építkezést tervezőknek jó hírekkel szolgál a jegybank nemrég megjelent Lakáspiaci jelentése is, amely szerint szintén enyhül a szakemberhiány. Amíg ugyanis az év elején még az építőipari cégek fele számolt be arról, hogy munkaerőhiány miatt nem tud annyi munkát elvállalni, amennyi megrendelése van, ez az arány októberben már csak 32 százalék volt. 

Ezek mellett egy másik fontos tényező is pozitív irányban változott a felújítást tervezők szempontjából. Amíg ugyanis az év elején még a cégek nagyjából 30 százalékát korlátozta az alapanyaghiány, ugyanez az arány októberben már csak 26 százalék volt (az alapanyagok ára viszont még mindig nagyon jelentősen drágult éves alapon a második negyedév során).

Más kérdés, hogy a céges felmérés alapján az is látszik, hogy ezek a problémák egyre kevesebb embert érintenek. A cégeket akadályozó tényezők közül az elégtelen kereslet októberben már majdnem ugyanolyan jelentős korlát volt, mint a munkaerőhiány, miközben az elmúlt évek jelentős részében ez volt az utolsó helyen a korlátozó tényezők között.

A jelentés szerint az építőiparban még mindig többen dolgoznak, mint a 2008-as válság előtti csúcson, és a munkaerőhiány mérséklődéséhez az is hozzájárulhatott, hogy a járvány miatt hazatérő szakemberek egy része itthon maradt.

Bár a jegybank szerint egyértelmű trend mind az ingatlanpiac keresleti, mind pedig a kínálati oldalának lassulása, a munkaerőhiány enyhülése felé hat az is, hogy a költségvetési átrendezések miatt egyes állami beruházásokat elhalasztottak. Mindez a kereskedelmi ingatlanok piacának lassulásával együtt jelentős építőipari kapacitások felszabadulását vetíti előre, ami rövid távon a jegybank szerint az új építésű lakások számának emelkedéséhez is hozzájárulhat.

 

Viszont mivel a jelentősen dráguló hitelek miatt egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a hitelből vásárlást, ennek főleg azok örülhetnek, akiknek magas a jövedelme, vagy akik jelentős önrészből terveztek építkezésbe vagy felújításba kezdeni.

Emellett most elképzelhetőnek tűnik az is, hogy azok a családosok is ebbe a körbe tartozhatnak majd, akik idén nem éltek a maximum hárommillió forint összegű vissza nem térítendő felújítási támogatással: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis nemrég egy sajtótájékoztatón arra utaló megjegyzést tett, hogy mégsem vezetik ki az év végével ezt a támogatási formát az eredeti terveknek megfelelően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állam egyelőre kitámasztja az ingatlanpiacot, de akár árcsökkenés is jöhetA külföldi ingatlanpiacokon már csökkennek az árak, itthon viszont mintha nem változott volna semmi. Valójában már látszik a lassulás, de sok most a bizonytalanság.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lakásfelújítási támogatás egy részét szépen elviszi a rég nem látott építőipari áremelkedésÁprilisban Magyarországon is érezhetővé vált, hogy valami nincs rendben az építőipari árakkal. Közel két éve nem mértek ekkora drágulást a szektorban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz építkezés építőipar felújítás ingatlanpiac munkaerőhiány Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Pálos Máté
2023. december 3. 04:34 Közélet

Milyen a jó halál és ki döntheti el?

A Karsai vs. Magyarország per évtizedekre meghatározhatja az eutanáziáról szóló magyar párbeszédet. Megnéztük a strasbourgi tárgyalást és átvettük a létező európai szabályozásokat.

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.