Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. szeptember 14. 13:30 Pénz

A német élelmiszer-infláció 17 százalék, míg az árstopos magyar 31, vagy annál is több

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal 7,9 százalékos általános inflációt mért  a tavaly augusztus végi árakhoz képest. A felmérésben az áruk és szolgáltatások együttesen szerepelnek. A hivatal elnöke azt mondta, az inflációt leginkább az élelmiszerek és az energiaárak elszállása hajtja fel. Magyarországon az infláció ugyanebben az időszakban csaknem a német duplája, 15,6 százalék volt.

Az élelmiszerárakat nézve azonban a németek sokkal jobb helyzetben vannak, mint a magyarok. Míg nálunk a Központi Statisztikai Hivatal (ugyancsak augusztusban, ugyancsak éves szinten) 30,9 százaalékor élelmiszerdrágulást mért, addig a németeknél ez jelenleg 16,6 százalékon áll. Az energiahordozók ott 35,6 százalékkal drágábbak, mint tavaly ilyenkor. 

A Németországban élők leginkább a húsipari készítmények árain hüledezhettek augusztusban, ezek 18,6 százalékkal növekedtek, míg a kenyérfélékért és egyéb sütőipari termékekért 17,1 százalékkal kellett többet fizetni. Magyarországon a kenyér éves drágulása a hivatalos adat szerint 64,3 százalék (a G7 saját felmérése szerint viszont több mint 100 százalék).

Németországban a zöldségek inflációja volt a legalacsonyabb, 9,7 százalékkal.

Szerkesztőségünk több mint két és fél éve minden hónapban megnézi a boltokban ugyanannak a 42 élelmiszernek az árát, majd  összeállítunk belőle egy saját fogyasztói kosarat. Az eze alapján készített augusztusi mérésünk szerint az élelmiszerek ára 38 százalékkal emelkedett tavaly augusztushoz képest. 

Magyarországon jelenleg bizonyos élelmiszerek, a lakossági felhasználású üzemanyag, valamint a lakossági felhasználású villamos áram és a lakossági felhasználású gáz egy részét is hatósági árral szabályozza a kormány, az viszont kérdés, hogy ezek az ársapkák a jelenlegi helyzetben meddig tarthatóak fenn.

Elemzők szerint ha ezeket az ársapkákat a terveknek megfelelően vezetik ki, a hivatlos infláció is 20 százalék feletti tartományba kúszhat októberben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa az eredeti terv szerint vezetik ki az árstopokat, októberben jöhet a 20 százalék feletti infláció4,5-5 százalékponttal dobná meg az inflációt önmagában az, ha októberben tényleg kivezetnék az üzemanyagra és az élelmiszerekre vonatkozó ársapkákat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz élelmiszer-inflációt 38 százaléknak mértük, rengeteget lehet spórolni tudatos vásárlássalNagyjából tíz százalékot faraghatna költségeiből az a vásárló, aki képes lenne mindent ott megvenni, ahol épp a legolcsóbb. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz élelmiszer energia infláció németország üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Fontos

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.