Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. december 19. 09:05 Élet, Pénz

Túlóra? Négynapos munkahéttel kísérleteznek Németországtól Új-Zélandig

Miközben itthon az évi 400 túlóra miatt tüntetnek, más országokban a négynapos munkahét alkalmazhatósága van napirenden. Első hallásra túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen, pedig azok a vállalatok, amelyek úgy döntöttek, hogy átállnak a négynapos munkahétre, pozitív folyamatokról számoltak be – derül ki a Reuters hírügynökség összeállításából.

A cégek szerint sokkal motiváltabbak az munkatársak, kevesebben égnek ki, és ami a profit szempontjából a legfontosabb:

nőtt a vállalatok termelékenysége.

Sokkal egészségesebb a munkakörnyezet, emiatt a munkavégzés minősége is javult, miután bevezettük a négynapos munkahetet – mondta Jan Schulz-Hofen, a berlini székhelyű, projektmenedzsment-szoftvereket fejlesztő Planio alapítója.

Igaz, nem volt nehéz az átállás, hiszen a vállalkozás csak tíz főt foglalkoztat, és az IT-ágazatban világszerte kialakult munkaerőhiányra egyre több cég reagál úgy, hogy csökkenti a munkanapok számát. A fizetésemelés ugyanis már nem elég vonzó ajánlat egy szoftverfejlesztő részére, hiszen már most is jól keresnek.

A cégnél amúgy az alapító volt a legkíváncsibb, és a négynapos munkahét bevezetését követően elővette a tíz évig vezetett munkaidő-kimutatását. Ebből arra következett, hogy az átállást követően egyáltalán nem végez kevesebb munkát. Amikor öt napot dolgozott, hosszabb kávészüneteket tartott és többet beszélgetett a munkatársaival.

A négynapos munkahétre való átállást követően saját magát motiválta, hogy mielőbb befejezze a heti teendőket és kiélvezhesse a pénteki szabadnapját. Szó volt egyébként arról is, hogy marad az ötnapos hét, de kevesebb vagy rugalmas munkaórákkal, a legjobb megoldásnak azonban végül a napi nyolcórás, négynapos munkahét bizonyult.

A Planiónál leginkább az ügyfelek reakciójától féltek. Aki pénteken hívja a céget, annak csak egy üzenetrögzítő válaszol, amely elmagyarázza, hogy miért nincs senki az irodában. A cégvezető szerint az üzleti partnerek nagyon jól fogták a változást, még irigykedtek is az ott dolgozókra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztriában terjed a négynapos munkahét, fizetéscsökkentés nélkülMár nem csak a kisebb és rugalmasabb vállalatok, hanem a posta is vizsgálja a lehetőséget.

Arra is van példa, hogy nagyobb vállalatok próbálják ki a heti 32 órás munkaidőt. Új-Zélandon például a Perpetual Guardian biztosító társaság tesztelte idén a négynapos munkahetet. Azt tapasztalták, hogy számottevően csökkent a munkahelyi stressz, amellyel párhuzamosan emelkedett a munkavállalók lelkesedése.

Még a munkamániás Japánban is arra bátorítja a kormány a vállalatokat, hogy engedélyezzék a munkavállalóiknak a hétfő délelőtti munkaszünetet. Igaz, ennek a kezdeményezésnek nem sok sikere van, mert a kulturális hagyományok miatt a munkavállalókat nehéz meggyőzni arról, hogy szabad kevesebbet is dolgozni.

Nagy-Britanniában a kereskedelmi szövetség forszírozza a négynapos munkahetet, amit az ellenzékben lévő Munkáspárt is támogat.

Lucy Greene, a J. Walter Thompson tanácsadó cég munkatársa egy nyolcvan országban, háromezer dolgozó megkérdezésével elkészített kutatás eredményeire hivatkozva azt mondta, hogy a munkavállalók fele öt óra alatt elvégezné a napi feladatait. De mivel ötször nyolc órában kell dolgozniuk, lényegében senki sem érdekelt abban, hogy gyorsabban fejezze be a munkáját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy évtizede folyamatosan egyre többet túlóráznak a magyarokA leginkább olyan, külföldi cégek által uralt szektorokban lehet szükség az új, 400 órás szabályra, mint az autóipar.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz négynapos munkahét túlóra Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.