Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. augusztus 15. 17:26 Adat, Közélet

Olyan gyenge az európai gazdaság, hogy a magyar növekedés is beférhet az élmezőnybe

A gyenge második negyedéves magyar GDP-adat az elemzőket is meglepte, és az előző negyedévhez képes csak két uniós tagállam teljesítménye nézett ki csúnyábban.

  • Az év egészében már a jobbak közé tartozhat a magyar gazdasági teljesítmény. Igaz, ennek részben a tavalyi rossz adat az oka, ahhoz képest ugyanis könnyű növekedni.

Mi történt? Az év idei év második negyedévében a magyar GDP az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal csökkent, a tavalyi második negyedévhez képest pedig 1,3 százalékkal nőtt. 

  • A negyedéves alapú növekedési adatnál csak a svéd és a lett volt gyengébb (-0,8 és -1,1 százalék), az előző évhez viszonyított adat viszont a 8. legerősebb volt a 22 adatot közlő ország mezőnyében – ez derül ki az Eurostat frissen közzétett adatai alapján.

Előzmények: a naptárhatással és szezonálisan kiigazított adatok szerint éves alapon az első negyedévben 1,6, a másodikban 1,3 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. 

  • Negatív meglepetést okoztak a július végén közzétett második negyedéves adatok, és ezek alapján már kiemelkedően jó második félévre lenne szükség ahhoz, hogy teljesüljön a kormány 2 százalékos növekedési előrejelzése (ami az év elején még 4 százalékos volt).

Előzmények: a magyar GDP tavaly 0,9 százalékkal csökkent, ami éves alapon az ötödik legrosszabb gazdasági teljesítmény volt az uniós mezőnyben az Eurostat adatai alapján.

Mi várható? Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a magyar növekedési adat az idei év egészében inkább az erősebbek között lesz uniós mezőnyben, amihez az is hozzájárul, hogy a tavalyi gyenge eredmény alacsony bázist jelent.

  • Más előrejelzésekhez képest már optimistának számít az Európai Bizottság előrejelzése, a Portfolio.hu-nak nyilatkozó elemzők már inkább 1,5-2 százalék körüli éves növekedésre számítottak a második negyedéves adat közzététele után.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBukik a kormány növekedési reménye, Európa sem húz fel bennünketSokkolóan rossz lett a második negyedév, sem a külső, sem a belső tényezők nem alakulnak jól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfeleződött a kormányzati optimizmus, csak az önfényezés töretlenMegfeleződött az idei gazdasági növekedésre vonatkozó kormányzati várakozás. Nagy Márton minisztériuma szerint ugyanakkor így is sikeres a gazdaságpolitika.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet EU Eurostat gdp magyar gdp növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 15:29 Adat, Pénz

Kivételesen jól járnak a nyugdíjasok a kormány inflációs tévedésével

Míg az utóbbi években a nyugdíjasok hitelezték az államot a novemberi visszamenőleges emelésig, idén nőhet a juttatások reálértéke, mert 6 százalék alatt marad az infláció.

Stubnya Bence
2024. szeptember 9. 12:54 Adat

A lakosság negyede-ötöde tűnt el Pest belső kerületeiből 20 év alatt

A kerület kiürülése az egyik ok, amiért a terézvárosi önkormányzat szavazásra bocsátotta az Airbnb-kiadás betiltását.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 6. 14:08 Adat

A szép magyar alma elmehet külföldre, jöhet helyette az olcsóbb külföldi

Ha nem kapja össze magát az időjárás, akkor a szezon indultával legalábbis eléggé félő, hogy ez fog történni.

Fontos

Virovácz Péter
2024. szeptember 11. 17:06 Pénz, Világ

Adósságválsághoz vezethet, ha tovább szórja a pénzt Amerika

Együttes erővel söprik szőnyeg alá a költségvetési problémát az elnökjelöltek, pedig súlyos következményei lehetnek, ha nem változik semmi.

Stubnya Bence
2024. szeptember 11. 14:41 Vállalat, Világ

Felébredt szendergéséből a Volkswagen, és ezt a győri Audi is megérzi

Költségcsökkentésre és hatékonyságnövelésre van szükség, a változások a foglalkoztatásra is kihathatnak.

Hobot Péter
2024. szeptember 11. 11:37 Világ

A lerombolt ikertornyoktól az emlékműig és Reddit-irodáig – így épült újjá New York központja 9/11 után

A 23 éve elpusztult Világkereskedelmi Központ helyén a viták után egyaránt helyet kapott a tragédia emlékműve és a pezsgő üzleti élet.