Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. augusztus 2. 11:53 Világ

Szövevényes céghálón keresztül szerezték a londoni luxuslakásokat és vidéki kúriákat az orosz oligarchák, ennek most vége

Újabb rendelet lép életbe az orosz oligarchák ellen az Egyesült Királyságban, mellyel a brit parlament azt próbálja elérni, hogy ne tudjanak cégek mögé bújva ingatlanhoz és földhöz jutni az országban. A BBC információi szerint minden olyan cégnek, mely nem az Egyesült Királyságban van bejegyezve, ám annak területén akar földet vagy ingatlant vásárolni, fel kell fednie a valódi tulajdonosának kilétét.

Ennek elmulasztása naponta 2500 fontba kerül, vagy akár öt év börtönnel is járhat.

Azon külföldi cégeknek, akik már kezelnek földet vagy ingatlanokat az Egyesült Királyság területén, a következő hat hónapban kell eleget tenniük a beszámolási kötelezettségüknek. 

A lépés kifejezetten a cégekre vonatkozik, ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozó egyik brit parlamenti képviselő szerint ez önmagában még nem lesz elég a korrupt forrásokból származó pénzek mozgatásának megállítására, ahhoz a magánszemélyekre is ki kéne terjeszteni a rendelet hatályát. 

Az Egyesült Királyság ingatlanpiaca különösen népszerű volt korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök barátainak körében, akik vagyonuk egy részét szövevényes céghálón keresztül intézett ingatlanvásárlásokkal bújtatták el. Miután feburár végén Oroszország megtámadta Ukrajnát, az Egyesült Királyság az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal közösen közel ezer olyan orosz oligarchára vetett ki szankciókat, akik a Kremlhez közel állnak, ezzel próbálnak nyomást gyakorolni Vlagyimir Putyin orosz elnökre. 

Mivel nem minden ország döntött a szankciók mellett, van bőven lehetősége az oligarcháknak a vagyontárgyak szerzésére és mozgatására. Jó példa erre Törökország, a török partok környékén egyre több orosz luxusjacht jelent meg, miután más országok kikötőibe nem engedték már be őket. A török ingatlanpiacra is erősen rányomta a bélyegét, hogy nem tudják máshol elkölteni a pénzüket az orosz állampolgárok, az ingatlanirodák ügyfélköre jelentősen átalakult az utóbbi időben.

Világ London oligarcha putyin szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. augusztus 15. 15:08 Világ

Az elemzők csaknem kétharmada számít recesszióra az eurózónában

Júliusban még 45, az év elején pedig csak 15 százalék volt ez az arány. A háztartások és a cégek is egyre inkább szenvednek az inflációtól, ami hamarosan egyre nagyobb mértékben gazdasági visszaeséssé alakulhat át.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 13. 12:35 Világ

Ősszel enyhülhet az élelmiszer-infláció egy német árszakértő szerint

A nagy boltláncok próbálnak olcsóbb beszerzési forrásokat felkutatni, másrészt elérhetjük azt az árszintet, amikor esik a kereslet.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.