Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 16. 15:33 Pénz, Világ

A Lehman-csőd jut eszébe az ingatlanközvetítőknek a stockholmi árcsökkenésről

Olyan jelenségek indultak be az egyik leginkább túlhevültnek tűnő európai ingatlanpiacon, ami az elmúlt években elképzelhetetlennek tűnt. Svédországban a vevők egyre nagyobb arányban várnak ki az ingatlanvásárlással, egyre többen számítanak az árak csökkenésére, és a fővárosban az árak esése már el is kezdődött.

A svéd piacon az elmúlt hetekben „egyértelmű elmozdulás” tapasztalható a vevők javára a Fastighetsbyran, Svédország legnagyobb ingatlanközvetítő cégének csütörtökön közzétett országos felmérése alapján. Johan Engstrom, a társaság vezérigazgatója a Bloomberg megkeresésére a Lehman Brothers 2008-as csődje utáni reakciókhoz hasonlította a svéd ingatlanpiaci szereplők elmúlt hetekben mutatott viselkedését, megjegyezve, hogy sok vevő inkább kivár, mert nem tudja felmérni, hogy milyen irányba indul a piac a következő hetekben.

A svéd ingatlanpiac lassulása azért is lehet kockázatos, mert az elmúlt évek rekord alacsony jegybanki kamatai által fűtött ingatlanpiaci fellendülés a lakosság jelentős eladósodottságához vezetett: a teljes lakossági hitelállomány az összjövedelem 200 százalékát teszi ki, ami magasabb, mint a világ legnagyobb gazdasági erejű fejlett országait tömörítő G7-ek*Japán, Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság, Francia-, Német- és Olaszország bármelyikében. A Bloomberg Economics ingatlanpiaci túlhevülést jelző indexe alapján a svéd ingatlanpiac már tavaly nyáron is az egyik legkockázatosabbnak számított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lakások tavalyi 15 százalékos drágulásával be sem lehet kerülni az öt legvészesebb ingatlanpiac közéDániában a jegybankelnök a 2008-ashoz hasonló ingatlanpiaci összeomlástól tart, de néhány országban még az ottaninál is buborékgyanúsabb a helyzet.

Tovább fékezheti a piacot, hogy a jegybank az áprilisi szigorítás – amikor nulláról 0,25 százalékra emelte az alapkamatot – után további emelésekre készülhet. A tavaly rekordszintre emelkedő ingatlanárakat sokan már azzal kommentálták, hogy „piaci hisztériáról” van szó, és az ilyen véleményeket kezdik alátámasztani az újabb ingatlanpiaci adatközlések.

Az egyik nagy svéd bank, a Skandinaviska Enskilda Banken hétfőn közölt felmérése szerint például az árak csökkenésére számító háztartások aránya 47 százalék volt, ami 23 százalékpontos növekedés az előző hónaphoz képest. A Fastighetsbyran vezérigazgatója szerint érzékelhető, hogy a vevők és az eladók egyre nehezebben egyeznek meg az árról, és emiatt az árak Stockholmon kívül is elindulhatnak lefelé.

A Bloomberg által hivatkozott adatok alapján Stockholmban és az agglomerációjában együttesen két százalékkal estek vissza a lakásárak májusban, és ennek azért nagy a jelentősége, mert a fővárosi ingatlanpiaci trendek gyakran árulkodnak arról, hogy mi várható az ország más részein. A problémákat már az Európai Központi Bankhoz tartozó Európai Rendszerkockázati Testület (European Systemic Risk Board – ESRB) is észrevette, amikor idén februárban több másik uniós tagállammal, például Magyarországgal együtt Svédország ingatlanpiaci folyamatait kockázatosnak értékelte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több lakáspiacon veszélyesen magasak az árak, a magyar sem kivételKitartóan emelkednek az árak az ingatlanpiacon, a körülmények gyors változása miatt már figyelmeztetést adott ki az Európai Központi Bank több ország számára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ hitel ingatlan ingatlanpiac jegybank Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.