Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. június 24. 12:23 Pénz, Világ

A lakások tavalyi 15 százalékos drágulásával be sem lehet kerülni az öt legvészesebb ingatlanpiac közé

A 2008-as pénzügyi válság alatt bekövetkezőhöz hasonló ingatlanpiaci összeomlástól tart Lars Rohde, a dán jegybank elnöke, ezért felszólította a dán kormányt, hogy szigorítsák az új lakáshitelek kihelyezésére vonatkozó feltételeket, írja a Bloomberg.

A dán jegybank csaknem egy évtizede tartja negatív tartományban az alapkamatot az országban.

Az extrém laza pénzpolitika miatt relatíve olcsónak számító lakáshitelek állománya pedig Rodhe szerint mostanra a pénzügyi stabilitást veszélyeztető szintre nőtt.

A jegybankelnök szigorításra vonatkozó javaslatára reagálva a gazdasági miniszter jelezte, hogy nem tervezik a hitelkihelyezés feltételeinek szigorítását, mert nem akarják megnehezíteni az ingatlanhoz jutást a lakosság számára.

A dán korona árfolyamát az euróéhoz kötő jegybank 2012-ben csökkentette először nulla alá az alapkamatot, és közgazdászok a jelenlegi helyzetben nagyobb esélyét látják a további csökkentésnek, mint az emelésnek. Az olcsó hitelek ugyanakkor az ingatlanárak elszállásához vezettek, az elmúlt egy évben például 15 százalékkal drágultak átlagosan az ingatlanok Dániában.

Mindez folyamatosan élénkíti a gazdaságot és inflálja a lakásárakat, de Rohde szerint egy önmagát erősítő folyamattá válva olyan spekulatív buborék kialakulásához és ingatlanpiaci összeomláshoz vezethet, mint 2008 után, amikor a dán ingatlanpiac összesen 20 százalékot zuhant.

Rohde attól tart, hogy a lakáshitellel rendelkező háztartások egy része fizetésképtelenné válhat, és az emiatt visszaeső fogyasztás gazdasági visszaeséshez vezethet. Ebből csak hosszú idő alatt lehetne kilábalni az előző pénzügyi válság tapasztalatai alapján. A jegybankelnök szerint emiatt a bankokra kötelezően vonatkozó, potenciális veszteségek ellen biztosító anticiklikus tőke pufferrátát is 2 százalékra kellene emelni.

Dániában először nagyjából két évvel ezelőtt kezdett egy bank negatív kamatozású hitelt kínálni. Eleinte csak a legjobban keresők számára voltak elérhetőek a negatív vagy nulla kamatozású hitelek, de mostanra már szélesebb rétegek számára is elérhetőek olyan hitelek, amiért kamatot nem, csak díjakat számolnak fel a dán pénzintézetek.

A Bloomberg Economics ingatlanpiaci túlhevülést jelző indexe szerint ráadásul nem is Dániában a legvalószínűbb buborék kialakulása: június közepén a lap arról írt, hogy Új-Zéland, Kanada, Svédország, Norvégia és az Egyesült Királyság ingatlanpiacán is jelentősebb a túlhevülés, mint Dániában. Az index az átlagárak bérleti díjakhoz és jövedelemhez viszonyított aránya, valamint az árnövekedés és a hitelállomány növekedése alapján rangsorolja az ingatlanpiaci túlhevülés mértékét az egyes országokban.

A jelentés egyik szerzője szerint a rekord alacsony kamatok mellett a költségvetési ösztönző csomagok és a kijárási korlátozások miatt megugró lakossági megtakarítások, valamint a korlátozott ingatlanpiaci kínálat járul hozzá globálisan az ingatlanárak emelkedéséhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járvány sokkal láthatóbbá tette az ingatlanpiacon a társadalom szétszakadásátEgyre kevesebb embernek elérhető a saját tulajdonú ingatlan a fejlett világban, az alternatívák pedig csak az egyenlőtlenségeket növelik. Ideje újragondolni a pénzügyi rendszer és a lakáspiac kapcsolatát?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszatért a 20 évre fixen kamatmentes lakáshitel DániábanDániában van a legrégebben negatív tartományban a jegybanki alapkamat, ami egy ideje a lakossági hitelek árazásában is tükröződik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ hitel ingatlanpiac jegybank monetáris politika Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Elek Péter
2023. november 29. 16:37 Pénz

Túl sok a kockázat, de valahogy senki nem akarja ezeket komolyan venni

A rendszerszintű pénzügyi kockázatoktól a túlzottan magas államadósságszinteken át az egyedi vállalati értékeléseken keresztül túl sok minden összejött.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.