Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 16. 15:33 Pénz, Világ

A Lehman-csőd jut eszébe az ingatlanközvetítőknek a stockholmi árcsökkenésről

Olyan jelenségek indultak be az egyik leginkább túlhevültnek tűnő európai ingatlanpiacon, ami az elmúlt években elképzelhetetlennek tűnt. Svédországban a vevők egyre nagyobb arányban várnak ki az ingatlanvásárlással, egyre többen számítanak az árak csökkenésére, és a fővárosban az árak esése már el is kezdődött.

A svéd piacon az elmúlt hetekben „egyértelmű elmozdulás” tapasztalható a vevők javára a Fastighetsbyran, Svédország legnagyobb ingatlanközvetítő cégének csütörtökön közzétett országos felmérése alapján. Johan Engstrom, a társaság vezérigazgatója a Bloomberg megkeresésére a Lehman Brothers 2008-as csődje utáni reakciókhoz hasonlította a svéd ingatlanpiaci szereplők elmúlt hetekben mutatott viselkedését, megjegyezve, hogy sok vevő inkább kivár, mert nem tudja felmérni, hogy milyen irányba indul a piac a következő hetekben.

A svéd ingatlanpiac lassulása azért is lehet kockázatos, mert az elmúlt évek rekord alacsony jegybanki kamatai által fűtött ingatlanpiaci fellendülés a lakosság jelentős eladósodottságához vezetett: a teljes lakossági hitelállomány az összjövedelem 200 százalékát teszi ki, ami magasabb, mint a világ legnagyobb gazdasági erejű fejlett országait tömörítő G7-ek*Japán, Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság, Francia-, Német- és Olaszország bármelyikében. A Bloomberg Economics ingatlanpiaci túlhevülést jelző indexe alapján a svéd ingatlanpiac már tavaly nyáron is az egyik legkockázatosabbnak számított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lakások tavalyi 15 százalékos drágulásával be sem lehet kerülni az öt legvészesebb ingatlanpiac közéDániában a jegybankelnök a 2008-ashoz hasonló ingatlanpiaci összeomlástól tart, de néhány országban még az ottaninál is buborékgyanúsabb a helyzet.

Tovább fékezheti a piacot, hogy a jegybank az áprilisi szigorítás – amikor nulláról 0,25 százalékra emelte az alapkamatot – után további emelésekre készülhet. A tavaly rekordszintre emelkedő ingatlanárakat sokan már azzal kommentálták, hogy „piaci hisztériáról” van szó, és az ilyen véleményeket kezdik alátámasztani az újabb ingatlanpiaci adatközlések.

Az egyik nagy svéd bank, a Skandinaviska Enskilda Banken hétfőn közölt felmérése szerint például az árak csökkenésére számító háztartások aránya 47 százalék volt, ami 23 százalékpontos növekedés az előző hónaphoz képest. A Fastighetsbyran vezérigazgatója szerint érzékelhető, hogy a vevők és az eladók egyre nehezebben egyeznek meg az árról, és emiatt az árak Stockholmon kívül is elindulhatnak lefelé.

A Bloomberg által hivatkozott adatok alapján Stockholmban és az agglomerációjában együttesen két százalékkal estek vissza a lakásárak májusban, és ennek azért nagy a jelentősége, mert a fővárosi ingatlanpiaci trendek gyakran árulkodnak arról, hogy mi várható az ország más részein. A problémákat már az Európai Központi Bankhoz tartozó Európai Rendszerkockázati Testület (European Systemic Risk Board – ESRB) is észrevette, amikor idén februárban több másik uniós tagállammal, például Magyarországgal együtt Svédország ingatlanpiaci folyamatait kockázatosnak értékelte.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több lakáspiacon veszélyesen magasak az árak, a magyar sem kivételKitartóan emelkednek az árak az ingatlanpiacon, a körülmények gyors változása miatt már figyelmeztetést adott ki az Európai Központi Bank több ország számára.

Pénz Világ hitel ingatlan ingatlanpiac jegybank Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.