Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. szeptember 4. 11:27 Közélet, Vállalat

Fejlesztésekre nem jut elég pénz a MÁV-nál, de kormányközeli cégeknél tízmilliárdokat költ

Fél éven belül két tízmilliárdos nagyságrendű szerződést is kötött a MÁV-csoport a takarítócégként induló, de ma már magát létesítményüzemeltetőként definiáló B+N Referencia Zrt-vel. Korántsem ez a társaság azonban az egyetlen olyan kormányközeli vállalat, amelynek milliárdokat fizet a vasútcég.

Mi történt? A teljes országban a B+N Zrt. végezheti a közösségi közlekedésben résztvevő vasúti személyszállító járművek tisztítását, miután a cég megnyerte a MÁV erre a feladatra kiírt tenderét. A szerződést júliusban alá is írták (pdf).

  • Hatalmas munkáról van szó: a MÁV szerint 75 tisztítóhelyen, naponta 1600 vasúti járművön kell különböző tisztítási feladatokat elvégezni. Az állami vasútcég ezért földrajzi alapon*Külön lehetett ajánlatot leadni Budapest és vonzáskörzete, Nyugat-Magyarország és Közép- és Kelet-Magyarország esetében. részekre is bontotta a tendert, de a győztes mindenhol B+N Zrt. lett.
  • A takarítócégnek nem ez az első hatalmas megrendelése a MÁV-csoporttól az idén. Februárban őket bízták meg a MÁV utasforgalmi és üzemi területein található épületek, épületrészek, építmények és külső területek takarításával, fertőtlenítésével, valamint hó- és síkosságmentesítésével is.

Számokban: eredetileg a februárban kötött keretszerződésre is három részletben írták ki a közbeszerzést, és ott is mindegyiket a B+N Zrt. nyerte. A három megállapodás együttes értéke 17,8 milliárd forint volt.

  • A mostani szerződés ennél is nagyobb értékű: a MÁV-Start Zrt. szerződéslistájában 33,6 milliárdos összeg szerepel*a három részre együttesen (pdf). Mindez azt jelenti, hogy a MÁV-csoport egyetlen kormányközeli céggel bő 50 milliárd forint értékben szerződött az idén.

Felülnézet: korántsem a B+N Zrt. az egyetlen olyan NER-es vállalat, amellyel nagy összegű, esetenként milliárdos-tízmilliárdos nagyságrendű megállapodást kötött az idén a MÁV-csoport.

  • A vasúttársaság mások mellett szerződött Mészáros Lőrinchez köthető cégekkel, az R-Korddal és a V-Híd-csoporttal, az egykor Pintér Sándor tulajdonában lévő, ma egy korábbi államtitkára által irányított Civil Zrt.-vel, a Scheer Sándor érdekeltségébe tartozó Progress Étteremhálózattal, és a kormányközeli média jelentős részét összefogó Mediaworksszel is.

Előzmények: a vasúttársaság úgy költ el százmilliókat-milliárdokat-tízmilliárdokat kormányközeli vállalkozóknál takarításra, médiafigyelésre vagy éppen vagyonvédelmi rendszerek telepítésére, hogy közben évek óta nem jut elég pénz a pályahálózat karbantartására.

  • Szakértők korábban a karbantartások és fejlesztések elmaradásával magyarázták, hogy augusztus utolsó napjaiban több vonalon is lényegében összeomlott a hazai vasúti közlekedés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFogadkozik a kormány, akár a 80-as évekbeli MÁV-színvonalat is elérhetjükA krónikus alulfinanszírozás után előrelépésnek számítana az évtizedekkel ezelőtti pályaállapotok helyreállítása és használt járművek vásárlása is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég hosszú évekig velünk maradnak a mostani MÁV-káosz okaiElső ránézésére úgy tűnhet, hogy a MÁV vesszőfutását egy balszerencse-sorozat okozza, az elmúlt napok balesetei valójában épp a strukturális problémákra világítanak rá.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat B+N MÁV takarítás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. szeptember 14. 05:24 Élet, Közélet

A Balatonnál lehet a magyar MotoGP-futam, az állam ötmilliárd forintja füstölt el

A hajdúnánási pályából jó eséllyel nem lesz semmi, jövőre valószínűleg a magántulajdonú Balaton Park Circuiton száguldhatnak a motorversenyzők.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 12. 18:00 Közélet, Vállalat

Hírhedt bűnbanda gyárthatta a hatezer milliárdos magyar cég brazil kötvényét

Előkerült egy olyan dokumentumcsomag T. János György nevével, amelyhez hasonlóakat korábban egy kötvényhamisításban, gyémánt- és adócsalásban utazó brazil bűnbanda használt.

Stubnya Bence
2024. szeptember 12. 10:41 Közélet, Vállalat

Nagyon tolná a kisvállalkozásokat a kormány, de honnan lesz hozzá dolgozó?

Javítaná az inflációs időszakot nagyon megszenvedő magyar kkv-k hatékonyságát az erre szakosodott államtitkárság, de az egyik legnagyobb bajukra egyelőre nem hoztak új ötletet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 16. 05:27 Világ

Európa legelmaradottabb vidéke lett a magyar kifektetés fő célpontja

A magyar külpolitika által megcélzott nyugat-balkáni országok évtizedek óta alig közelednek Európához, ami kérdéseket vet fel a megtérüléssel kapcsolatban.