Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 22. 10:54 Pénz

Ha buborék is a bitcoin, egész más, mint a korábbiak

Izgalmasan alakult az új év a kriptodeviza-befektetők számára. A legismertebb ilyen eszköz, a bitcoin árfolyama az év első teljes hetében a 40 ezer dolláros szintet is túllépte, ami a még évekkel korábban beállított árfolyamcsúcs több mint kétszerese. Azóta heves hullámzások mellett lefelé vezetett az út, most éppen valamivel 30 ezer dollár felett kereskednek a bitcoinnal.

Az ennyire heves árfolyammozgások idején mindig felerősödik a vita arról, hogy lufi-e a bitcoin értékeltsége. Az előző árfolyamcsúcs időszakával szemben ma már kevesen mondják azt, hogy a kriptodeviza semmit sem ér, főként azért, mert az utóbbi hónapokban egyre több intézményi befektető is bevette portfóliójába. Minél szélesebb körű ugyanis az elfogadottsága, annál kevésbé valószínű, hogy lenullázódjon az értéke.

Ettől persze lehet lufi akár a 40, akár a 30 ezer dolláros szint, ahogyan az is elképzelhető – természetesen ilyen jóslatok is vannak –, hogy további emelkedés után a jövőből visszanézve ezek nevetségesen alacsony szinteknek tűnnek majd. Ezt most lehetetlen eldönteni, a vitához mindenesetre érdekes adalékokat szolgáltatott múlt héten a világ legnagyobb tőzsdén kereskedett hedge fund cége, a Man Group.

A vállalat elemzése – amelyről mások mellett a Bloomberg írt – arra hívta fel a figyelmet, hogy a bitcoin, ha esetleg buborék is, máshogy viselkedik, mint a korábbi buborékeszközök. Ezek egyik csoportja a felfúvódás után kipukkadt, és soha többé nem állt helyre az értékeltsége, erre a talán legismertebb példa a 17. századi holland tulipánmánia.

A másik csoportba azok tartoznak, ahol több év alatt épült fel a később fenntarthatatlannak bizonyuló értékeltség, és bár később sikerült elérni a korábbi szintet, de ez az oda-vissza ciklus hosszú időszakot fogott át, akár évtizedes távlatban is. Ilyenek például az arany és a kőolajár ciklusai.

Ezzel szemben a bitcoin az utóbbi tíz évben három olyan ciklust is átélt, amikor a csúcsról több mint 80 százalékot zuhant az értéke (azaz a mostani esés ebben nincs is benne), mégis mindig elég rövid időn belül fel tudott támadni. A Man Group ezért amellett érvel, hogy igazából nem klasszikus buborékciklusokról van szó, hanem egy teljesen új eszközosztály értékkeresési ingadozásáról, amely idővel csillapodni fog, nagyobb stabilitást és elfogadottságot adva a kriptodevizának.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLefoglaltak 700 ezer euró értékű bitcoint 2016-ban, most 50 millióért eladhatják a finn vámosokEddig nem tudták eldönteni, hogy mit kellene tenniük a kriptovalutával, és ennek a finn kincstár most örülhet.

Pénz bitcoin kriptodevizák Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2021. szeptember 20. 17:10 Pénz

Csak rajtunk múlik, nyugdíjazzuk-e a készpénz után a bankkártyát is

Mit tudunk ma kifizetni a hazai banki mobilappokkal? A lehetőségek mostanra szélesre nyíltak, így a labda már egyértelműen az ügyfelek oldalán pattog.

Avatar
2021. szeptember 14. 14:02 Közélet, Pénz

Arra készül a kormány, hogy nem lesz már kiegyezés a választásokig az EU-val

A dollár- és eurókötvény-csomag mérete alapján a kormány azzal számol, hogy a választásokig nem fér hozzá az uniós helyreállítási forrásokhoz.

Török Zoltán
2021. szeptember 13. 17:21 Pénz

A magyar infláció úgy is gyors maradhat, ha a növekedés leáll

A gazdasági felzárkózás folytatásához új ötletekre lesz szükség, különben Magyarországon eljöhet a stagfláció időszaka, amikor lefullad a növekedés, de az infláció magas marad.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 19. 07:11 Adat

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

Elvégeztük ugyanazt a nagy bevásárlást egy francia és egy magyar Lidlben, és az eredmény több szempontból is tanulságos lett.