Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 20. 11:48 Pénz

Annyi bitcoint koboznak el, hogy piacteret hoznak létre az értékesítésre

Ahogy a bitcoin árfolyama újabb csúcsokat dönt – jelenleg már 54 ezer dollár, illetve 45 ezer euró felett jár – egyre nagyobb figyelem irányul a különböző hatóságok által lefoglalt kriptodevizákra.

Januárban írtunk a finn vám- és pénzügyőrség által több tételben lefoglalt 1981 bitcoinról, amely a cikk megjelenésekor 60 millió eurót ért. Ha azóta sem adták el, akkor most már közel 90 milliós értéken tarthatják nyilván.

A bajorországi Kempten ügyészsége hasonló nagyságrendű vagyonra tett szert egy kiberbűnöző elfogásakor, ehhez azonban nem fér hozzá. Az illető már le is töltötte a büntetését, de nem árulja el a bitcointárcájának jelszavát, így aztán nem lehet hozzáférni a több mint 75 millió eurót érő kriptodevizához.

A német hatóságok azért általában szerencsésebbek ennél, és ahogy a Süddeutsche Zeitung és a Tagesschau német médiumok közös kutatásából kiderült, az utóbbi években legalább 50 millió euróval gyarapították a közvagyont lefoglalt kriptodevizák értékesítése révén.

Németországban tartományonként eltér, hogy mit kezdenek az ilyen formában lefoglalt anyagi eszközökkel. Hessenben – ahová a pénzügyi központ Frankfurt is tartozik – nagyjából 2200 bitcoint foglalt le az internetes bűnözés elleni hatóság, és ezt egyelőre nem is adta el. Jelenlegi értéke 99 millió euró körül van.

Máshol viszont – például Bajorországban, Rajna-vidék-Pfalz és Schlewig-Holstein tartományokban – a lehető leghamarabb túladnak a lefoglalt kriptodevizákon, még akkor is, ha nincs jogerős ítélet. Erre az a német jogszabály ad lehetőséget, amely szerint a lefoglalt értékek azonnal eladhatók, ha jelentős értékvesztés fenyegeti őket. Ezt pedig nem nehéz bebizonyítani a szélsőségesen ingadozó árfolyamú kriptopénzek esetében.

Az eladásokat aukció keretében vagy kriptodeviza-tőzsdéken keresztül bonyolítják le, de Észak-Rajna-Vesztfália tartomány már tervbe vette, hogy létrehoz egy saját kereskedési felületet, ahol megválhat majd a lefoglalt kriptopénzektől.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa buborék is a bitcoin, egész más, mint a korábbiakA bitcoin tíz év alatt három nagy összeomlási ciklust is túlélt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin bűnözés kriptodevizák németország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.