Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. november 8. 18:12 Élet, Pénz

Drága mulatság az adófizetőknek egy lefoglalt orosz luxusjacht

Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, a nyugati világ a fegyveres beavatkozás helyett a pénzügyi és gazdasági szankciókhoz nyúlt. Ennek egyik ága volt az orosz oligarchák vagyonának zárolása. A szankciók hírére a luxusjachtok azonnal menekülőre fogták olyan felségvizek és kikötők felé, ahol nem kellett attól tartaniuk, hogy a kikötői legénység helyett a helyi hatóságok várják majd őket. (Ezen az interaktív térképen lehet nyomon követni a szankciók alá tartozó oligarchák hajóinak mozgását a háború kitörése óta.) Így lett hirtelen a szokásosnál is népszerűbb úti cél a török riviéra, a Maldív-szigetek, a zavartalan utazást pedig  – biztos, ami biztos alapon – kikapcsolt transzponderek segítségével igyekeztek biztosítani a hajókon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmillió dolláros luxusjachtján száguld a török partok felé az orosz acéloligarchaNagyon macerás lett a luxusjachtozás a szankciók bevezetése óta, az Égei-tenger török partjai még biztonságos menedéknek számítanak.

Azonban nem mindenkinek sikerült időben horgonyt szedni és békésebb vizek felé indulni, ezek a hajók azóta is a kikötőkben vesztegelnek, hatósági zár alatt. Bár a lefoglalás pozitív fejlemény, vannak olyan kellemetlen következmények, amelyekkel Európa és az Egyesült Államok kénytelen lesz valamit kezdeni.

A Bloomberg információi szerint egy luxusjacht fenntartásának költsége a hajó teljes értékének 10-15 százalékát is felemésztheti normál használat mellett. Ezt az egyik megszólaltatott ügyvéd hiúságadónak titulálta, ami találó megfogalmazás, amíg a tulajdonos fizeti, azonban a lefoglalás után az állam dolga – természetesen adófizetői pénzen. Az Egyesült Államok és Olaszország együtt és éves szinten 50 millió dollárt költ arra, hogy a kikötőkben veszteglő, lefoglalt luxusjachtokat ne hagyja lepusztulni – ez még akkor is sok, ha a kikötőben horgonyzás az egyébként fellépő, említett 10-15 százalékos költségeknek csupán egy részét viszi el.

Júniusban a Szulejman Kerimovhoz tartozó Amadea nevű luxushajó lefoglalása után Jake Sulliven, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, nevetséges helyzet, amikor az amerikai kormány azért fizet embereket, hogy azok megóvják az orosz oligarchák vagyonát. (Kerimov neve egyébként ismerős lehet nemcsak azért, mert a leggazdagabb oroszok egyike, hanem mert 2017-ben megjelent a Dunaferr tulajdonosi körében, illetve övé volt az Anzsi Mahalacska nevű orosz futballklub, melyhez 2011-ben Dzsudzsák Balázst is leigazolták 14 millió euróért, és amely idén bejelentette megszűnését.)

Az Amadea a lefoglalása előtt nem sokkal tett meg egy 18 napos utat a Karib-térségtől a Fidzsi-szigetekig, félmillió dollárnál is magasabb üzemanyagköltséget hozva össze. Fidzsin az amerikaiak lefoglalták a hajót, amely feltételezhetően a szankciók elől próbált eljutni Vlagyivosztokba. A nyár folyamán az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) a kaliforniai San Diegóba vitte a hajót, becslésük szerint a jármű karbantartása évente 20-30 millió dollárba fog kerülni.

 

A probléma pedig nem fog megoldódni egyik napról a másikra. Ugyan reális forgatókönyv lehet a vagyonelkobzás – ebben az esetben a hajót az állam értékesítheti -, de az Egyesült Államokban ennek igen macerás ügymenete van. Ráadásul olyan tényezők is nehezítik a helyzetet, mint például a tulajdonos kilétének megállapítása –  az orosz oligarchák előszeretettel rejtették el vagyonukat kiterjedt fedőcégek hálózatában, tehát a helyzet gyors megoldásában aligha lehet reménykedni.

Az Amore Vero tatján úszómedence is helyet kapott. Fotó: oceancoyacht.com

Európa esetében a Bloomberg szerint még komplexebb a feladvány. Sok országban a szankciók megszegése nem minősül bűncselekménynek, és volt már példa arra, hogy egy szankcionált orosz állampolgár megpróbálta visszaigényelni a lefoglalt tulajdont.

A lefoglalt luxushajók hasznosítása egyébként nem elvetendő ötlet. Igor Szecsin, az orosz állami olajvállalat, a Rosznyeft feje például az Amore Vero (Igaz szerelem – a hajó eredeti neve felesége után Princess Olga volt, ám jött a válás, és lett belőle Amore Vero) nevű jachtját nem tudta időben kimenteni a francia vizekről, és most Marseille kikötőjében horgonyoz. Jól szemlélteti az oligarchák megalomániáját, hogy a hajó akkora, hogy a város túlsó végéből is látszik (85 méter hosszú, közel 15 méter magas, belső designját pedig a világhírű fotós és belsőépítész, Alberto Pinto irodája tervezte). Egy helyi mérnök ezen felbuzdulva petíciót indított, hogy az úszó palotán szállásoljanak el ukrán menekülteket – 29 ezer aláírást szerzett az ötlet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

Élet Pénz luxushajó oligarcha szankció Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 04:34 Élet

Minden tizedfok számít, de hatszor ennyi befektetés kellene a klímaválság megállítására

A legrosszabb forgatókönyv még elkerülhető, de az eddigi lépéseknél sokkal többre van szükség, további késlekedésre egyszerűen nincs idő.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.