Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. június 15. 11:36 Adat

A lakásfelújítási támogatás egy részét szépen elviszi a rég nem látott építőipari áremelkedés

Nagyon látványossá vált áprilisban az építőipari infláció a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, cikkünk megjelenésekor kiadott adatai szerint. Bár a KSH külön nem tér ki az áremelkedésre, két olyan adatsort is közölt, amelyből ez könnyen kiszámolható. Ezekből pedig az látszik, hogy közel két éve nem drágult akkorát az épületek építési költsége, mint idén áprilisban. Ráadásul ez szinte biztosan nem a folyamat vége, az igazi piaci turbulenciák ugyanis csak ezt követően érték el Magyarországot.

A KSH adatsoraiból az derül ki, hogy volumenben csökkent az építőipari termelés (az előző év hasonló időszakához képest), értékben azonban növekedett. Ugyanez igaz, ha csak az épületeket vesszük figyelembe: azaz most áprilisban ugyan kevesebb épületet húztak fel, mint tavaly, de ezek jóval többe kerültek. 

Attól függően, hogy milyen megbontással számolt a statisztikai hivatal, az épületeknél az áremelkedés 9,5-10 százalék volt ez elmúlt egy évben.

Bár a szektorban folyamatosan jóval az infláció feletti a drágulás, a mostani adat különösen a közelmúlthoz viszonyítva számít kiugrónak. Utoljára 2019 szeptemberében mértek ennél nagyobb drágulást, tavaly év végén pedig 6 százalék körül volt az építőipari infláció.

Valójában nem is maga az éves áremelkedés, ami igazán meglepő, hanem az infláció rövidebb távú dinamikája. Márciusban még csak 7,4 százalékos drágulást jeleztek az adatok, azaz egyetlen hónap alatt 2,5 százalékponttal ugrott meg a mutató.

A KSH statisztikái alapján ehhez még csak hasonlóra sem volt példa az elmúlt időszakban: 2018 óta a legnagyobb havi változás sem haladta meg az 1,1 százalékpontot.

Ráadásul jó esély van rá, hogy az áprilisi hirtelen ugrás csak egy trend kezdete. Az építőipari alapanyagok ára ugyanis világszerte elszállt, nem egy olyan van közöttük, amely legalább kétszer annyiba kerül most, mint egy évvel ezelőtt*Ennek okaival és következményeivel a következő hetekben több cikkben is foglalkozunk majd.. A lapunknak nyilatkozó ágazati szakértők szerint a globális áremelkedés, bizonyos termékeknél pedig a hiány Magyarországra épp tavasz végén kezdett el komolyabban begyűrűzni, azaz a most közölt KSH adat már ennek a folyamatnak az első, statisztikákban is látható jele lehet.

Az árak emelkedését megfoghatná, ha nem lenne, aki megvegye a drágább alapanyagokat, ám Magyarországon a januárban bevezetett, 50 százalékos, de legfeljebb 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás a keresleti oldalt is felpörgette. Ez kissé leegyszerűsítve azt is jelenti, hogy a támogatások is hajtják az inflációt, illetve a támogatások egy része az építőipari kivitelezőknél csapódik le.

Adat drágulás építőipar épületek felújítás termelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Hajdu Miklós
2021. december 3. 15:35 Adat

Fordultak a visegrádi járványgörbék, megtorpant a meredek felfutás

Úgy néz ki, elérkezett a járványhullám tetőzése a régióban, a fertőzöttek napi száma még mindig magas, de legalább már nem növekszik.

Fontos

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Stubnya Bence
2021. december 3. 16:17 Vállalat

A világ legnagyobb ételkiszállító cégei küzdenek egymással a magyar piacon

Az amerikai piac csaknem 60 százalékát uraló cég veszi meg a Woltot, így már a világ harmadik és negyedik legnagyobb szereplői állnak a két vezető hazai szolgáltató mögött.

Bucsky Péter
2021. december 3. 06:05 Vállalat

Halsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közé

Ha minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.