Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 16. 15:33 Pénz, Világ

A Lehman-csőd jut eszébe az ingatlanközvetítőknek a stockholmi árcsökkenésről

Olyan jelenségek indultak be az egyik leginkább túlhevültnek tűnő európai ingatlanpiacon, ami az elmúlt években elképzelhetetlennek tűnt. Svédországban a vevők egyre nagyobb arányban várnak ki az ingatlanvásárlással, egyre többen számítanak az árak csökkenésére, és a fővárosban az árak esése már el is kezdődött.

A svéd piacon az elmúlt hetekben „egyértelmű elmozdulás” tapasztalható a vevők javára a Fastighetsbyran, Svédország legnagyobb ingatlanközvetítő cégének csütörtökön közzétett országos felmérése alapján. Johan Engstrom, a társaság vezérigazgatója a Bloomberg megkeresésére a Lehman Brothers 2008-as csődje utáni reakciókhoz hasonlította a svéd ingatlanpiaci szereplők elmúlt hetekben mutatott viselkedését, megjegyezve, hogy sok vevő inkább kivár, mert nem tudja felmérni, hogy milyen irányba indul a piac a következő hetekben.

A svéd ingatlanpiac lassulása azért is lehet kockázatos, mert az elmúlt évek rekord alacsony jegybanki kamatai által fűtött ingatlanpiaci fellendülés a lakosság jelentős eladósodottságához vezetett: a teljes lakossági hitelállomány az összjövedelem 200 százalékát teszi ki, ami magasabb, mint a világ legnagyobb gazdasági erejű fejlett országait tömörítő G7-ek*Japán, Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság, Francia-, Német- és Olaszország bármelyikében. A Bloomberg Economics ingatlanpiaci túlhevülést jelző indexe alapján a svéd ingatlanpiac már tavaly nyáron is az egyik legkockázatosabbnak számított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lakások tavalyi 15 százalékos drágulásával be sem lehet kerülni az öt legvészesebb ingatlanpiac közéDániában a jegybankelnök a 2008-ashoz hasonló ingatlanpiaci összeomlástól tart, de néhány országban még az ottaninál is buborékgyanúsabb a helyzet.

Tovább fékezheti a piacot, hogy a jegybank az áprilisi szigorítás – amikor nulláról 0,25 százalékra emelte az alapkamatot – után további emelésekre készülhet. A tavaly rekordszintre emelkedő ingatlanárakat sokan már azzal kommentálták, hogy „piaci hisztériáról” van szó, és az ilyen véleményeket kezdik alátámasztani az újabb ingatlanpiaci adatközlések.

Az egyik nagy svéd bank, a Skandinaviska Enskilda Banken hétfőn közölt felmérése szerint például az árak csökkenésére számító háztartások aránya 47 százalék volt, ami 23 százalékpontos növekedés az előző hónaphoz képest. A Fastighetsbyran vezérigazgatója szerint érzékelhető, hogy a vevők és az eladók egyre nehezebben egyeznek meg az árról, és emiatt az árak Stockholmon kívül is elindulhatnak lefelé.

A Bloomberg által hivatkozott adatok alapján Stockholmban és az agglomerációjában együttesen két százalékkal estek vissza a lakásárak májusban, és ennek azért nagy a jelentősége, mert a fővárosi ingatlanpiaci trendek gyakran árulkodnak arról, hogy mi várható az ország más részein. A problémákat már az Európai Központi Bankhoz tartozó Európai Rendszerkockázati Testület (European Systemic Risk Board – ESRB) is észrevette, amikor idén februárban több másik uniós tagállammal, például Magyarországgal együtt Svédország ingatlanpiaci folyamatait kockázatosnak értékelte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több lakáspiacon veszélyesen magasak az árak, a magyar sem kivételKitartóan emelkednek az árak az ingatlanpiacon, a körülmények gyors változása miatt már figyelmeztetést adott ki az Európai Központi Bank több ország számára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ hitel ingatlan ingatlanpiac jegybank Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.