Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 17. 16:58 Pénz, Világ

Ukrajna gyorsan nagy bajba kerül, ha nem kap óriási pénzügyi segítséget

Az amerikai pénzügyminiszter szerint Ukrajnának gyorsan nagyon jelentős pénzügyi segítségre van szüksége, mert enélkül nem lesz képes folytatni a küzdelmet az orosz agresszióval szemben.

„Teljesen világos, hogy az eddig két- és többoldalú együttműködés keretében bejelentett segítség nem elégséges még ahhoz sem, hogy akár csak rövidtávon fedezze Ukrajna szükségleteit” – jelentette ki Janet Yellen egy Brüsszelben tartott előadása során a Bloomberg tudósítása szerint.

Az amerikai szenátus várhatóan hamarosan megszavaz egy 40 milliárdos csomagot Ukrajna számára, de ennek nagyobb része katonai segítséget tartalmaz. Ez természetesen szintén nagyon fontos Ukrajna számára, de miközben védekezik az orosz támadásokkal szemben, a hátországot is talpon kell tartania. Ez pedig borzasztóan nehéz, hiszen az ország egy részét megszállták, és még ennél is nagyobb területet tettek tönkre a harcok és a távolsági orosz rakétacsapások.

Bár a gazdaság egy része működik – elsősorban Ukrajna nyugati részén –, több mint tízmillióan hagyták el lakóhelyüket, és közülük sokan az országot is. Ők értelemszerűen nem dolgoznak a korábbi munkahelyükön, ahogy a fegyveres erők mozgósított tagjai sem. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy az állam adóbevételei összeomlottak, és eddig is csak masszív külföldi segítséggel tudta fizetni a nyugdíjakat vagy éppen a katonák ellátmányát.

Ahogy nemrég írtuk, az ukrán állam finanszírozását a háború kitörése óta újabb nemzetközi mentőhitel-csomagok is biztosítják, az IMF 1,4, a Világbank 2,5 milliárd dollár értékben hitelezi az országot. Ennél azonban hosszú távon több pénzre lesz szüksége az országnak, a valutaalap becslése szerint csak a kormány alapvető feladatainak ellátása havi 5 milliárd dollárba kerül. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGolyóálló mellényben dolgozó mezőgazdasági munkások tartják életben az ukrán gazdaságotHa golyóálló mellényben is, de kimennek dolgozni az ukrán földekre, és ahol már nincsenek közvetlen harcok, az üzemek is termelnek. A gazdaság így is 35-45 százalékkal eshet vissza az idén.

A kiadások és a bevételek mérlegét nehéz megvonni, de a jelek szerint az amerikai pénzügyminiszter úgy látja, hogy már rövidtávon is gond lehet az ukrán állam fizetőképességével. „Arra kérem a partnereinket, hogy növeljék Ukrajna pénzügyi támogatását. Közös erőfeszítésünk kritikusan fontos ahhoz, hogy az ukrán demokrácia fennmaradjon Putyin agressziójával szemben” – fogalmazott Janet Yellen, aki a napokban a hét nagy fejlett gazdaság*Az Egyesült Államokon kívül Kanada, Japán, az Egyesült Királyság, Francia-, Német- és Olaszország. többi pénzügyminiszterével találkozik majd Bonnban. Hozzátette, ha az orosz elnök folytatja a háborút, akkor az amerikai kormány nemzetközi partnereivel közösen tovább dolgozik Oroszország gazdasági, pénzügyi és stratégiai elszigetelésén.

Janet Yellen a háború utáni újjáépítésről is beszélt, ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy egy új Marshall-tervre lesz szüksége Ukrajnának, a Nyugat-Európa második világháború utáni újjáépítését jelentősen segítő, amerikai forrásokból finanszírozott programra utalva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna 30 éve egy gazdasági tragédia, ezért ennyire sérülékenyA szomszédos ország a rendszerváltás óta mutatja, hogy mit nem szabad csinálni a gazdasággal, eddig szinte mindent elrontottak, amit csak lehetett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Én biztonságban vagyok, de a barátaimon és a családtagjaimon segítenem kell”A háború elől menekülő Likával és Szásával készítettünk interjút, akik most a menekülők segítésével foglalkoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna tönkretétele jobban fog fájni a magyar gazdaságnak, mint az Oroszország elleni szankciók hadaSzámos nagyvállalat számára szűkülhetnek be vagy szűnhetnek meg az ukrajnai exportlehetőségek, céges szinten ez okozza a fő problémát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ adóbevételek egyesült államok menekültek orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.