Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 2. 11:53 Világ

Szövevényes céghálón keresztül szerezték a londoni luxuslakásokat és vidéki kúriákat az orosz oligarchák, ennek most vége

Újabb rendelet lép életbe az orosz oligarchák ellen az Egyesült Királyságban, mellyel a brit parlament azt próbálja elérni, hogy ne tudjanak cégek mögé bújva ingatlanhoz és földhöz jutni az országban. A BBC információi szerint minden olyan cégnek, mely nem az Egyesült Királyságban van bejegyezve, ám annak területén akar földet vagy ingatlant vásárolni, fel kell fednie a valódi tulajdonosának kilétét.

Ennek elmulasztása naponta 2500 fontba kerül, vagy akár öt év börtönnel is járhat.

Azon külföldi cégeknek, akik már kezelnek földet vagy ingatlanokat az Egyesült Királyság területén, a következő hat hónapban kell eleget tenniük a beszámolási kötelezettségüknek. 

A lépés kifejezetten a cégekre vonatkozik, ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozó egyik brit parlamenti képviselő szerint ez önmagában még nem lesz elég a korrupt forrásokból származó pénzek mozgatásának megállítására, ahhoz a magánszemélyekre is ki kéne terjeszteni a rendelet hatályát. 

Az Egyesült Királyság ingatlanpiaca különösen népszerű volt korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök barátainak körében, akik vagyonuk egy részét szövevényes céghálón keresztül intézett ingatlanvásárlásokkal bújtatták el. Miután feburár végén Oroszország megtámadta Ukrajnát, az Egyesült Királyság az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal közösen közel ezer olyan orosz oligarchára vetett ki szankciókat, akik a Kremlhez közel állnak, ezzel próbálnak nyomást gyakorolni Vlagyimir Putyin orosz elnökre. 

Mivel nem minden ország döntött a szankciók mellett, van bőven lehetősége az oligarcháknak a vagyontárgyak szerzésére és mozgatására. Jó példa erre Törökország, a török partok környékén egyre több orosz luxusjacht jelent meg, miután más országok kikötőibe nem engedték már be őket. A török ingatlanpiacra is erősen rányomta a bélyegét, hogy nem tudják máshol elkölteni a pénzüket az orosz állampolgárok, az ingatlanirodák ügyfélköre jelentősen átalakult az utóbbi időben.

Világ London oligarcha putyin szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.