Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. december 19. 09:05 Élet, Pénz

Túlóra? Négynapos munkahéttel kísérleteznek Németországtól Új-Zélandig

Miközben itthon az évi 400 túlóra miatt tüntetnek, más országokban a négynapos munkahét alkalmazhatósága van napirenden. Első hallásra túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen, pedig azok a vállalatok, amelyek úgy döntöttek, hogy átállnak a négynapos munkahétre, pozitív folyamatokról számoltak be – derül ki a Reuters hírügynökség összeállításából.

A cégek szerint sokkal motiváltabbak az munkatársak, kevesebben égnek ki, és ami a profit szempontjából a legfontosabb:

nőtt a vállalatok termelékenysége.

Sokkal egészségesebb a munkakörnyezet, emiatt a munkavégzés minősége is javult, miután bevezettük a négynapos munkahetet – mondta Jan Schulz-Hofen, a berlini székhelyű, projektmenedzsment-szoftvereket fejlesztő Planio alapítója.

Igaz, nem volt nehéz az átállás, hiszen a vállalkozás csak tíz főt foglalkoztat, és az IT-ágazatban világszerte kialakult munkaerőhiányra egyre több cég reagál úgy, hogy csökkenti a munkanapok számát. A fizetésemelés ugyanis már nem elég vonzó ajánlat egy szoftverfejlesztő részére, hiszen már most is jól keresnek.

A cégnél amúgy az alapító volt a legkíváncsibb, és a négynapos munkahét bevezetését követően elővette a tíz évig vezetett munkaidő-kimutatását. Ebből arra következett, hogy az átállást követően egyáltalán nem végez kevesebb munkát. Amikor öt napot dolgozott, hosszabb kávészüneteket tartott és többet beszélgetett a munkatársaival.

A négynapos munkahétre való átállást követően saját magát motiválta, hogy mielőbb befejezze a heti teendőket és kiélvezhesse a pénteki szabadnapját. Szó volt egyébként arról is, hogy marad az ötnapos hét, de kevesebb vagy rugalmas munkaórákkal, a legjobb megoldásnak azonban végül a napi nyolcórás, négynapos munkahét bizonyult.

A Planiónál leginkább az ügyfelek reakciójától féltek. Aki pénteken hívja a céget, annak csak egy üzenetrögzítő válaszol, amely elmagyarázza, hogy miért nincs senki az irodában. A cégvezető szerint az üzleti partnerek nagyon jól fogták a változást, még irigykedtek is az ott dolgozókra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztriában terjed a négynapos munkahét, fizetéscsökkentés nélkülMár nem csak a kisebb és rugalmasabb vállalatok, hanem a posta is vizsgálja a lehetőséget.

Arra is van példa, hogy nagyobb vállalatok próbálják ki a heti 32 órás munkaidőt. Új-Zélandon például a Perpetual Guardian biztosító társaság tesztelte idén a négynapos munkahetet. Azt tapasztalták, hogy számottevően csökkent a munkahelyi stressz, amellyel párhuzamosan emelkedett a munkavállalók lelkesedése.

Még a munkamániás Japánban is arra bátorítja a kormány a vállalatokat, hogy engedélyezzék a munkavállalóiknak a hétfő délelőtti munkaszünetet. Igaz, ennek a kezdeményezésnek nem sok sikere van, mert a kulturális hagyományok miatt a munkavállalókat nehéz meggyőzni arról, hogy szabad kevesebbet is dolgozni.

Nagy-Britanniában a kereskedelmi szövetség forszírozza a négynapos munkahetet, amit az ellenzékben lévő Munkáspárt is támogat.

Lucy Greene, a J. Walter Thompson tanácsadó cég munkatársa egy nyolcvan országban, háromezer dolgozó megkérdezésével elkészített kutatás eredményeire hivatkozva azt mondta, hogy a munkavállalók fele öt óra alatt elvégezné a napi feladatait. De mivel ötször nyolc órában kell dolgozniuk, lényegében senki sem érdekelt abban, hogy gyorsabban fejezze be a munkáját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy évtizede folyamatosan egyre többet túlóráznak a magyarokA leginkább olyan, külföldi cégek által uralt szektorokban lehet szükség az új, 400 órás szabályra, mint az autóipar.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz négynapos munkahét túlóra Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.