Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 17. 16:58 Pénz, Világ

Ukrajna gyorsan nagy bajba kerül, ha nem kap óriási pénzügyi segítséget

Az amerikai pénzügyminiszter szerint Ukrajnának gyorsan nagyon jelentős pénzügyi segítségre van szüksége, mert enélkül nem lesz képes folytatni a küzdelmet az orosz agresszióval szemben.

„Teljesen világos, hogy az eddig két- és többoldalú együttműködés keretében bejelentett segítség nem elégséges még ahhoz sem, hogy akár csak rövidtávon fedezze Ukrajna szükségleteit” – jelentette ki Janet Yellen egy Brüsszelben tartott előadása során a Bloomberg tudósítása szerint.

Az amerikai szenátus várhatóan hamarosan megszavaz egy 40 milliárdos csomagot Ukrajna számára, de ennek nagyobb része katonai segítséget tartalmaz. Ez természetesen szintén nagyon fontos Ukrajna számára, de miközben védekezik az orosz támadásokkal szemben, a hátországot is talpon kell tartania. Ez pedig borzasztóan nehéz, hiszen az ország egy részét megszállták, és még ennél is nagyobb területet tettek tönkre a harcok és a távolsági orosz rakétacsapások.

Bár a gazdaság egy része működik – elsősorban Ukrajna nyugati részén –, több mint tízmillióan hagyták el lakóhelyüket, és közülük sokan az országot is. Ők értelemszerűen nem dolgoznak a korábbi munkahelyükön, ahogy a fegyveres erők mozgósított tagjai sem. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy az állam adóbevételei összeomlottak, és eddig is csak masszív külföldi segítséggel tudta fizetni a nyugdíjakat vagy éppen a katonák ellátmányát.

Ahogy nemrég írtuk, az ukrán állam finanszírozását a háború kitörése óta újabb nemzetközi mentőhitel-csomagok is biztosítják, az IMF 1,4, a Világbank 2,5 milliárd dollár értékben hitelezi az országot. Ennél azonban hosszú távon több pénzre lesz szüksége az országnak, a valutaalap becslése szerint csak a kormány alapvető feladatainak ellátása havi 5 milliárd dollárba kerül. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGolyóálló mellényben dolgozó mezőgazdasági munkások tartják életben az ukrán gazdaságotHa golyóálló mellényben is, de kimennek dolgozni az ukrán földekre, és ahol már nincsenek közvetlen harcok, az üzemek is termelnek. A gazdaság így is 35-45 százalékkal eshet vissza az idén.

A kiadások és a bevételek mérlegét nehéz megvonni, de a jelek szerint az amerikai pénzügyminiszter úgy látja, hogy már rövidtávon is gond lehet az ukrán állam fizetőképességével. „Arra kérem a partnereinket, hogy növeljék Ukrajna pénzügyi támogatását. Közös erőfeszítésünk kritikusan fontos ahhoz, hogy az ukrán demokrácia fennmaradjon Putyin agressziójával szemben” – fogalmazott Janet Yellen, aki a napokban a hét nagy fejlett gazdaság*Az Egyesült Államokon kívül Kanada, Japán, az Egyesült Királyság, Francia-, Német- és Olaszország. többi pénzügyminiszterével találkozik majd Bonnban. Hozzátette, ha az orosz elnök folytatja a háborút, akkor az amerikai kormány nemzetközi partnereivel közösen tovább dolgozik Oroszország gazdasági, pénzügyi és stratégiai elszigetelésén.

Janet Yellen a háború utáni újjáépítésről is beszélt, ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy egy új Marshall-tervre lesz szüksége Ukrajnának, a Nyugat-Európa második világháború utáni újjáépítését jelentősen segítő, amerikai forrásokból finanszírozott programra utalva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna 30 éve egy gazdasági tragédia, ezért ennyire sérülékenyA szomszédos ország a rendszerváltás óta mutatja, hogy mit nem szabad csinálni a gazdasággal, eddig szinte mindent elrontottak, amit csak lehetett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Én biztonságban vagyok, de a barátaimon és a családtagjaimon segítenem kell”A háború elől menekülő Likával és Szásával készítettünk interjút, akik most a menekülők segítésével foglalkoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna tönkretétele jobban fog fájni a magyar gazdaságnak, mint az Oroszország elleni szankciók hadaSzámos nagyvállalat számára szűkülhetnek be vagy szűnhetnek meg az ukrajnai exportlehetőségek, céges szinten ez okozza a fő problémát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ adóbevételek egyesült államok menekültek orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2023. december 6. 04:34 Pénz

A külföldi befektetők összeszerelő üzemeire épített gazdaságban a GDP nőhet, de a bérek alig

A fejlett országok közül Magyarországon marad helyben a GDP egyik legkisebb része.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.