Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 16. 15:33 Pénz, Világ

A Lehman-csőd jut eszébe az ingatlanközvetítőknek a stockholmi árcsökkenésről

Olyan jelenségek indultak be az egyik leginkább túlhevültnek tűnő európai ingatlanpiacon, ami az elmúlt években elképzelhetetlennek tűnt. Svédországban a vevők egyre nagyobb arányban várnak ki az ingatlanvásárlással, egyre többen számítanak az árak csökkenésére, és a fővárosban az árak esése már el is kezdődött.

A svéd piacon az elmúlt hetekben „egyértelmű elmozdulás” tapasztalható a vevők javára a Fastighetsbyran, Svédország legnagyobb ingatlanközvetítő cégének csütörtökön közzétett országos felmérése alapján. Johan Engstrom, a társaság vezérigazgatója a Bloomberg megkeresésére a Lehman Brothers 2008-as csődje utáni reakciókhoz hasonlította a svéd ingatlanpiaci szereplők elmúlt hetekben mutatott viselkedését, megjegyezve, hogy sok vevő inkább kivár, mert nem tudja felmérni, hogy milyen irányba indul a piac a következő hetekben.

A svéd ingatlanpiac lassulása azért is lehet kockázatos, mert az elmúlt évek rekord alacsony jegybanki kamatai által fűtött ingatlanpiaci fellendülés a lakosság jelentős eladósodottságához vezetett: a teljes lakossági hitelállomány az összjövedelem 200 százalékát teszi ki, ami magasabb, mint a világ legnagyobb gazdasági erejű fejlett országait tömörítő G7-ek*Japán, Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság, Francia-, Német- és Olaszország bármelyikében. A Bloomberg Economics ingatlanpiaci túlhevülést jelző indexe alapján a svéd ingatlanpiac már tavaly nyáron is az egyik legkockázatosabbnak számított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lakások tavalyi 15 százalékos drágulásával be sem lehet kerülni az öt legvészesebb ingatlanpiac közéDániában a jegybankelnök a 2008-ashoz hasonló ingatlanpiaci összeomlástól tart, de néhány országban még az ottaninál is buborékgyanúsabb a helyzet.

Tovább fékezheti a piacot, hogy a jegybank az áprilisi szigorítás – amikor nulláról 0,25 százalékra emelte az alapkamatot – után további emelésekre készülhet. A tavaly rekordszintre emelkedő ingatlanárakat sokan már azzal kommentálták, hogy „piaci hisztériáról” van szó, és az ilyen véleményeket kezdik alátámasztani az újabb ingatlanpiaci adatközlések.

Az egyik nagy svéd bank, a Skandinaviska Enskilda Banken hétfőn közölt felmérése szerint például az árak csökkenésére számító háztartások aránya 47 százalék volt, ami 23 százalékpontos növekedés az előző hónaphoz képest. A Fastighetsbyran vezérigazgatója szerint érzékelhető, hogy a vevők és az eladók egyre nehezebben egyeznek meg az árról, és emiatt az árak Stockholmon kívül is elindulhatnak lefelé.

A Bloomberg által hivatkozott adatok alapján Stockholmban és az agglomerációjában együttesen két százalékkal estek vissza a lakásárak májusban, és ennek azért nagy a jelentősége, mert a fővárosi ingatlanpiaci trendek gyakran árulkodnak arról, hogy mi várható az ország más részein. A problémákat már az Európai Központi Bankhoz tartozó Európai Rendszerkockázati Testület (European Systemic Risk Board – ESRB) is észrevette, amikor idén februárban több másik uniós tagállammal, például Magyarországgal együtt Svédország ingatlanpiaci folyamatait kockázatosnak értékelte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több lakáspiacon veszélyesen magasak az árak, a magyar sem kivételKitartóan emelkednek az árak az ingatlanpiacon, a körülmények gyors változása miatt már figyelmeztetést adott ki az Európai Központi Bank több ország számára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ hitel ingatlan ingatlanpiac jegybank Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.