Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 22. 10:54 Pénz

Ha buborék is a bitcoin, egész más, mint a korábbiak

Izgalmasan alakult az új év a kriptodeviza-befektetők számára. A legismertebb ilyen eszköz, a bitcoin árfolyama az év első teljes hetében a 40 ezer dolláros szintet is túllépte, ami a még évekkel korábban beállított árfolyamcsúcs több mint kétszerese. Azóta heves hullámzások mellett lefelé vezetett az út, most éppen valamivel 30 ezer dollár felett kereskednek a bitcoinnal.

Az ennyire heves árfolyammozgások idején mindig felerősödik a vita arról, hogy lufi-e a bitcoin értékeltsége. Az előző árfolyamcsúcs időszakával szemben ma már kevesen mondják azt, hogy a kriptodeviza semmit sem ér, főként azért, mert az utóbbi hónapokban egyre több intézményi befektető is bevette portfóliójába. Minél szélesebb körű ugyanis az elfogadottsága, annál kevésbé valószínű, hogy lenullázódjon az értéke.

Ettől persze lehet lufi akár a 40, akár a 30 ezer dolláros szint, ahogyan az is elképzelhető – természetesen ilyen jóslatok is vannak –, hogy további emelkedés után a jövőből visszanézve ezek nevetségesen alacsony szinteknek tűnnek majd. Ezt most lehetetlen eldönteni, a vitához mindenesetre érdekes adalékokat szolgáltatott múlt héten a világ legnagyobb tőzsdén kereskedett hedge fund cége, a Man Group.

A vállalat elemzése – amelyről mások mellett a Bloomberg írt – arra hívta fel a figyelmet, hogy a bitcoin, ha esetleg buborék is, máshogy viselkedik, mint a korábbi buborékeszközök. Ezek egyik csoportja a felfúvódás után kipukkadt, és soha többé nem állt helyre az értékeltsége, erre a talán legismertebb példa a 17. századi holland tulipánmánia.

A másik csoportba azok tartoznak, ahol több év alatt épült fel a később fenntarthatatlannak bizonyuló értékeltség, és bár később sikerült elérni a korábbi szintet, de ez az oda-vissza ciklus hosszú időszakot fogott át, akár évtizedes távlatban is. Ilyenek például az arany és a kőolajár ciklusai.

Ezzel szemben a bitcoin az utóbbi tíz évben három olyan ciklust is átélt, amikor a csúcsról több mint 80 százalékot zuhant az értéke (azaz a mostani esés ebben nincs is benne), mégis mindig elég rövid időn belül fel tudott támadni. A Man Group ezért amellett érvel, hogy igazából nem klasszikus buborékciklusokról van szó, hanem egy teljesen új eszközosztály értékkeresési ingadozásáról, amely idővel csillapodni fog, nagyobb stabilitást és elfogadottságot adva a kriptodevizának.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLefoglaltak 700 ezer euró értékű bitcoint 2016-ban, most 50 millióért eladhatják a finn vámosokEddig nem tudták eldönteni, hogy mit kellene tenniük a kriptovalutával, és ennek a finn kincstár most örülhet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin kriptodevizák Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.