Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 17. 16:58 Pénz, Világ

Ukrajna gyorsan nagy bajba kerül, ha nem kap óriási pénzügyi segítséget

Az amerikai pénzügyminiszter szerint Ukrajnának gyorsan nagyon jelentős pénzügyi segítségre van szüksége, mert enélkül nem lesz képes folytatni a küzdelmet az orosz agresszióval szemben.

„Teljesen világos, hogy az eddig két- és többoldalú együttműködés keretében bejelentett segítség nem elégséges még ahhoz sem, hogy akár csak rövidtávon fedezze Ukrajna szükségleteit” – jelentette ki Janet Yellen egy Brüsszelben tartott előadása során a Bloomberg tudósítása szerint.

Az amerikai szenátus várhatóan hamarosan megszavaz egy 40 milliárdos csomagot Ukrajna számára, de ennek nagyobb része katonai segítséget tartalmaz. Ez természetesen szintén nagyon fontos Ukrajna számára, de miközben védekezik az orosz támadásokkal szemben, a hátországot is talpon kell tartania. Ez pedig borzasztóan nehéz, hiszen az ország egy részét megszállták, és még ennél is nagyobb területet tettek tönkre a harcok és a távolsági orosz rakétacsapások.

Bár a gazdaság egy része működik – elsősorban Ukrajna nyugati részén –, több mint tízmillióan hagyták el lakóhelyüket, és közülük sokan az országot is. Ők értelemszerűen nem dolgoznak a korábbi munkahelyükön, ahogy a fegyveres erők mozgósított tagjai sem. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy az állam adóbevételei összeomlottak, és eddig is csak masszív külföldi segítséggel tudta fizetni a nyugdíjakat vagy éppen a katonák ellátmányát.

Ahogy nemrég írtuk, az ukrán állam finanszírozását a háború kitörése óta újabb nemzetközi mentőhitel-csomagok is biztosítják, az IMF 1,4, a Világbank 2,5 milliárd dollár értékben hitelezi az országot. Ennél azonban hosszú távon több pénzre lesz szüksége az országnak, a valutaalap becslése szerint csak a kormány alapvető feladatainak ellátása havi 5 milliárd dollárba kerül. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGolyóálló mellényben dolgozó mezőgazdasági munkások tartják életben az ukrán gazdaságotHa golyóálló mellényben is, de kimennek dolgozni az ukrán földekre, és ahol már nincsenek közvetlen harcok, az üzemek is termelnek. A gazdaság így is 35-45 százalékkal eshet vissza az idén.

A kiadások és a bevételek mérlegét nehéz megvonni, de a jelek szerint az amerikai pénzügyminiszter úgy látja, hogy már rövidtávon is gond lehet az ukrán állam fizetőképességével. „Arra kérem a partnereinket, hogy növeljék Ukrajna pénzügyi támogatását. Közös erőfeszítésünk kritikusan fontos ahhoz, hogy az ukrán demokrácia fennmaradjon Putyin agressziójával szemben” – fogalmazott Janet Yellen, aki a napokban a hét nagy fejlett gazdaság*Az Egyesült Államokon kívül Kanada, Japán, az Egyesült Királyság, Francia-, Német- és Olaszország. többi pénzügyminiszterével találkozik majd Bonnban. Hozzátette, ha az orosz elnök folytatja a háborút, akkor az amerikai kormány nemzetközi partnereivel közösen tovább dolgozik Oroszország gazdasági, pénzügyi és stratégiai elszigetelésén.

Janet Yellen a háború utáni újjáépítésről is beszélt, ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy egy új Marshall-tervre lesz szüksége Ukrajnának, a Nyugat-Európa második világháború utáni újjáépítését jelentősen segítő, amerikai forrásokból finanszírozott programra utalva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna 30 éve egy gazdasági tragédia, ezért ennyire sérülékenyA szomszédos ország a rendszerváltás óta mutatja, hogy mit nem szabad csinálni a gazdasággal, eddig szinte mindent elrontottak, amit csak lehetett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Én biztonságban vagyok, de a barátaimon és a családtagjaimon segítenem kell”A háború elől menekülő Likával és Szásával készítettünk interjút, akik most a menekülők segítésével foglalkoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna tönkretétele jobban fog fájni a magyar gazdaságnak, mint az Oroszország elleni szankciók hadaSzámos nagyvállalat számára szűkülhetnek be vagy szűnhetnek meg az ukrajnai exportlehetőségek, céges szinten ez okozza a fő problémát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ adóbevételek egyesült államok menekültek orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.