Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. május 26. 18:27 Közélet, Vállalat

Elúszni látszik a NER eddigi legnagyobb kifektetése

A Škoda Transportation Group váltja a Ganz-Mavagot a gyorsvonatok gyártásában évtizedes tapasztalatokkal rendelkező Talgo eladó tulajdonrészének esélyes megvásárlójaként. A Škoda szakmai befektetőként csatlakozik a spanyol nemzeti pénzügyi csoport, a CriteriaCaixa mellé, amit a spanyol kormány is üdvözöl.

Miért fontos ez? A Ganz-Mavag Europe Zrt. április elején nyújtotta be a Talgo részvényeinek megvásárlására vonatkozó hivatalos jóváhagyási kérelmét a spanyol kormánynak, ám ekkorra már Óscar Puente spanyol közlekedési miniszter kijelentette, hogy mindent megtesznek a magyar tulajdonszerzés megakadályozásáért.

  • Az állam hitellel is segíthetett volna a felvásárlásban a tavaly év végén a kifejezetten erre a projektre létrehozott Ganz-Mavag Europe-nak; a Vodafone kivásárlásához hasonló konstrukcióra készülhetett a magyar fél a 24.hu cikke szerint: a finanszírozását túlnyomó részben az állam oldhatta volna meg a megszerzett tulajdon magánkézbe kerülése mellett.

Előzmények: februárban még a Ganz-Mavag Invest Zrt. által birtokolt Dunakeszi Járműjavító Kft. tett felvásárlási ajánlatot a Talgóra, ez a cég korábban orosz tulajdonban is állt. A spanyol kormány egyik aggálya a magyar ajánlattal kapcsolatban, hogy amögött orosz befolyás is állhat. A magyar vásárlási szándék tavaly november óta ismert.

Tágabb kontextus: a plzeňi székhelyű Škoda Transportation Group tömegközlekedési eszközök gyártásával foglalkozik, kínálatában a motorvonatoktól a villamosokon át a trolibuszokig számos járműtípus megtalálható. A vállalatot 85,7 százalékban a PPF-csoport birtokolja, és nem összekeverendő a Mladá Boleslavban működő Škoda Autóval.

  • A PPF-é a magyarországi Yettel mobilszolgáltató is a térség országaiban működő bankok, médiavállalatok, kereskedelmi cégek mellett. A cégcsoport tulajdonosa a cseh Kellner család, alapítója a helikopterbalesetben három éve elhunyt Petr Kellner, Közép-Kelet-Európa egykori leggazdagabb embere.
  • A Škoda Transportation 2022-es árbevétele közel 18,8 milliárd korona (311 milliárd forint) volt, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye pedig 1,2 milliárd korona (20 milliárd forint).
  • A trolik és villamosok elektromos hajtásláncát gyártó lengyel Cegelec vállalatot májusban vásárolta meg a cseh cég.

Alulnézet: az európai vasúti jármű gyártói piac konszolidálódik, mivel egyre komplexebb és tőkeigényesebb feladat a vasúti járműgyártás. A Dunakeszi Járműjavítót szerette volna a kormány új járművek gyártására alkalmassá tenni, de ehhez nincs meg a szaktudás és a tapasztalat.

  • A Ganz-Mavag a jelek szerint nem szalonképes vevő az európai piacon, mivel a mögötte álló magántőkealap tulajdonosi szerkezete nem átlátható, önmagában pedig sem termékei, sem vasútgyártási szakemberei nincsenek.

Háttér: bár a magyar vevőjelölt tulajdonosi háttere homályos, az említett információk alapján szinte biztos, hogy az állam mellett a kormány támogatását bíró NER-tőke van mögötte. Ha megvalósul, a 619 millió eurós vételárral (közel 240 milliárd forint) ez lehetett volna a NER legnagyobb volumenű „kifektetése”, azaz külföldi cégvásárlása.

  • A kifektetést Orbán Viktor szorgalmazza, és eddig olyan lépései valósultak meg, mint a 4iG – óriási állami segítséggel végrehajtott – balkáni és izraeli terjeszkedése, valamint Mészáros Lőrinc csoportjának horvátországi és boszniai felvásárlásai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Dunakeszi Járműjavító vásárolná fel a nagysebességű vonatokat gyártó TalgótAz üzletre épp akkor kerülhet sor, amikor egy nagy volumenű vonatbeszerzési tenderre is van esély.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKapóra jöhet a kormánynak a spanyol vasútgyártó magyar felvásárlása, ha újra nekifutna az IC-korszerűsítésnekEgy meg nem nevezett magyar cégcsoport 40 százalékos részesedést szerezhet a Talgo nevű spanyol vasútgyártó cégben.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi volt Petr Kellner, a leggazdagabb közép-kelet-európai?A rendszerváltás utáni kuponos privatizációval alapozta meg a vagyonát, majd szédületes befektetői karriert futott be a pénzügyi szektorban a magánéletét végig szigorúan védő, 56 évesen elhunyt milliárdos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat felvásárlás kifektetés ner Spanyolország talgo vonat Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.