Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. június 20. 17:31 Vállalat

Karbantartanak az oroszok, újabb vezetéken áll le a gázszállítás, és ez Magyarországot is érinti

Június 21-től egy hétre leállítja a gázszállításokat a Török Áramlat nevű vezetéken a Gazprom. Az orosz vállalat a Telegram-csatornáján számolt erről be a hétvégén. Az indoklás szerint a vezetéken karbantartást végeznek, amiről a Gazprom minden érintett felet tájékoztatott.

A Török Áramlat az orosz gáz egyik legfontosabb szállítási útvonala Európa irányába. A vezeték kapacitása évi 31,5 milliárd köbméter, amelynek fele a törökökhöz fut be, a másik fele viszont a balkáni és kelet-európai régiót látja el. Tavaly szeptember óta Magyarországra is ebből az irányból érkezik az orosz gázimport jelentős része, miután a két ország megállapodása értelmében ezzel az útvonallal váltották ki a korábbi ukrán tranzit nagy részét (ebből akkor komoly vita is kerekedett a magyar és az ukrán kormány között).

Ahogy a fenti ábrán is látszik, a háború kirobbanása óta az összes Magyarországra érkező gáz több mint harmada jött Szerbia felől. Ez az a mennyiség, amely a Török Áramlat karbantartásával most egy hétre kiesik, hiszen a Fekete-tenger alatt futó vezetéken szállított gáz végső soron Kiskundorozsmánál lépte át a szerb-magyar határt.

Ugyan ehhez hasonló mennyiséget az elmúlt hónapokban csak Ausztria felől importáltunk, ám ez nem jelenti azt, hogy technikailag ne lehetne pótolni a déli irányú behozatalt. Elvileg az ukrajnai, szlovákiai, romániai és horvátországi import simán ki tudja váltani, már persze, ha erre van igény, és a piacon van elég elérhető gáz. A legnagyobb esélye talán annak van, hogy az Ukrajnán keresztüli tranzit pörög fel. Abból az irányból a háború kirobbanását követő napokban teljesen leállt a behozatal, az elmúlt időszakban azonban ismét csordogált némi gáz Beregdarócnál.

A magyar érintettségen túl ugyanakkor

az újabb importkorlátozás a teljes európai piacnak odacsap.

A Török Áramlat ugyanis európai szinten is fontos útvonal, a teljes európai behozatal nagyjából nyolcada jöhet ebből az irányból. Ennek kiesése önmagában is jelentős, ám a Gazprom bejelentése alig pár nappal azt követően érkezett, hogy az Európába szállított orosz gáz mennyisége bezuhant az ennél is nagyobb forgalmat bonyolító Északi Áramlaton.

A Balti-tenger alatt Németországba gázt szállító vezetéken az elmúlt napokban alig több, mint harmadannyi gáz érkezett, mint amit korábban megszokhattunk. A Gazprom itt is hasonló érveléssel állt elő, azzal a különbséggel, hogy itt a németeket hibáztatták a történtekért. Szerintük a forgalom csökkentésére azért volt szükség, mert a német Siemens által végzett karbantartási munkák csúsznak, a németek szerint azonban ez nem igaz.

Vállalat gazprom import orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 23. 12:55 Vállalat

A Volkswagen kivonulhat Kelet-Európából a gázárak miatt

A drága és bizonytalan energiaellátás kedvezőtlen feltételeket teremt a feldolgozóiparnak Európában.

Jandó Zoltán Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 04:34 Vállalat

Lehet, hogy nincs, de legalább olcsó: nem nagyon volt realitása a hatósági ár eltörlésének

A legnehezebb időszakot túlélte az árstop. A Mol nyeresége alacsonyabb, de még mindig magas lehet, a kisebb kutak üzleti helyzete tovább romlik, az áruhiány pedig marad.

Fontos

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki