Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. június 15. 11:36 Adat

A lakásfelújítási támogatás egy részét szépen elviszi a rég nem látott építőipari áremelkedés

Nagyon látványossá vált áprilisban az építőipari infláció a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, cikkünk megjelenésekor kiadott adatai szerint. Bár a KSH külön nem tér ki az áremelkedésre, két olyan adatsort is közölt, amelyből ez könnyen kiszámolható. Ezekből pedig az látszik, hogy közel két éve nem drágult akkorát az épületek építési költsége, mint idén áprilisban. Ráadásul ez szinte biztosan nem a folyamat vége, az igazi piaci turbulenciák ugyanis csak ezt követően érték el Magyarországot.

A KSH adatsoraiból az derül ki, hogy volumenben csökkent az építőipari termelés (az előző év hasonló időszakához képest), értékben azonban növekedett. Ugyanez igaz, ha csak az épületeket vesszük figyelembe: azaz most áprilisban ugyan kevesebb épületet húztak fel, mint tavaly, de ezek jóval többe kerültek. 

Attól függően, hogy milyen megbontással számolt a statisztikai hivatal, az épületeknél az áremelkedés 9,5-10 százalék volt ez elmúlt egy évben.

Bár a szektorban folyamatosan jóval az infláció feletti a drágulás, a mostani adat különösen a közelmúlthoz viszonyítva számít kiugrónak. Utoljára 2019 szeptemberében mértek ennél nagyobb drágulást, tavaly év végén pedig 6 százalék körül volt az építőipari infláció.

Valójában nem is maga az éves áremelkedés, ami igazán meglepő, hanem az infláció rövidebb távú dinamikája. Márciusban még csak 7,4 százalékos drágulást jeleztek az adatok, azaz egyetlen hónap alatt 2,5 százalékponttal ugrott meg a mutató.

A KSH statisztikái alapján ehhez még csak hasonlóra sem volt példa az elmúlt időszakban: 2018 óta a legnagyobb havi változás sem haladta meg az 1,1 százalékpontot.

Ráadásul jó esély van rá, hogy az áprilisi hirtelen ugrás csak egy trend kezdete. Az építőipari alapanyagok ára ugyanis világszerte elszállt, nem egy olyan van közöttük, amely legalább kétszer annyiba kerül most, mint egy évvel ezelőtt*Ennek okaival és következményeivel a következő hetekben több cikkben is foglalkozunk majd.. A lapunknak nyilatkozó ágazati szakértők szerint a globális áremelkedés, bizonyos termékeknél pedig a hiány Magyarországra épp tavasz végén kezdett el komolyabban begyűrűzni, azaz a most közölt KSH adat már ennek a folyamatnak az első, statisztikákban is látható jele lehet.

Az árak emelkedését megfoghatná, ha nem lenne, aki megvegye a drágább alapanyagokat, ám Magyarországon a januárban bevezetett, 50 százalékos, de legfeljebb 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás a keresleti oldalt is felpörgette. Ez kissé leegyszerűsítve azt is jelenti, hogy a támogatások is hajtják az inflációt, illetve a támogatások egy része az építőipari kivitelezőknél csapódik le.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat drágulás építőipar épületek felújítás termelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.