Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 26. 12:08 Közélet, Vállalat

Vette a lapot Mészáros Lőrinc, elkezdtek kifektetni a cégei

Orbán Viktor 2019-ben hirdette meg a kifektetési stratégiát, amelynek keretében a kormány ösztönzi a magyar cégek külföldi terjeszkedését, hogy aztán az ott megtermelt profitot hazahozzák. A járvány után a kormányfő tavaly ismét előhozta ezt a témát, és most régi jó barátja, Mészáros Lőrinc cégbirodalma rákapcsolt a megvalósításra.

Mi történt? Mészáros Lőrinc és a tulajdonában álló Talentis Agro Zrt. az MKB Magántőkealappal közösen megvásárolja a horvát RABO d.o.o.-t (kft.-t), amely a közlemény szerint Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelője, illetve –exportőre.

Hova fektet? A vállalat évi 8000 tonna gyümölcsöt adó termőterületei a magyar határtól mintegy 25 kilométerre vannak a Drávaszögben, Hercegszőlős (Kneževi Vinogradi) környékén. Ez a terület Trianon után még 1941 és 1945 között tartozott Magyarországhoz. A térség elérhetőségét javítja az M6-os autópálya drága és kétséges megtérülésű utolsó hazai szakasza.

Összegek: a vételárat nem hozták nyilvánosságra. A horvát cégnyilvántartás szerint a RABO tavaly 64,3 millió kuna árbevételt ért el (3,4 milliárd forint), és közel 1,1 millió kuna (57 millió forint) nyereséget termelt. A Mészáros-csoport nagyságrendjéhez képest tehát nem túl nagy volumenű üzletről lehet szó, így valószínűleg a finanszírozásához sem kell sok kört futni.

Idézet: „Egy olyan egyedülálló gyümölcstermesztési, tárolási és termékskála know-how birtokába kerül a vállalatcsoport, amelyet itthon is sikerrel alkalmazhatunk a gyümölcstermesztés területén” – mondta Mészáros Lőrinc.

Mit vettek még? Bár még nem lezárt, de minden bizonnyal jóval nagyobb volumenű üzlet lesz abból a múlt heti bejelentésből, amely szerint Mészáros Lőrinc egy másik cége, a Talentis Group Zrt. szándéknyilatkozatot írt alá a boszniai Lukavac Cement felvásárlásáról.

Mit tud? A cementgyár éves kapacitása évi 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint egymillió tonna cement. Emellett 50 százalékos részesedése van egy mészkőbányában.

Mi a cél? Mészáros szerint a boszniai akvizíció hozzájárul a hazai alapanyag-ellátási hiányok csökkentéséhez. Ez azért érdekes, mert a magyarországi (külföldi tulajdonú) cementgyáraknak bányajáradékot kell fizetniük, hamarosan pedig szén-dioxid kvóta adót is. Ez az importot hozza versenyelőnybe – ebből Mészáros cementgyára is profitálhat.

Nagykép: az Albániában és Montenegróban bevásárló 4iG-t leszámítva eddig a kormányközeli szereplők – hazai súlyukhoz mérten – nem igazán jeleskedtek a külföldi terjeszkedésben, ez a Mészáros-csoport esetében változni látszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdehaza extraprofitot, külföldön csak veszteséget termel a kormány kedvenc útépítő cégePróbál külföldön terjeszkedni a Duna Aszfalt, de az eredmények egyelőre nem említhetők egy lapon az idehaza elért kiemelkedő növekedéssel és profitrátával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJó drágán, völgyhidakkal építik tovább a legértelmetlenebb magyar autópályátMásodrendű főutakon is nagyobb forgalom van, mégis sztráda épül a horvát határig Baranyában. A Duna Aszfalt és a Strabag lehet a befutó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegadóztatja a kormány, amit Orbán nemrég még teljesen ingyenessé tett volnaBige László vállalatának és a külföldi építőanyag-gyártóknak is odacsap a kormány az új különadójával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Bosznia-Hercegovina Horvátország kifektetés Mészáros Lőrinc Mészáros-csoport Talentis Agro Talentis Group Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Bucsky Péter
2023. november 29. 04:34 Közélet

Az alacsony büntetések nem akadályozzák meg, hogy szétdobálják az e-rollereket

Tízszer több e-roller van a fővárosban, mint ahány parkolóhelyet kijelölt a fővárosi önkormányzat.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.