Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 26. 12:08 Közélet, Vállalat

Vette a lapot Mészáros Lőrinc, elkezdtek kifektetni a cégei

Orbán Viktor 2019-ben hirdette meg a kifektetési stratégiát, amelynek keretében a kormány ösztönzi a magyar cégek külföldi terjeszkedését, hogy aztán az ott megtermelt profitot hazahozzák. A járvány után a kormányfő tavaly ismét előhozta ezt a témát, és most régi jó barátja, Mészáros Lőrinc cégbirodalma rákapcsolt a megvalósításra.

Mi történt? Mészáros Lőrinc és a tulajdonában álló Talentis Agro Zrt. az MKB Magántőkealappal közösen megvásárolja a horvát RABO d.o.o.-t (kft.-t), amely a közlemény szerint Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelője, illetve –exportőre.

Hova fektet? A vállalat évi 8000 tonna gyümölcsöt adó termőterületei a magyar határtól mintegy 25 kilométerre vannak a Drávaszögben, Hercegszőlős (Kneževi Vinogradi) környékén. Ez a terület Trianon után még 1941 és 1945 között tartozott Magyarországhoz. A térség elérhetőségét javítja az M6-os autópálya drága és kétséges megtérülésű utolsó hazai szakasza.

Összegek: a vételárat nem hozták nyilvánosságra. A horvát cégnyilvántartás szerint a RABO tavaly 64,3 millió kuna árbevételt ért el (3,4 milliárd forint), és közel 1,1 millió kuna (57 millió forint) nyereséget termelt. A Mészáros-csoport nagyságrendjéhez képest tehát nem túl nagy volumenű üzletről lehet szó, így valószínűleg a finanszírozásához sem kell sok kört futni.

Idézet: „Egy olyan egyedülálló gyümölcstermesztési, tárolási és termékskála know-how birtokába kerül a vállalatcsoport, amelyet itthon is sikerrel alkalmazhatunk a gyümölcstermesztés területén” – mondta Mészáros Lőrinc.

Mit vettek még? Bár még nem lezárt, de minden bizonnyal jóval nagyobb volumenű üzlet lesz abból a múlt heti bejelentésből, amely szerint Mészáros Lőrinc egy másik cége, a Talentis Group Zrt. szándéknyilatkozatot írt alá a boszniai Lukavac Cement felvásárlásáról.

Mit tud? A cementgyár éves kapacitása évi 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint egymillió tonna cement. Emellett 50 százalékos részesedése van egy mészkőbányában.

Mi a cél? Mészáros szerint a boszniai akvizíció hozzájárul a hazai alapanyag-ellátási hiányok csökkentéséhez. Ez azért érdekes, mert a magyarországi (külföldi tulajdonú) cementgyáraknak bányajáradékot kell fizetniük, hamarosan pedig szén-dioxid kvóta adót is. Ez az importot hozza versenyelőnybe – ebből Mészáros cementgyára is profitálhat.

Nagykép: az Albániában és Montenegróban bevásárló 4iG-t leszámítva eddig a kormányközeli szereplők – hazai súlyukhoz mérten – nem igazán jeleskedtek a külföldi terjeszkedésben, ez a Mészáros-csoport esetében változni látszik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdehaza extraprofitot, külföldön csak veszteséget termel a kormány kedvenc útépítő cégePróbál külföldön terjeszkedni a Duna Aszfalt, de az eredmények egyelőre nem említhetők egy lapon az idehaza elért kiemelkedő növekedéssel és profitrátával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJó drágán, völgyhidakkal építik tovább a legértelmetlenebb magyar autópályátMásodrendű főutakon is nagyobb forgalom van, mégis sztráda épül a horvát határig Baranyában. A Duna Aszfalt és a Strabag lehet a befutó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegadóztatja a kormány, amit Orbán nemrég még teljesen ingyenessé tett volnaBige László vállalatának és a külföldi építőanyag-gyártóknak is odacsap a kormány az új különadójával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Bosznia-Hercegovina Horvátország kifektetés Mészáros Lőrinc Mészáros-csoport Talentis Agro Talentis Group Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.