Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. november 24. 17:52 Pénz

A forint könyörtelenül mutatja meg, hogy minden reményünk ellenére sem lettünk fejlett ország

A dél-afrikai randtól kezdve a lengyel zlotyig minden olyan ország valutája veszít az értékéből a dollárral, a svájci frankkal vagy akár az euróval szemben, amelyet a piacok a fejlődő (értsd: nem fejlett) kategóriába sorolnak. Magyarország is ebben a skatulyában van, ez nyilván nem véletlen, de két fontos dolgot is jelez nekünk: egyrészt minden korábbi reményünk ellenére sem kezel a piac minket egy kicsit sem úgy, hogy innen elmozdultunk volna, másrészt amit a forint-euró árfolyamon látunk, az nem teljesen, legfeljebb csak részben a konkrét magyar gazdasági helyzet büntetése.

A cikkünk írása előtti órákban egy euróért kis ideig már 372 forintot is kellett fizetni a devizapiacon, ez megint egy olyan határátlépés, amire korábban nehezen gondoltunk volna. A folyamatosságnak azonban szédítően álmosító jellege van: ha ránézünk az alábbi grafikonra, amelyen az árfolyam értékét ábrázoltuk 2010 eleje óta, akkor azt látjuk, hogy a kisebb ingadozások mellett a forint gyengülését már majdhogynem természetes folyamatként éljük meg, hozzászokhattunk, hogy ez valami magától értetődő jellemzője a világgazdaságnak. Mivel a legtöbbször nem bakugrásokkal haladunk felfelé, csak utólag visszanézve konstatáljuk, hogy mondjuk a 320 forintos árfolyamnál el sem tudtuk volna képzelni a 370-es szintet. Most sem látjuk magunk előtt a 400 forintos eurót, pedig könnyedén valósággá válhat.

Bár a külföldre utazó magyar turista megint szívhatja a fogát, hogy ismét nem tud annyi eurót váltani a fizetéséből, mint tavaly, ez most egyrészt azért nem életszerű, mert a járvány miatt visszaestek az utazások, másrészt már ebben sincs semmi különös. (Ha pedig Törökországba utazna valaki, ott a líra a forintnál is jóval nagyobb mértékben gyengül, azaz akár még úgy is érezheti, hogy olcsóbb lett sok minden). A helyzetet lapunknak értékelő elemzők véleménye szerint a „lélektani határ” kifejezése a forint-euró árfolyam esetében mára gyakorlatilag értelmét vesztette.

A piacon ugyan megfigyelhető, hogy vannak olyan határértékek, amelyeket már tényleg túl soknak, irreálisnak tartanak a befektetők, és ilyenkor ideig-óráig visszarángatják az árfolyamot, sem a közvélemény, sem a jegybank nem lepődik meg az újabb határértékek átlépésekor. Az MNB arra összpontosít, hogy az általa megcélzott jövőbeni inflációs cél felé terelje a folyamatokat, de hogy ez 330-as vagy 410-es euró/forint szintnél teljesül, az ma már mindegy – és valószínűleg még az emberek sem fognak az utcára menni, ha 400 fölé emelkedik az árfolyam.

Márpedig erre azért is van esély, mert nyakig benne vagyunk a magasabb infláció – gyengébb forint – növekvő infláció spiráljában.

Ahogy Virovácz Péter, az ING szenior elemzője mondja, olyan tényezők alapozták meg a mostani inflációs hullámot, amelyekkel nem tudunk mit kezdeni, a megugró energiaárak, a növekvő nyersanyagárak, az ellátási nehézségek mind tőlünk független világgazdasági jelenségek, a magyar jegybank csak az inflációs várakozásokra lehet hatással a döntéseivel.

Kisebb meglepetést csak az jelent, hogy ezek a hatások sokkal hamarabb gyűrűztek be Magyarországra, mint azt korábban gondoltuk. A magyar infláció olyan gyorsan lett magas, hogy az MNB hiába emeli a kamatot (ahogy arra holnap is számítani lehet) nem tud kellő mértékben utánamenni, így lépéseinek hatása rövid távon csak mérsékelt lehet.

Mivel a lakossági közüzemi díjak után most már az üzemanyagok ára is be van fagyasztva, a pénzügypolitikának rövidtávon nincs ilyen típusú problémája, de a végtelenségig ez az állapot nem tartható. Ugyan a hétköznapokban alig vettük észre, de a magyar infláció már a járvány előtti években is magas volt (százalékos értékben persze kicsi, de az adott gazdasági helyzetben az egészséges mértékhez képest nagy), amit egyértelműen strukturális problémák okoztak – elsősorban a munkaerőhiány. Ha nem ilyen állapotban megy bele az ország a járványba, akkor talán az infláció sem lenne most 7 , hanem csak 4 százalék körül, és kevésbé lenne látványos, illetve érezhető az a tölcséreffektus, ami körkörösen húz le minket.

Ráadásul választási év jön, beindult a költekezés, és az elemzők szerint ezt még be sem árazta igazán a piac.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKereken tíz éve azon bosszankodtunk, hogy túl gyenge már a forint 235-ös eurónálMielőtt a válság leterítette volna Magyarországot, a forint elérte története legerősebb árfolyamát. Tanulságos történet egy évtizeddel ezelőttről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMielőtt 400 forint lenne az euróAkik a leginkább befolyásolni tudják a forint árfolyamát, abban érdekeltek, hogy gyengüljön. Ennek fényében a 400-as euró nincs is olyan messze.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem zuhant még ekkorát a forint Fidesz-kormány alatt, közbelépett a jegybankRákapcsolt a gyengülésre a forint, utoljára 2009 elején esett ilyen sokat ilyen rövid idő alatt, és ezt már az MNB sem nézte tétlenül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árfolyam euró forint infláció Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.