Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. szeptember 14. 13:30 Pénz

A német élelmiszer-infláció 17 százalék, míg az árstopos magyar 31, vagy annál is több

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal 7,9 százalékos általános inflációt mért  a tavaly augusztus végi árakhoz képest. A felmérésben az áruk és szolgáltatások együttesen szerepelnek. A hivatal elnöke azt mondta, az inflációt leginkább az élelmiszerek és az energiaárak elszállása hajtja fel. Magyarországon az infláció ugyanebben az időszakban csaknem a német duplája, 15,6 százalék volt.

Az élelmiszerárakat nézve azonban a németek sokkal jobb helyzetben vannak, mint a magyarok. Míg nálunk a Központi Statisztikai Hivatal (ugyancsak augusztusban, ugyancsak éves szinten) 30,9 százaalékor élelmiszerdrágulást mért, addig a németeknél ez jelenleg 16,6 százalékon áll. Az energiahordozók ott 35,6 százalékkal drágábbak, mint tavaly ilyenkor. 

A Németországban élők leginkább a húsipari készítmények árain hüledezhettek augusztusban, ezek 18,6 százalékkal növekedtek, míg a kenyérfélékért és egyéb sütőipari termékekért 17,1 százalékkal kellett többet fizetni. Magyarországon a kenyér éves drágulása a hivatalos adat szerint 64,3 százalék (a G7 saját felmérése szerint viszont több mint 100 százalék).

Németországban a zöldségek inflációja volt a legalacsonyabb, 9,7 százalékkal.

Szerkesztőségünk több mint két és fél éve minden hónapban megnézi a boltokban ugyanannak a 42 élelmiszernek az árát, majd  összeállítunk belőle egy saját fogyasztói kosarat. Az eze alapján készített augusztusi mérésünk szerint az élelmiszerek ára 38 százalékkal emelkedett tavaly augusztushoz képest. 

Magyarországon jelenleg bizonyos élelmiszerek, a lakossági felhasználású üzemanyag, valamint a lakossági felhasználású villamos áram és a lakossági felhasználású gáz egy részét is hatósági árral szabályozza a kormány, az viszont kérdés, hogy ezek az ársapkák a jelenlegi helyzetben meddig tarthatóak fenn.

Elemzők szerint ha ezeket az ársapkákat a terveknek megfelelően vezetik ki, a hivatlos infláció is 20 százalék feletti tartományba kúszhat októberben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa az eredeti terv szerint vezetik ki az árstopokat, októberben jöhet a 20 százalék feletti infláció4,5-5 százalékponttal dobná meg az inflációt önmagában az, ha októberben tényleg kivezetnék az üzemanyagra és az élelmiszerekre vonatkozó ársapkákat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz élelmiszer-inflációt 38 százaléknak mértük, rengeteget lehet spórolni tudatos vásárlássalNagyjából tíz százalékot faraghatna költségeiből az a vásárló, aki képes lenne mindent ott megvenni, ahol épp a legolcsóbb. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz élelmiszer energia infláció németország üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Pálos Máté
2023. szeptember 26. 14:25 Pénz

A Mol után az OTP is betörhet a legnagyobb régiós piacra

Az OTP mércéjével is jelentős felvásárlás lenne a lengyel Valobank megszerzése és a lengyel működés megkezdése.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.