Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. június 15. 11:36 Adat

A lakásfelújítási támogatás egy részét szépen elviszi a rég nem látott építőipari áremelkedés

Nagyon látványossá vált áprilisban az építőipari infláció a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, cikkünk megjelenésekor kiadott adatai szerint. Bár a KSH külön nem tér ki az áremelkedésre, két olyan adatsort is közölt, amelyből ez könnyen kiszámolható. Ezekből pedig az látszik, hogy közel két éve nem drágult akkorát az épületek építési költsége, mint idén áprilisban. Ráadásul ez szinte biztosan nem a folyamat vége, az igazi piaci turbulenciák ugyanis csak ezt követően érték el Magyarországot.

A KSH adatsoraiból az derül ki, hogy volumenben csökkent az építőipari termelés (az előző év hasonló időszakához képest), értékben azonban növekedett. Ugyanez igaz, ha csak az épületeket vesszük figyelembe: azaz most áprilisban ugyan kevesebb épületet húztak fel, mint tavaly, de ezek jóval többe kerültek. 

Attól függően, hogy milyen megbontással számolt a statisztikai hivatal, az épületeknél az áremelkedés 9,5-10 százalék volt ez elmúlt egy évben.

Bár a szektorban folyamatosan jóval az infláció feletti a drágulás, a mostani adat különösen a közelmúlthoz viszonyítva számít kiugrónak. Utoljára 2019 szeptemberében mértek ennél nagyobb drágulást, tavaly év végén pedig 6 százalék körül volt az építőipari infláció.

Valójában nem is maga az éves áremelkedés, ami igazán meglepő, hanem az infláció rövidebb távú dinamikája. Márciusban még csak 7,4 százalékos drágulást jeleztek az adatok, azaz egyetlen hónap alatt 2,5 százalékponttal ugrott meg a mutató.

A KSH statisztikái alapján ehhez még csak hasonlóra sem volt példa az elmúlt időszakban: 2018 óta a legnagyobb havi változás sem haladta meg az 1,1 százalékpontot.

Ráadásul jó esély van rá, hogy az áprilisi hirtelen ugrás csak egy trend kezdete. Az építőipari alapanyagok ára ugyanis világszerte elszállt, nem egy olyan van közöttük, amely legalább kétszer annyiba kerül most, mint egy évvel ezelőtt*Ennek okaival és következményeivel a következő hetekben több cikkben is foglalkozunk majd.. A lapunknak nyilatkozó ágazati szakértők szerint a globális áremelkedés, bizonyos termékeknél pedig a hiány Magyarországra épp tavasz végén kezdett el komolyabban begyűrűzni, azaz a most közölt KSH adat már ennek a folyamatnak az első, statisztikákban is látható jele lehet.

Az árak emelkedését megfoghatná, ha nem lenne, aki megvegye a drágább alapanyagokat, ám Magyarországon a januárban bevezetett, 50 százalékos, de legfeljebb 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás a keresleti oldalt is felpörgette. Ez kissé leegyszerűsítve azt is jelenti, hogy a támogatások is hajtják az inflációt, illetve a támogatások egy része az építőipari kivitelezőknél csapódik le.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat drágulás építőipar épületek felújítás termelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.