Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. július 26. 17:46 Adat, Közélet

Begyűrűzik az autópiac vergődése, lehúzhatja a magyar GDP-t is

Gyenge a külső kereslet, ezért visszaeshetett a magyar gazdaság az elmúlt negyedévben Nagy Márton szerint. A nemzetgazdasági miniszter egyik fő oknak az elektromos autózásra való átállás európai megtorpanását nevezte meg, a Portfolio szemléje szerint.

Miért fontos ez? A járműgyártásnak hagyományosan kitett magyar gazdaságot újabban különösen az elektromos autók piacán zajló történések érintik érzékenyen a közelmúlt akkumulátoripari beruházásai miatt. Az ipari termelés alakulása mellett már a munkaerőpiacon is tapasztalhatók a kedvezőtlen körülmények következményei.

Felülnézet: a nemzetgazdasági miniszter szerint negyedév-negyedév alapon a gyenge ipari export miatt várhatóan nem emelkedik, sőt, akár újra csökkenhet a (második negyedéves) magyar GDP. Hasonló trendre utoljára 2022 végén, 2023 elején volt példa, igaz, azóta is csak a stagnálás és a gyenge növekedés között billegett a bruttó hazai termék volumenindexe.

Tágabb kontextus: noha Nagy Márton a német villanyautó-kereslet gyengélkedését emelte ki, az autópiac világszerte válságtüneteket mutat. Az európai és amerikai autógyártókban is tulajdonos Stellantis csoport például eladhat vagy meg is szüntethet bizonyos márkákat, miután mindkét kontinensen gyenge eredményeket ért el az elmúlt félévben.

  • Több, mint öt éve nem jelentett a Tesla olyan alacsony profitrátát, mint az idei második negyedév után. A várakozásoktól elmaradó eredmény okai között szerepel az autók árának csökkentése is. A cég a következő évben is kedvezőbb árú modellek gyártására készül az egyre jobban kiéleződő árversenyt követve.
  • Az idősebb, használt járművek népszerűsége nem csak Magyarországon fokozódott, az Egyesült Államokban is egyre korosabb autók jellemzők, amihez már a pénzintézetek és a biztosítók is kénytelenek alkalmazkodni. Ráadásul a gyártók kínálatából épp kifutó típusok válnak ismét kelendővé, például a lépcsős- és csapott hátú modellek, illetve a kombik.

Mi várható? A globális autópiacon elsősorban az Egyesült Államok helyzete okoz fejtörést, ahol az alacsony árakhoz magas készletek és logisztikai kihívások társulnak. A hagyományos autógyártóknak a gyenge értékesítés mellett az elektromos járművekre való költséges átállással és a kínai riválisok által diktált árversennyel is meg kell küzdeniük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárbanHatározott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet autóipar gdp GDP-növekedés magyar gdp Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. szeptember 13. 15:41 Adat, Vállalat

Egyedül Szíjj László örülhet a mai építőipari adatnak

Miközben továbbra is szenved a hazai építőipar, nagyot ugrott a megrendelésállomány két állami óriásprojektnek köszönhetően, amelyeket a Duna Aszfalt nyert el.

Bucsky Péter
2024. szeptember 12. 06:00 Adat, Közélet

Egyre több lett a protest egy százalék, de Iványi Gáborék iskoláit ez sem mentette meg

Tavaly a MET kapta a negyedik legtöbb felajánlást, és nem ők az egyetlenek, ahol sokkal nagyobb a rendelkezők száma, mint a híveké.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 15:29 Adat, Pénz

Kivételesen jól járnak a nyugdíjasok a kormány inflációs tévedésével

Míg az utóbbi években a nyugdíjasok hitelezték az államot a novemberi visszamenőleges emelésig, idén nőhet a juttatások reálértéke, mert 6 százalék alatt marad az infláció.

Fontos

Gajda Mihály
2024. szeptember 15. 19:15 Pénz, Vállalat

Európai üzemek zárnak be, romlanak a kilátások az olajiparban

Az év eleji optimizmus után az olajipar komoly nehézségekkel küzd a globális gazdasági problémák miatt, Európában pedig különösen borúsak a kilátások.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 15. 05:42 Élet, Vállalat

Tarthatatlan a helyzet a palackvisszaváltó automatáknál, lépnek a boltok

Sok pénzbe fog kerülni, de elkezdik kiköltöztetni a visszaváltó automatákat az eladótérből, már amennyiben tudják.

Regős Gábor
2024. szeptember 14. 18:26 Pénz

Megakadályozza a fiatalok lakásszerzését az ingatlanpiaci ár-bér spirál?

A magas négyzetméretárak és az alacsony megtakarítási lehetőségek komoly akadályokat gördítenek a fiatalok elé.