Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 16. 15:33 Pénz, Világ

A Lehman-csőd jut eszébe az ingatlanközvetítőknek a stockholmi árcsökkenésről

Olyan jelenségek indultak be az egyik leginkább túlhevültnek tűnő európai ingatlanpiacon, ami az elmúlt években elképzelhetetlennek tűnt. Svédországban a vevők egyre nagyobb arányban várnak ki az ingatlanvásárlással, egyre többen számítanak az árak csökkenésére, és a fővárosban az árak esése már el is kezdődött.

A svéd piacon az elmúlt hetekben „egyértelmű elmozdulás” tapasztalható a vevők javára a Fastighetsbyran, Svédország legnagyobb ingatlanközvetítő cégének csütörtökön közzétett országos felmérése alapján. Johan Engstrom, a társaság vezérigazgatója a Bloomberg megkeresésére a Lehman Brothers 2008-as csődje utáni reakciókhoz hasonlította a svéd ingatlanpiaci szereplők elmúlt hetekben mutatott viselkedését, megjegyezve, hogy sok vevő inkább kivár, mert nem tudja felmérni, hogy milyen irányba indul a piac a következő hetekben.

A svéd ingatlanpiac lassulása azért is lehet kockázatos, mert az elmúlt évek rekord alacsony jegybanki kamatai által fűtött ingatlanpiaci fellendülés a lakosság jelentős eladósodottságához vezetett: a teljes lakossági hitelállomány az összjövedelem 200 százalékát teszi ki, ami magasabb, mint a világ legnagyobb gazdasági erejű fejlett országait tömörítő G7-ek*Japán, Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság, Francia-, Német- és Olaszország bármelyikében. A Bloomberg Economics ingatlanpiaci túlhevülést jelző indexe alapján a svéd ingatlanpiac már tavaly nyáron is az egyik legkockázatosabbnak számított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lakások tavalyi 15 százalékos drágulásával be sem lehet kerülni az öt legvészesebb ingatlanpiac közéDániában a jegybankelnök a 2008-ashoz hasonló ingatlanpiaci összeomlástól tart, de néhány országban még az ottaninál is buborékgyanúsabb a helyzet.

Tovább fékezheti a piacot, hogy a jegybank az áprilisi szigorítás – amikor nulláról 0,25 százalékra emelte az alapkamatot – után további emelésekre készülhet. A tavaly rekordszintre emelkedő ingatlanárakat sokan már azzal kommentálták, hogy „piaci hisztériáról” van szó, és az ilyen véleményeket kezdik alátámasztani az újabb ingatlanpiaci adatközlések.

Az egyik nagy svéd bank, a Skandinaviska Enskilda Banken hétfőn közölt felmérése szerint például az árak csökkenésére számító háztartások aránya 47 százalék volt, ami 23 százalékpontos növekedés az előző hónaphoz képest. A Fastighetsbyran vezérigazgatója szerint érzékelhető, hogy a vevők és az eladók egyre nehezebben egyeznek meg az árról, és emiatt az árak Stockholmon kívül is elindulhatnak lefelé.

A Bloomberg által hivatkozott adatok alapján Stockholmban és az agglomerációjában együttesen két százalékkal estek vissza a lakásárak májusban, és ennek azért nagy a jelentősége, mert a fővárosi ingatlanpiaci trendek gyakran árulkodnak arról, hogy mi várható az ország más részein. A problémákat már az Európai Központi Bankhoz tartozó Európai Rendszerkockázati Testület (European Systemic Risk Board – ESRB) is észrevette, amikor idén februárban több másik uniós tagállammal, például Magyarországgal együtt Svédország ingatlanpiaci folyamatait kockázatosnak értékelte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több lakáspiacon veszélyesen magasak az árak, a magyar sem kivételKitartóan emelkednek az árak az ingatlanpiacon, a körülmények gyors változása miatt már figyelmeztetést adott ki az Európai Központi Bank több ország számára.

Pénz Világ hitel ingatlan ingatlanpiac jegybank Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Suppan Gergely
2022. június 27. 16:06 Pénz

Kell-e aggódnunk a magyar ikerdeficit miatt?

Több mint egy évtized után újra ikerdeficit alakult ki, azaz egyszerre negatív a költségvetés és a külső fizetési mérleg egyenlege. Sok azonban a különbség a 2000-es évekhez képest.

Jandó Zoltán
2022. június 26. 16:13 Pénz

Sokkal kevésbé hatékony, cserébe sokkal drágább a magyar rezsicsökkentés, mint a külföldi megoldások

A magyar rezsicsökkentés teljesen egyedi, hiszen ennyire differenciálatlan támogatás sehol máshol nincs. Ez viszont egyáltalán nem biztos, hogy jó.

Fontos

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2022. június 28. 09:20 Vállalat

A kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kell

Ha a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.