Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. június 20. 17:31 Vállalat

Karbantartanak az oroszok, újabb vezetéken áll le a gázszállítás, és ez Magyarországot is érinti

Június 21-től egy hétre leállítja a gázszállításokat a Török Áramlat nevű vezetéken a Gazprom. Az orosz vállalat a Telegram-csatornáján számolt erről be a hétvégén. Az indoklás szerint a vezetéken karbantartást végeznek, amiről a Gazprom minden érintett felet tájékoztatott.

A Török Áramlat az orosz gáz egyik legfontosabb szállítási útvonala Európa irányába. A vezeték kapacitása évi 31,5 milliárd köbméter, amelynek fele a törökökhöz fut be, a másik fele viszont a balkáni és kelet-európai régiót látja el. Tavaly szeptember óta Magyarországra is ebből az irányból érkezik az orosz gázimport jelentős része, miután a két ország megállapodása értelmében ezzel az útvonallal váltották ki a korábbi ukrán tranzit nagy részét (ebből akkor komoly vita is kerekedett a magyar és az ukrán kormány között).

Ahogy a fenti ábrán is látszik, a háború kirobbanása óta az összes Magyarországra érkező gáz több mint harmada jött Szerbia felől. Ez az a mennyiség, amely a Török Áramlat karbantartásával most egy hétre kiesik, hiszen a Fekete-tenger alatt futó vezetéken szállított gáz végső soron Kiskundorozsmánál lépte át a szerb-magyar határt.

Ugyan ehhez hasonló mennyiséget az elmúlt hónapokban csak Ausztria felől importáltunk, ám ez nem jelenti azt, hogy technikailag ne lehetne pótolni a déli irányú behozatalt. Elvileg az ukrajnai, szlovákiai, romániai és horvátországi import simán ki tudja váltani, már persze, ha erre van igény, és a piacon van elég elérhető gáz. A legnagyobb esélye talán annak van, hogy az Ukrajnán keresztüli tranzit pörög fel. Abból az irányból a háború kirobbanását követő napokban teljesen leállt a behozatal, az elmúlt időszakban azonban ismét csordogált némi gáz Beregdarócnál.

A magyar érintettségen túl ugyanakkor

az újabb importkorlátozás a teljes európai piacnak odacsap.

A Török Áramlat ugyanis európai szinten is fontos útvonal, a teljes európai behozatal nagyjából nyolcada jöhet ebből az irányból. Ennek kiesése önmagában is jelentős, ám a Gazprom bejelentése alig pár nappal azt követően érkezett, hogy az Európába szállított orosz gáz mennyisége bezuhant az ennél is nagyobb forgalmat bonyolító Északi Áramlaton.

A Balti-tenger alatt Németországba gázt szállító vezetéken az elmúlt napokban alig több, mint harmadannyi gáz érkezett, mint amit korábban megszokhattunk. A Gazprom itt is hasonló érveléssel állt elő, azzal a különbséggel, hogy itt a németeket hibáztatták a történtekért. Szerintük a forgalom csökkentésére azért volt szükség, mert a német Siemens által végzett karbantartási munkák csúsznak, a németek szerint azonban ez nem igaz.

Vállalat gazprom import orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2022. június 28. 09:20 Vállalat

A kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kell

Ha a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.

Torontáli Zoltán
2022. június 27. 12:33 Vállalat, Világ

Egy jégkrémgyár megpróbál csak saját maga által termelt energiával működni

Évek óta dolgoznak rajta, most 30 százaléknál tartanak, de a cél a teljes energiafüggetlenség.

Fontos

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Mészáros R. Tamás
2022. június 28. 04:34 Világ

Papíron rendet teremthetne az orosz befolyási övezet, de jönnének újabb problémák

Az ukrajnai orosz invázió visszahozta a történelem sok rossz emlékű jelenségét Európába, így a nagyhatalmi befolyási övezetekről szóló viták is újra aktuálissá váltak.