Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 17. 13:58 Pénz

A magyar GDP többszörösét pakolják adóparadicsomokba európai bankok

Egy korábbi kutatásból tudható, hogy az adóparadicsomok a pénzügyi magánvagyonok 8 százalékát vonzották magukhoz, és ezzel a trükkel évente 200 milliárd dollár adót spórolnak meg. Három francia kutató a Voxeu portálon ismertetett tanulmányában azt vizsgálta, milyen szerepet játszanak ebben az európai bankok.

Ezt azért tehették egyáltalán meg, mert a korábbi botrányok hatására az EU 2015-től előírta a 750 millió eurónál nagyobb mérlegfőösszegű bankjai számára, hogy földrajzi bontásban tegyék közzé az összes érdekeltségük, leányvállalatuk bevételét, nyereségét és adófizetését. A kutatók 37 pénzintézeti csoport adatait elemezték, amelyek összesen 138 országban tevékenykednek. Ezek közül körülbelül 30 számít adóparadicsomnak a különböző listák szerint. Ezek a teljes mintán belül a lakosság egy, a GDP 2 százalékát adják, miközben a 37 uniós bank külföldi bevételeinek 18, nyereségének 29 százaléka származik innen.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAddig trükköztek a multik, hogy ellopták a világ lakosságától a nyereség adó 9 százalékátHiába csökkentik az államok a társasági adót, a multik adóparadicsomokban számolnak el nyereségükkel. Lehet, hogy Magyarországon sem volt érdemes ennyit csökkenteni a cégek adóján.

A szakemberek a közgazdaságtanban széles körűen használt gravitációs modellt használták annak eldöntésére, hogy a bankok tevékenysége mennyire tekinthető gazdaságilag megalapozottnak, és mennyire szolgálja kizárólag ügyfeleik adóelkerülésének segítését. Ez különösen az olyan pénzügyi központok esetében fontos, mint Luxemburg, Hongkong és Szingapúr. Arra az eredményre jutottak, hogy a bankok tevékenysége az adóparadicsomokban háromszorosa annak, mint ami a természetes gazdasági folyamatokból következne.

Az eredmények szerint különösen a brit és német bankok aktívak az adóparadicsomokban. A Standard Chartered jóhiszeműen nem értelmezhető tevékenységéből származó forgalma a teljes bevételének 20,5 százalékát teszi ki. Az HSBC-nél ez a mutató 18,3, a DZBanknál 15,2 százalék. A többi pénzintézetnél a mutató egyszámjegyű, a negyedik helyen álló Deutsche Banknál 8,4 százalék. A kutatók számítása szerint a 37 bank összesen 550 milliárd euró offshore helyszíneket érintő mozgatásához járul hozzá. Ez a magyar GDP körülbelül 4,5-szerese.

A szakemberek azt is megnézték, hol a legnagyobb arányú a bankok adóelkerülést segítő működése. Az adott országok, függő területek GDP-jéhez képest ez a tevékenység Luxemburg esetében 9, Monacónál 8,5 százalékos arányú. A karib-tengeri holland Curacao, a brit Csatorna-szigetek és Hongkong szintén népszerű helyszín. Ennek tükrében különösen érdekes, hogy az adóparadicsomok EU-listájára egyetlen uniós ország, terület sem került fel.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkValahogy lemaradtak az EU saját adóparadicsomai az EU szankció nélküli adóparadicsom-feketelistájárólDe még így is erősebb kísérlet, mint az OECD "listája", amin egyetlen egy darab ország van.

Pedig Luxemburg mellett Írország is megérdemli a figyelmet, hiszen toronymagasan vezeti azoknak az országoknak a listáját, ahol az amerikai multik elkönyvelik a nyereségüket, mivel csábító számukra az 5,7 százalékos adókulcs. Gabriel Zucman francia közgazdász múlt héten tette közzé a 2016-os adatokat feldolgozó tanulmányát, amely szerint ebben a tekintetben Írország 76,5 milliárd dollárral nyert, a Karib-tenger szigetei pedig csak Hollandia, Svájc és Szingapúr után következnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz adóparadicsom bankok Írország Luxemburg Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.