Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. február 3. 11:22 Pénz

Ahogy értékelődik le a forint, úgy jönnek be az óriásberuházások

(Az Alapblog cikke és videója.)

Általában negatív felhanggal beszélnek az emberek a forint gyengüléséről. Ez részben érthető is. Az importtermékek drágulnak, a fizetések leértékelődnek a külföldhöz képest. Van azonban ennek pozitív hatása is, amiről ritkábban esik szó.

Az alábbi videón azt lehet megnézni, hogy milyen tervezett nagyobb beruházások futnak Magyarországon a következő években, amikor a beruházási ráta az országban nem csak a korábbi évekhez képest, de egész Európában is kiugró mértékű, 28 százalék körül alakulhat. Ezek magánberuházások, szemben a hatékonyság szempontjából erősen kétséges értékű állami beruházásokkal.

De vajon hozna-e ide a Mercedes, a Samsung, a BMW, vagy az Infineon gyártókapacitásokat a kétszámjegyű bérnövekedést látva? Vélhetően kevésbé lelkesen, ha nem tompítaná azt a forint gyengülése. Nem véletlen tehát, hogy annyi ország szeretné gyengíteni a devizáját, köztük Japán, az Egyesült Államok, Svájc, Csehország vagy akár az eurózóna.

Pénz alapblog forint Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2020. július 3. 15:17 Pénz

Infláció: mítosz vagy valóság?

A gazdaságban számtalan mellékfolyamat és párhuzam rejlik, és ezek képesek a jegybankok által teremtett magasabb pénzmennyiség hatásainak elnyelésére.

Avatar
2020. június 23. 17:20 Pénz

Vissza tudja-e szerezni az OPEC korábbi befolyását?

Itt a lehetőség, hogy a kartell megadja a kegyelemdöfést az amerikai palaolajnak. A kérdés, hogy mihez kezdenek a lehetőséggel.

Kasnyik Márton
2020. június 18. 12:26 Pénz

Unatkozó és naiv férfiak miatt emelkednek a részvénypiacok?

Kisbefektetők százezrei kezdtek veszélyes részvénykereskedésbe a telefonjukon a járvány idején. Akár baj is lehet belőle.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.