Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. szeptember 14. 13:30 Pénz

A német élelmiszer-infláció 17 százalék, míg az árstopos magyar 31, vagy annál is több

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal 7,9 százalékos általános inflációt mért  a tavaly augusztus végi árakhoz képest. A felmérésben az áruk és szolgáltatások együttesen szerepelnek. A hivatal elnöke azt mondta, az inflációt leginkább az élelmiszerek és az energiaárak elszállása hajtja fel. Magyarországon az infláció ugyanebben az időszakban csaknem a német duplája, 15,6 százalék volt.

Az élelmiszerárakat nézve azonban a németek sokkal jobb helyzetben vannak, mint a magyarok. Míg nálunk a Központi Statisztikai Hivatal (ugyancsak augusztusban, ugyancsak éves szinten) 30,9 százaalékor élelmiszerdrágulást mért, addig a németeknél ez jelenleg 16,6 százalékon áll. Az energiahordozók ott 35,6 százalékkal drágábbak, mint tavaly ilyenkor. 

A Németországban élők leginkább a húsipari készítmények árain hüledezhettek augusztusban, ezek 18,6 százalékkal növekedtek, míg a kenyérfélékért és egyéb sütőipari termékekért 17,1 százalékkal kellett többet fizetni. Magyarországon a kenyér éves drágulása a hivatalos adat szerint 64,3 százalék (a G7 saját felmérése szerint viszont több mint 100 százalék).

Németországban a zöldségek inflációja volt a legalacsonyabb, 9,7 százalékkal.

Szerkesztőségünk több mint két és fél éve minden hónapban megnézi a boltokban ugyanannak a 42 élelmiszernek az árát, majd  összeállítunk belőle egy saját fogyasztói kosarat. Az eze alapján készített augusztusi mérésünk szerint az élelmiszerek ára 38 százalékkal emelkedett tavaly augusztushoz képest. 

Magyarországon jelenleg bizonyos élelmiszerek, a lakossági felhasználású üzemanyag, valamint a lakossági felhasználású villamos áram és a lakossági felhasználású gáz egy részét is hatósági árral szabályozza a kormány, az viszont kérdés, hogy ezek az ársapkák a jelenlegi helyzetben meddig tarthatóak fenn.

Elemzők szerint ha ezeket az ársapkákat a terveknek megfelelően vezetik ki, a hivatlos infláció is 20 százalék feletti tartományba kúszhat októberben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa az eredeti terv szerint vezetik ki az árstopokat, októberben jöhet a 20 százalék feletti infláció4,5-5 százalékponttal dobná meg az inflációt önmagában az, ha októberben tényleg kivezetnék az üzemanyagra és az élelmiszerekre vonatkozó ársapkákat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz élelmiszer-inflációt 38 százaléknak mértük, rengeteget lehet spórolni tudatos vásárlássalNagyjából tíz százalékot faraghatna költségeiből az a vásárló, aki képes lenne mindent ott megvenni, ahol épp a legolcsóbb. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna.

Pénz élelmiszer energia infláció németország üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Pálos Máté
2022. december 1. 16:14 Pénz

Egyre többe kerül a lakhatás, és egyre kevésbé segíti ebben a rászorulókat a kormány

Az idei tél fordulópontot hozhat a lakhatás megfizethetőségének alakulásában.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen.