Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. február 3. 11:22 Pénz

Ahogy értékelődik le a forint, úgy jönnek be az óriásberuházások

(Az Alapblog cikke és videója.)

Általában negatív felhanggal beszélnek az emberek a forint gyengüléséről. Ez részben érthető is. Az importtermékek drágulnak, a fizetések leértékelődnek a külföldhöz képest. Van azonban ennek pozitív hatása is, amiről ritkábban esik szó.

Az alábbi videón azt lehet megnézni, hogy milyen tervezett nagyobb beruházások futnak Magyarországon a következő években, amikor a beruházási ráta az országban nem csak a korábbi évekhez képest, de egész Európában is kiugró mértékű, 28 százalék körül alakulhat. Ezek magánberuházások, szemben a hatékonyság szempontjából erősen kétséges értékű állami beruházásokkal.

De vajon hozna-e ide a Mercedes, a Samsung, a BMW, vagy az Infineon gyártókapacitásokat a kétszámjegyű bérnövekedést látva? Vélhetően kevésbé lelkesen, ha nem tompítaná azt a forint gyengülése. Nem véletlen tehát, hogy annyi ország szeretné gyengíteni a devizáját, köztük Japán, az Egyesült Államok, Svájc, Csehország vagy akár az eurózóna.

Pénz alapblog forint Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2020. október 26. 14:21 Pénz

A jegybank finanszírozza a magyar költségvetés idei hiányát

Nem tétlenkedik az MNB, államkötvény-vásárlásai szinte teljesen fedezik az államháztartás idei nettó finanszírozási igényét.

Avatar
2020. október 18. 17:30 Pénz

Legyőzték a győztesek átkát az idei Nobel-díjas szomszédok

Az árverések hatékonnyá tételéért díjazták Robert Wilsont és Paul Milgromot az idei közgazdaságtani Nobel-emlékéremmel.

Avatar
2020. október 14. 17:01 Pénz

Mielőtt 400 forint lenne az euró

Akik a leginkább befolyásolni tudják a forint árfolyamát, abban érdekeltek, hogy gyengüljön. Ennek fényében a 400-as euró nincs is olyan messze.

Fontos

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.