Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. augusztus 15. 12:51 Pénz

Ha 15 ezer milliárd dollár nem tévedhet, akkor nyakunkon a recesszió

Megtörtént, amire hónapok óta számítani lehetett, átfordult az amerikai hozamgörbe. Ez így kimondva a legtöbb embernek nem mond sokat, de ha hozzátesszük, az utóbbi tíz alkalommal, amikor ez történt, akkor fél-másfél éven belül recesszió következett az USA-ban, akkor már érthetőbben hangzik. Alapvetően arról van szó, hogy az amerikai államkötvények piacán – ahol több mint 15 ezer milliárd dollárral kereskednek magánbefektetők – eluralkodott a szélsőséges pesszimizmus, és megnőtt a kereslet a hosszabb lejáratok iránt.

Nem teljesen váratlanul jött a dolog, már tavaly decemberben is közel került az amerikai hozamgörbe az átforduláshoz. Akkor részletesen foglalkoztunk azzal, hogy miért fontos ez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA befektetők már látnak valamit, amit mi még nemTizenötezer milliárd dollár suttogja azt, hogy gazdasági visszaesés következik.

Akkor még kevés valódi jele volt annak, hogy a tízéves globális gazdasági fellendülésnek vége szakadhat, azóta viszont megérkeztek a kézzelfoghatóan rossz adatok. Az USA-ban például az előző negyedévben visszaestek a vállalati beruházások, az üzleti hangulatot követő konjunktúramutatók pedig világszerte mélyrepülésbe kezdtek. Ráadásul a felszínen is óriási kavarodás van, legyen szó a világkereskedelem bedöntésével fenyegető amerikai vámokról – ez a történet Trump aktuális Twitteres megjegyezéseinek függvényében vesz néha 180 fokos fordulatokat -, vagy a Federal Reserve kommunikációja körüli bizonytalanságról. (De általánosan sem kedvező a világgazdaság szempontjából, hogy egyre több kihívás éri az utóbbi húsz-harminc évben kialakult nemzetközi intézményrendszert.)

Ezért aztán tovább laposodott a hozamgörbe, és tegnap megtörtént a baj, magasabb volt a kétéves amerikai államkötvény hozama, mint a tízévesé. Persze nem csak ezt a két lejáratot kell nézni, szinte az egész görbe átfordult, és a harmincéves kötvény hozama sem volt még soha ilyen alacsony. Ez azt is jelenti, hogy a befektetők évtizedekre előre nem látnak érdemi növekedést vagy inflációt.

 

A hozamgörbe lényegében azt mutatja, hogy a különböző idő után lejáró kötvényekért mekkora hozamot kérnek a másodpiacon kereskedő befektetők. Normális esetben minél későbbi a lejárat, annál nagyobbak a kockázatok, ezért minél később fizet a kötvény, annál magasabb az elvárt hozam. Ez akkor szokott csak megfordulni, ha befektetők rövid távon gazdasági visszaesést várnak, és ezért a biztosabb, hosszabb lejáratokba menekülnek.

Sok a kétkedő az amerikai hozamgörbe kérdésében, főleg azért, mert sokat változott az amerikai kötvénypiac jellege, amióta a Federal Reserve az előző válság után példátlan méretű beavatkozásba kezdett. A rövidebb lejáratok például azért magasabbak, mert a Fed korábban kamatot emelt, a hosszabbak esetében viszont már inkább a piac véleményéről van szó, ami szerint később itt kamatcsökkentésnek kell lennie. A fejlett országokban az infláció elillanása mögött strukturális okok is vannak (öregszik a lakosság, a technológia is lent tartja az árakat), ami lefelé nyomja a hosszú hozamokat. De azért érdemes fejben tartani azt is, hogy amikor utoljára átfordult a hozamgörbe 2006 végén, a nagy világgazdasági válság előtt, akkor sokan kétségbe vonták a magyarázóerejét.

Ami azt illeti, az európai kötvénypiacokon még ijesztőbb dolgok vannak, kezdve azzal, hogy a teljes német hozamgörbe negatív. A százéves osztrák államkötvénynek is negatív a kamata, tehát kölcsön lehet adni Ausztriának egy évszázadra úgy, hogy a befektető nem hogy semmit nem kap cserébe, hanem még rá is fizet. Az erősen exportfüggő és politikai szempontból sem túl rugalmas Európa esetében nincs is szükség amerikai recesszióra ahhoz, hogy a kontinens gazdasága visszaesésbe kerüljön.

Az is szokatlan egyébként, ami a Magyarországon történik: a legtöbb magyar kötvénylejárat szintén rekord alacsony, a tízéves kötvény aukcióján tegnap 1,58 százalékos átlagkamattal sikerült értékesíteni. Ez a magyar költségvetés szempontjából nagyon is jó fejlemény, hiszen olcsón jut pénzhez az ország, viszont azt is jelzi, hogy a piacok nem számolnak a magyar kereslet – és így az infláció – jövőbeli felpörgésével.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz globális gazdaság hozamgörbe kamat negatív kamat Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.