Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. június 15. 11:36 Adat

A lakásfelújítási támogatás egy részét szépen elviszi a rég nem látott építőipari áremelkedés

Nagyon látványossá vált áprilisban az építőipari infláció a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, cikkünk megjelenésekor kiadott adatai szerint. Bár a KSH külön nem tér ki az áremelkedésre, két olyan adatsort is közölt, amelyből ez könnyen kiszámolható. Ezekből pedig az látszik, hogy közel két éve nem drágult akkorát az épületek építési költsége, mint idén áprilisban. Ráadásul ez szinte biztosan nem a folyamat vége, az igazi piaci turbulenciák ugyanis csak ezt követően érték el Magyarországot.

A KSH adatsoraiból az derül ki, hogy volumenben csökkent az építőipari termelés (az előző év hasonló időszakához képest), értékben azonban növekedett. Ugyanez igaz, ha csak az épületeket vesszük figyelembe: azaz most áprilisban ugyan kevesebb épületet húztak fel, mint tavaly, de ezek jóval többe kerültek. 

Attól függően, hogy milyen megbontással számolt a statisztikai hivatal, az épületeknél az áremelkedés 9,5-10 százalék volt ez elmúlt egy évben.

Bár a szektorban folyamatosan jóval az infláció feletti a drágulás, a mostani adat különösen a közelmúlthoz viszonyítva számít kiugrónak. Utoljára 2019 szeptemberében mértek ennél nagyobb drágulást, tavaly év végén pedig 6 százalék körül volt az építőipari infláció.

Valójában nem is maga az éves áremelkedés, ami igazán meglepő, hanem az infláció rövidebb távú dinamikája. Márciusban még csak 7,4 százalékos drágulást jeleztek az adatok, azaz egyetlen hónap alatt 2,5 százalékponttal ugrott meg a mutató.

A KSH statisztikái alapján ehhez még csak hasonlóra sem volt példa az elmúlt időszakban: 2018 óta a legnagyobb havi változás sem haladta meg az 1,1 százalékpontot.

Ráadásul jó esély van rá, hogy az áprilisi hirtelen ugrás csak egy trend kezdete. Az építőipari alapanyagok ára ugyanis világszerte elszállt, nem egy olyan van közöttük, amely legalább kétszer annyiba kerül most, mint egy évvel ezelőtt*Ennek okaival és következményeivel a következő hetekben több cikkben is foglalkozunk majd.. A lapunknak nyilatkozó ágazati szakértők szerint a globális áremelkedés, bizonyos termékeknél pedig a hiány Magyarországra épp tavasz végén kezdett el komolyabban begyűrűzni, azaz a most közölt KSH adat már ennek a folyamatnak az első, statisztikákban is látható jele lehet.

Az árak emelkedését megfoghatná, ha nem lenne, aki megvegye a drágább alapanyagokat, ám Magyarországon a januárban bevezetett, 50 százalékos, de legfeljebb 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás a keresleti oldalt is felpörgette. Ez kissé leegyszerűsítve azt is jelenti, hogy a támogatások is hajtják az inflációt, illetve a támogatások egy része az építőipari kivitelezőknél csapódik le.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat drágulás építőipar épületek felújítás termelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.