Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. november 16. 13:40 Pénz

Beszakadt a magyar gázimport, elkezdtük használni a tartalékokat

A háború kezdete óta egyszer sem fordult elő, hogy annyira kevés gáz érkezett volna Magyarországra, mint kedden. Az import bezuhanásának legfőbb oka az osztrák-magyar gázvezeték karbantartása, de a déli útvonalon is kifejezetten kevés gáz fut be, azaz Oroszországból sem kapunk annyit, mint korábban. Emiatt április közepe óta most csökkent először érezhetően a hazai tárolókban lévő gáz mennyisége.

Leállt az egyik legfontosabb útvonal

Hétfő hajnal óta egy köbméter gáz sem érkezett Ausztria irányából Magyarországra az úgynevezett HAG vezetéken. Ez az egyik legfontosabb beszállítási útvonalunk, normál esetben a behozatal nagyjából harmada innen fut be. A leállásnak technikai okai vannak: a magyarországi gázvezeték-hálózatot ellenőrző FGSZ Zrt. tájékoztatása szerint   

az osztrák szállítási rendszerüzemeltető a földgázszállító rendszerén karbantartást végez.

Azaz a szállítások beszüntetése tervezett, ám így jelentős hatása volt a magyar importra. Kedden alig több, mint 15 millió köbméter gáz érkezett Magyarországra. Ez rendkívül kevés, jellemzően ennek alsó hangon a duplája fut be naponta. Az idén mindössze két napon fordult elő, hogy hasonlóan kevés gáz érkezett: az Oroszországból a Fekete-tenger alatt hazánk irányába is gázt szállító Török Áramlat egyhetes nyári karbantartása idején. Ám kicsivel még akkor is nagyobb mennyiség jött, pedig a déli útvonal szerepe az elmúlt időszakban még a HAG-nál is nagyobb.

A mostani nagyobb visszaesés oka épp az, hogy az osztrák vezeték kiesésével párhuzamosan a déli irányú orosz import is csökkent. Bár hetek óta először voltak szállítások Ukrajna felől, és a romániai import is emelkedett, ezek azonban nem képesek kompenzálni a másik két vezetéken kieső mennyiséget.

Először csökkent a tartalék

A mostani visszaesés hosszabb időtávot nézve is kifejezetten jelentősnek számít. Tavaly év végén, amikor a gázárak a legmeredekebben futottak fel, rendszeresen előfordult, hogy nem érte el a 15 millió köbmétert a napi behozatal, de a napok többségében akkor is efölött voltunk. Korábban pedig csak elvétve láthattunk példát az import ilyen mértékű visszaesésére.

A csökkenő behozatal, és az egyre hűvösebb időjárás fényében nem meglepő, hogy a tartalékokhoz is hozzá kellett nyúlni. Az elérhető adatok szerint április közepe óta kedden csökkent először a hazai tárolókban lévő gáz mennyisége. Ez egyébként nem magyar sajátosság: uniós szinten is kedd volt az első olyan nap, amikor több gázt vettek ki a tárolókból, mint amennyit betöltöttek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz földgáz gázimport gáztároló orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.