Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 2. 11:53 Világ

Szövevényes céghálón keresztül szerezték a londoni luxuslakásokat és vidéki kúriákat az orosz oligarchák, ennek most vége

Újabb rendelet lép életbe az orosz oligarchák ellen az Egyesült Királyságban, mellyel a brit parlament azt próbálja elérni, hogy ne tudjanak cégek mögé bújva ingatlanhoz és földhöz jutni az országban. A BBC információi szerint minden olyan cégnek, mely nem az Egyesült Királyságban van bejegyezve, ám annak területén akar földet vagy ingatlant vásárolni, fel kell fednie a valódi tulajdonosának kilétét.

Ennek elmulasztása naponta 2500 fontba kerül, vagy akár öt év börtönnel is járhat.

Azon külföldi cégeknek, akik már kezelnek földet vagy ingatlanokat az Egyesült Királyság területén, a következő hat hónapban kell eleget tenniük a beszámolási kötelezettségüknek. 

A lépés kifejezetten a cégekre vonatkozik, ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozó egyik brit parlamenti képviselő szerint ez önmagában még nem lesz elég a korrupt forrásokból származó pénzek mozgatásának megállítására, ahhoz a magánszemélyekre is ki kéne terjeszteni a rendelet hatályát. 

Az Egyesült Királyság ingatlanpiaca különösen népszerű volt korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök barátainak körében, akik vagyonuk egy részét szövevényes céghálón keresztül intézett ingatlanvásárlásokkal bújtatták el. Miután feburár végén Oroszország megtámadta Ukrajnát, az Egyesült Királyság az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal közösen közel ezer olyan orosz oligarchára vetett ki szankciókat, akik a Kremlhez közel állnak, ezzel próbálnak nyomást gyakorolni Vlagyimir Putyin orosz elnökre. 

Mivel nem minden ország döntött a szankciók mellett, van bőven lehetősége az oligarcháknak a vagyontárgyak szerzésére és mozgatására. Jó példa erre Törökország, a török partok környékén egyre több orosz luxusjacht jelent meg, miután más országok kikötőibe nem engedték már be őket. A török ingatlanpiacra is erősen rányomta a bélyegét, hogy nem tudják máshol elkölteni a pénzüket az orosz állampolgárok, az ingatlanirodák ügyfélköre jelentősen átalakult az utóbbi időben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ London oligarcha putyin szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.