Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. május 26. 18:27 Közélet, Vállalat

Elúszni látszik a NER eddigi legnagyobb kifektetése

A Škoda Transportation Group váltja a Ganz-Mavagot a gyorsvonatok gyártásában évtizedes tapasztalatokkal rendelkező Talgo eladó tulajdonrészének esélyes megvásárlójaként. A Škoda szakmai befektetőként csatlakozik a spanyol nemzeti pénzügyi csoport, a CriteriaCaixa mellé, amit a spanyol kormány is üdvözöl.

Miért fontos ez? A Ganz-Mavag Europe Zrt. április elején nyújtotta be a Talgo részvényeinek megvásárlására vonatkozó hivatalos jóváhagyási kérelmét a spanyol kormánynak, ám ekkorra már Óscar Puente spanyol közlekedési miniszter kijelentette, hogy mindent megtesznek a magyar tulajdonszerzés megakadályozásáért.

  • Az állam hitellel is segíthetett volna a felvásárlásban a tavaly év végén a kifejezetten erre a projektre létrehozott Ganz-Mavag Europe-nak; a Vodafone kivásárlásához hasonló konstrukcióra készülhetett a magyar fél a 24.hu cikke szerint: a finanszírozását túlnyomó részben az állam oldhatta volna meg a megszerzett tulajdon magánkézbe kerülése mellett.

Előzmények: februárban még a Ganz-Mavag Invest Zrt. által birtokolt Dunakeszi Járműjavító Kft. tett felvásárlási ajánlatot a Talgóra, ez a cég korábban orosz tulajdonban is állt. A spanyol kormány egyik aggálya a magyar ajánlattal kapcsolatban, hogy amögött orosz befolyás is állhat. A magyar vásárlási szándék tavaly november óta ismert.

Tágabb kontextus: a plzeňi székhelyű Škoda Transportation Group tömegközlekedési eszközök gyártásával foglalkozik, kínálatában a motorvonatoktól a villamosokon át a trolibuszokig számos járműtípus megtalálható. A vállalatot 85,7 százalékban a PPF-csoport birtokolja, és nem összekeverendő a Mladá Boleslavban működő Škoda Autóval.

  • A PPF-é a magyarországi Yettel mobilszolgáltató is a térség országaiban működő bankok, médiavállalatok, kereskedelmi cégek mellett. A cégcsoport tulajdonosa a cseh Kellner család, alapítója a helikopterbalesetben három éve elhunyt Petr Kellner, Közép-Kelet-Európa egykori leggazdagabb embere.
  • A Škoda Transportation 2022-es árbevétele közel 18,8 milliárd korona (311 milliárd forint) volt, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye pedig 1,2 milliárd korona (20 milliárd forint).
  • A trolik és villamosok elektromos hajtásláncát gyártó lengyel Cegelec vállalatot májusban vásárolta meg a cseh cég.

Alulnézet: az európai vasúti jármű gyártói piac konszolidálódik, mivel egyre komplexebb és tőkeigényesebb feladat a vasúti járműgyártás. A Dunakeszi Járműjavítót szerette volna a kormány új járművek gyártására alkalmassá tenni, de ehhez nincs meg a szaktudás és a tapasztalat.

  • A Ganz-Mavag a jelek szerint nem szalonképes vevő az európai piacon, mivel a mögötte álló magántőkealap tulajdonosi szerkezete nem átlátható, önmagában pedig sem termékei, sem vasútgyártási szakemberei nincsenek.

Háttér: bár a magyar vevőjelölt tulajdonosi háttere homályos, az említett információk alapján szinte biztos, hogy az állam mellett a kormány támogatását bíró NER-tőke van mögötte. Ha megvalósul, a 619 millió eurós vételárral (közel 240 milliárd forint) ez lehetett volna a NER legnagyobb volumenű „kifektetése”, azaz külföldi cégvásárlása.

  • A kifektetést Orbán Viktor szorgalmazza, és eddig olyan lépései valósultak meg, mint a 4iG – óriási állami segítséggel végrehajtott – balkáni és izraeli terjeszkedése, valamint Mészáros Lőrinc csoportjának horvátországi és boszniai felvásárlásai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Dunakeszi Járműjavító vásárolná fel a nagysebességű vonatokat gyártó TalgótAz üzletre épp akkor kerülhet sor, amikor egy nagy volumenű vonatbeszerzési tenderre is van esély.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKapóra jöhet a kormánynak a spanyol vasútgyártó magyar felvásárlása, ha újra nekifutna az IC-korszerűsítésnekEgy meg nem nevezett magyar cégcsoport 40 százalékos részesedést szerezhet a Talgo nevű spanyol vasútgyártó cégben.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi volt Petr Kellner, a leggazdagabb közép-kelet-európai?A rendszerváltás utáni kuponos privatizációval alapozta meg a vagyonát, majd szédületes befektetői karriert futott be a pénzügyi szektorban a magánéletét végig szigorúan védő, 56 évesen elhunyt milliárdos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat felvásárlás kifektetés ner Spanyolország talgo vonat Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.