Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 2. 11:53 Világ

Szövevényes céghálón keresztül szerezték a londoni luxuslakásokat és vidéki kúriákat az orosz oligarchák, ennek most vége

Újabb rendelet lép életbe az orosz oligarchák ellen az Egyesült Királyságban, mellyel a brit parlament azt próbálja elérni, hogy ne tudjanak cégek mögé bújva ingatlanhoz és földhöz jutni az országban. A BBC információi szerint minden olyan cégnek, mely nem az Egyesült Királyságban van bejegyezve, ám annak területén akar földet vagy ingatlant vásárolni, fel kell fednie a valódi tulajdonosának kilétét.

Ennek elmulasztása naponta 2500 fontba kerül, vagy akár öt év börtönnel is járhat.

Azon külföldi cégeknek, akik már kezelnek földet vagy ingatlanokat az Egyesült Királyság területén, a következő hat hónapban kell eleget tenniük a beszámolási kötelezettségüknek. 

A lépés kifejezetten a cégekre vonatkozik, ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozó egyik brit parlamenti képviselő szerint ez önmagában még nem lesz elég a korrupt forrásokból származó pénzek mozgatásának megállítására, ahhoz a magánszemélyekre is ki kéne terjeszteni a rendelet hatályát. 

Az Egyesült Királyság ingatlanpiaca különösen népszerű volt korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök barátainak körében, akik vagyonuk egy részét szövevényes céghálón keresztül intézett ingatlanvásárlásokkal bújtatták el. Miután feburár végén Oroszország megtámadta Ukrajnát, az Egyesült Királyság az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal közösen közel ezer olyan orosz oligarchára vetett ki szankciókat, akik a Kremlhez közel állnak, ezzel próbálnak nyomást gyakorolni Vlagyimir Putyin orosz elnökre. 

Mivel nem minden ország döntött a szankciók mellett, van bőven lehetősége az oligarcháknak a vagyontárgyak szerzésére és mozgatására. Jó példa erre Törökország, a török partok környékén egyre több orosz luxusjacht jelent meg, miután más országok kikötőibe nem engedték már be őket. A török ingatlanpiacra is erősen rányomta a bélyegét, hogy nem tudják máshol elkölteni a pénzüket az orosz állampolgárok, az ingatlanirodák ügyfélköre jelentősen átalakult az utóbbi időben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ London oligarcha putyin szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.