Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 22. 10:54 Pénz

Ha buborék is a bitcoin, egész más, mint a korábbiak

Izgalmasan alakult az új év a kriptodeviza-befektetők számára. A legismertebb ilyen eszköz, a bitcoin árfolyama az év első teljes hetében a 40 ezer dolláros szintet is túllépte, ami a még évekkel korábban beállított árfolyamcsúcs több mint kétszerese. Azóta heves hullámzások mellett lefelé vezetett az út, most éppen valamivel 30 ezer dollár felett kereskednek a bitcoinnal.

Az ennyire heves árfolyammozgások idején mindig felerősödik a vita arról, hogy lufi-e a bitcoin értékeltsége. Az előző árfolyamcsúcs időszakával szemben ma már kevesen mondják azt, hogy a kriptodeviza semmit sem ér, főként azért, mert az utóbbi hónapokban egyre több intézményi befektető is bevette portfóliójába. Minél szélesebb körű ugyanis az elfogadottsága, annál kevésbé valószínű, hogy lenullázódjon az értéke.

Ettől persze lehet lufi akár a 40, akár a 30 ezer dolláros szint, ahogyan az is elképzelhető – természetesen ilyen jóslatok is vannak –, hogy további emelkedés után a jövőből visszanézve ezek nevetségesen alacsony szinteknek tűnnek majd. Ezt most lehetetlen eldönteni, a vitához mindenesetre érdekes adalékokat szolgáltatott múlt héten a világ legnagyobb tőzsdén kereskedett hedge fund cége, a Man Group.

A vállalat elemzése – amelyről mások mellett a Bloomberg írt – arra hívta fel a figyelmet, hogy a bitcoin, ha esetleg buborék is, máshogy viselkedik, mint a korábbi buborékeszközök. Ezek egyik csoportja a felfúvódás után kipukkadt, és soha többé nem állt helyre az értékeltsége, erre a talán legismertebb példa a 17. századi holland tulipánmánia.

A másik csoportba azok tartoznak, ahol több év alatt épült fel a később fenntarthatatlannak bizonyuló értékeltség, és bár később sikerült elérni a korábbi szintet, de ez az oda-vissza ciklus hosszú időszakot fogott át, akár évtizedes távlatban is. Ilyenek például az arany és a kőolajár ciklusai.

Ezzel szemben a bitcoin az utóbbi tíz évben három olyan ciklust is átélt, amikor a csúcsról több mint 80 százalékot zuhant az értéke (azaz a mostani esés ebben nincs is benne), mégis mindig elég rövid időn belül fel tudott támadni. A Man Group ezért amellett érvel, hogy igazából nem klasszikus buborékciklusokról van szó, hanem egy teljesen új eszközosztály értékkeresési ingadozásáról, amely idővel csillapodni fog, nagyobb stabilitást és elfogadottságot adva a kriptodevizának.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLefoglaltak 700 ezer euró értékű bitcoint 2016-ban, most 50 millióért eladhatják a finn vámosokEddig nem tudták eldönteni, hogy mit kellene tenniük a kriptovalutával, és ennek a finn kincstár most örülhet.

Pénz bitcoin kriptodevizák Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2021. február 23. 16:24 Közélet, Pénz

Kinek kell megfizetnie a gyermekvállalást?

Ha az állam erősen támogatja a gyermeknevelést, attól az még nem válik jutalmazott tevékenységgé, csak kevésbé veszteségessé.

Váczi István
2021. február 20. 11:48 Pénz

Annyi bitcoint koboznak el, hogy piacteret hoznak létre az értékesítésre

Van, ahol ülnek rajta, van, ahol azonnal túladnak a gyanúsítottaktól lefoglalt kriptopénzeken. Az egyik német tartomány saját kereskedési platformot építene erre.

Avatar
2021. február 16. 15:06 Pénz

Covid után jön a feketeleves

Elkerülhetetlennek tűnik, hogy egy évtizednyi rejtőzködés után, a covid-válságot követően visszatérjen a fejlett világba az infláció, ráadásul valószínűleg tartósan.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 16:55 Vállalat

A műanyagmentes drogéria csak egy álom, de közelíthetünk hozzá

Melyik fontosabb, a profit vagy a környezetvédelem, és szappannal mosakodjunk vagy tusfürdővel? Válaszol a Procter&Gamble, a világ egyik legnagyobb fmcg cégének k+f kommunikációs vezetője.

Jandó Zoltán
2021. február 25. 06:08 Vállalat

Konkurens nélkül megnyerte a közbeszerzést, majd engedett az árból 140 millió forintot

Dőlnek az állami megrendelések Tasnádi László cégéhez, ám ezúttal furcsa fordulatot vett egy tender.

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.