Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. augusztus 25. 15:36 Pénz, Világ

Túl a 300 eurós határon az európai gázár, télen csak 19 fokra fűtik az irodákat Németországban

Csütörtökön napközben is tovább drágul a gáz az irányadó holland árutőzsdén, pedig már előző nap is 13 százalékot emelkedett a szeptemberi határidős jegyzés szerinti gázár. Ezzel már – a cikk megjelenésekor – 308 eurós magasságban mozog a megawattóránkénti ár. Az egy évvel ezelőtti 25 eurós árakhoz képest már 12-szeres az emelkedés, ami augusztusban a korábbiakhoz képest is felgyorsult: július végén még a 200 eurós határ átlépése rázta meg a piacokat, azóta egyetlen hónap alatt újabb 50 százalékos volt a drágulás.

Az orosz gázszállítások volumenének drasztikus visszaesése, az energiahordozók politikai fegyverként való használata és az Északi Áramlat jövő hétre tervezett – elvileg háromnapos – teljes zárásával kapcsolatos bizonytalanságok mellett az árakat tovább hajtja, hogy a téli készlethalmozás miatt az európai gázkereskedők az ázsiai vevőkkel kénytelenek versengeni a lekötetlen cseppfolyósított földgáz (LNG) készletekért.

A kínálatot ráadásul tovább csökkenti, hogy szeptemberben a legfontosabb norvég gázmezőkön is karbantartási munkák lesznek, és Texasból is rossz hírek jöttek: a legnagyobb amerikai LNG-terminálnál, a korábban a tengerentúli szállítások ötödét biztosító Freeportban újabb egy hónappal, november közepére halasztották a várható újraindulást, miután júniusban egy robbanás miatt kellett felfüggeszteni a tevékenységet.

Az olaj világpiaci árát az orosz szállítások a gázhoz képest kevésbé határozzák meg, de szerda óta a Brent nyersolaj ára ismét meghaladja a hordónkénti száz dollárt. Az áremelkedés részben egy szaúdi bejelentéssel függ össze: ha szükséges, a legnagyobb olajexportőröket tömörítő OPEC+ államai a magasabb ár érdekében csökkenthetik a kitermelést – helyezték kilátásba. Korábban a nyár folyamán az OPEC+ tagjai (köztük van Oroszország is) kisebb mértékben növelték a kitermelésüket. Egy esetleges termeléscsökkentés az oroszokat segítené.

Az emelkedő energiaárak tovább fokozzák az inflációs nyomást Európában. Friss előrejelzések szerint Nagy-Britanniában már éves alapon 18,6 százalékos infláció várható januárra. A briteknél a rezsiszámlák az európai uniós országokhoz képest is brutálisan nőnek: télen várhatóan a tavalyi számlák háromszorosát kell majd átlagosan fizetni, ami egy tipikus háztartásnál egész évre számolva 3500 fontos (1,7 millió forint) energiakiadást jelent. A Baringa Partners tanácsadó cég figyelmeztetése szerint a brit háztartásokat súlyosabban fogja érinteni a következő tél, mint a 2008-as gazdasági válság.

Németországban a gázhiány mellett tovább rontja a helyzetet, hogy a Rajna alacsony vízállása miatt nem lehet feltölteni a máskor főleg az északi-tengeri kikötőkből érkező szénnel az erőművek tartalékait. Emiatt a szövetségi kormány szerdán kiadott egy rendeletet, mely szerint a vasúti szén- és olajszállítások elsőbbséget élveznek, a vagonok száma és más logisztikai szűk keresztmetszetek miatt azonban a vízi utat nem fogják tudni teljesen kiváltani.

Az ellátási válság miatt az energiafogyasztást a német kormány 15-20 százalékkal akarja visszafogni. Ebben jelent egy kisebb, a becslések szerint két százalék körüli spórolást az a szerdán bejelentett intézkedéscsomag, aminek a hatásait mindenki a saját bőrén fogja érezni Németországban. A Robert Habeck gazdasági miniszter által bejelentett új szabályozás szerint szeptembertől nem fűtik a középületekben a folyosókat (az iskolákra és a kórházakra ez nem vonatkozik), az irodákat pedig legfeljebb csak 19 fokra fűtik fel a közintézményekben.

Az épületeket, emlékműveket sem fogják idén télen kívülről megvilágítani, éjjelente a hirdetőtáblák is elsötétülnek, a boltok ajtaját pedig folyamatosan zárva kell majd tartani. Elvileg az otthoni úszómedencéket sem lehet ezentúl gázzal vagy árammal melegíteni – más kérdés, hogy az intézkedések betartását hatósági ellenőrzések helyett inkább az önkéntes állampolgári szabálykövetésre akarják hagyni.

Szeptembertől a németországi üzemanyagárak is emelkedni fognak. A júniusban bevezetett ideiglenes adócsökkentést eleve három hónapra tervezték, annak lejártával az idáig 1,71 euró körüli benzinárak 2,09 euróra nőnek, ha az emelkedést a kutak teljesen áthárítják az autósokra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gáz és a víz után szélből sincs elég, még drágább lett az áram EurópábanTegnap ismét rekordot döntöttek az áramárak Európa meghatározó gazdaságaiban, miután extrém alacsonynak ígérkezik a német szélerőművek teljesítménye a napokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRohamtempóban töltik a magyar gáztárolókat, mégis a téli szállításoktól függ szinte mindenA korábbi késlekedés miatt a tárolók telítettsége nem kiemelkedő, azt pedig elsősorban a téli import határozza majd meg, hogy mire elég a felhalmozott gázkészlet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb rekordot döntött meg a gázár, a forint is megérziDurva áremelkedést okozott az irányadó európai gáztőzsdén az oroszok legutóbbi bejelentése, ennek továbbgyűrűző hatása pedig a devizapiacokon is érzékelhető.

Pénz Világ energiaár energiaválság földgáz gázár gázszállítások Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Torontáli Zoltán
2023. január 25. 12:59 Pénz, Világ

Brutálisan átrendezi az élelmiszerpiacot az infláció, a saját márkás termékek áraival nehéz versenyezni

Nagyon sokat lehet fogni az élelmiszereken, ha a vásárlók tudatosabbak, márpedig a magas infláció miatt egyre inkább azzá válnak.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.