Hírlevél feliratkozás
Pletser Tamás
2022. május 23. 16:03 Pénz

A rezsicsökkentés igazi nyerteseit nem a szegények között, hanem a luxusvillákban kell keresni

(A szerző az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

Mi, elemzők, imádunk számolni. Elővettem én is a kockás papírt, akarom mondani ennek a modern, számítógépes változatát, és egy kicsit kalkuláltam. Az alábbi példa azt kívánja bemutatni, hogy mennyi támogatást nyújt jelenleg a hazai költségvetés három teoretikus, négyfős (apa, anya és két gyermek) magyar családnak a rezsicsökkentés és az üzemanyag árbefagyasztása révén.

A három család nagyon eltérő anyagi körülmények között él. Az első a Budapest környéki agglomerációban, nagy családi házban (egy konkrét 650 négyzetméteres családi ház adataiból indultam ki), amihez egy nagy, 20-25 méteres úszómedence is tartozik. A ház légkondicionált, földgázzal fűtött, több száz négyzetméteres locsolt kert és gyep veszi körül. A családnak két SUV személygépkocsija van, amelyet a fizikai adottságok (távoli tömegközlekedés, szolgáltatások) miatt gyakrabban is használ, mint a magyar háztartási átlag. A példa kedvéért a dízel üzemanyag felhasználását feltételeztem, mivel ez a meghajtás az egyik leggyakoribb.

A második család egy nagyobb lakásban él, gázzal fűt, egy személygépkocsija van. Nekik nincs saját kertjük, viszont a szemétszállításért ők is fizetnek a közös költség keretében.

A harmadik példa pedig egy szegény, alacsonyabb fogyasztási szinten élő, kisebb kertes házban élő család. Itt a példa kedvéért belevettem két verziót is, egyet személygépkocsival, egyet pedig személygépkocsi nélkül. Sokak szerint enélkül nehéz ma már gyereket nevelni, mivel a közösségi közlekedés nem tudja ezt megfelelően biztosítani.  

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz olcsó orosz olaj menti meg Orbánék benzinárstopjátA nagykereskedelmi piacon az árstop miatt tízmilliárdokat bukó Mol az orosz olajra épülő finomítói tevékenység megugró hasznából fedezheti ezt a veszteséget.

A számításban lévő változók becsült értékek, természetesen a helytől, körülményektől és a meglévő energetikai rendszerektől függően eltérhetnek egymástól. A fogyasztási értékekről sokat lehet vitatkozni, törekedtem arra, hogy minél életszerűbb legyen a példa. A piaci árak a saját becsléseimen alapulnak, és a mostani piaci körülményekhez lettek igazítva. Igazából csak annyit szerettem volna bemutatni, hogy nagyságrendileg kinek mekkora támogatást nyújt jelenleg a költségvetés, vagyis mekkora a transzferek mértéke a közösség felől az egyének egyes csoportjai felé a rezsicsökkentés és árbefagyasztás által.  

Azt gondolom, hogy a mostani támogatási rendszer változtatása nélkül valószínűleg ezek az összegek, legalábbis nagyságrendileg, fennmaradhatnak. A koncepcióm az ugyanis, hogy most vagyunk a 60-as évek óta a harmadik nagy nyersanyag-árrobbanás elején, vagyis a mostani nyersanyag- és energiahordozó-árak sokáig velünk maradnak, vagy akár még tovább is nőhetnek reálértékben a következő 5-10 év során. Ennek több oka van – ciklikus, trendszerű és geopolitikai –, amelyek egyszerre emelik a nyersanyagok széles körének árát. Ezt részletesen egy későbbi írásban szeretném majd kifejteni.

A lényeg az, hogy ez a mostani támogatási rendszer masszív jövedelemtranszfert biztosít a nagyobb fogyasztó egyének irányába a teljes közösség felől, ráadásul nem is lineáris módon, hanem sokkal inkább exponenciálisan. Mint ahogy a Szentírásban is szerepel: „Mondom nektek, hogy akinek van, annak adatik, akinek pedig nincs, attól még az is elvétetik, amije van.”*(Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája, Lukács Evangéliuma, Lk 8,18;19,26) A rendszer egyértelműen a jómódúakat hozza előnybe, nem is jelentéktelen módon. Ennek a rendszernek az értékelését pedig az olvasóra bízom.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHáromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlagEgyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árak gazdaság megélhetés rezsicsökkentés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.