Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 16. 13:45 Vállalat

Kapóra jöhet a kormánynak a spanyol vasútgyártó magyar felvásárlása, ha újra nekifutna az IC-korszerűsítésnek

Ha a Siemens helyett magyar tulajdonú céggel képzeli el a hazai és nemzetközi IC vonatok korszerűsítését a kormány, pont kapóra jöhet, hogy sajtóhírek szerint magyar üzleti szereplő vásárolna jelentős részesedést a Talgo nevű spanyol vasútgyártó cégben.

Mi történt? Egy meg nem nevezett magyar cégcsoport ajánlatot ajánlatot tett a Talgo nevű spanyol vasútgyártó cég egy jelentős részének felvásárlására, írja a Reuters. A cég csütörtökön hivatalosan is megerősítette az érdeklődést, ugyanakkor az is kiderült, hogy a magyar vevőjelölt még nem véglegesítette az ajánlatát.

  • Az ajánlat a Trilantic nevű brit befektetési alap 40 százalékos részesedésére vonatkozik, amelytől már régebb óta szerettek volna megválni a La Información nevű spanyol lap értesülése szerint. 
  • A cég részvényeinek 51,47 százaléka forog a tőzsdén, a maradék pár százalék pedig befektetési cégek és bankok tulajdonában van. A Trilantic részesedését 200 millió euróra (kb. 75 milliárd forintra) értékelik.

Tágabb kontextus: a Talgo piacvezető Spanyolországban, de idén jelentős projekteket nyert el Dániában és Németországban is. A kb. 500 milliárd eurós piaci kapitalizációjú cég részvényeinek értéke az idén csaknem 20 százalékkal emelkedett eddig.

  • A cég menedzsmentje felfelé módosította az idei pénzügyi céljait, miután a cég az év első kilenc hónapjában 1,9 milliárd eurónyi megbízást kapott, amivel 4,2 milliárdos rekordösszegű megrendelésállományt ért el.

Miért fontos ez? 2022 szeptemberében a Vitézy Dávid vezette államtitkárság alatt kiírtak egy tendert, ami alapján minden hazai és nemzetközi IC vonatot lecseréltek volna. A közbeszerzést, amely feltételeinek leginkább a Siemens felelt volna meg korábbi cikkünk szerint, 2022 végén visszavonták, ahogy arról az Iho.hu beszámolt.

  • Ha lenne olyan kormányzati elképzelés, hogy egy hasonló közbeszerzést későbbi időpontban egy magyar tulajdonú gyártónak kedvezve írjanak ki, pont kapóra jönne a Talgo felvásárlása.
  • Ez a cég ugyanis az IC-kocsiknál Európában megszokott, 200 kilométer/óra feletti sebességre képes modellek gyártására is képes, amihez hasonló tudással jelenleg hazai cég nem rendelkezik. A MÁV-Start Zrt.-nek pedig legalább 100 új IC szerelvényre lenne szüksége, ami a Talgo számára is jelentős mennyiség lenne.

Ki lehet a magyar vevő? Szóba jöhet a magyar vasútgyártó és karbantartó piac meghatározó szereplője, a Dunkeszi Járműjavitó tulajdonosa, a Magyar Vagon Zrt., amelyről októberben jelentették be, hogy 75 százalékban MÁV Vagon Kft. tulajdonosává válik. Az új tulajdonosok között van a Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgatóhoz és üzleti köréhez köthető Solva II Magántőkealap cége.

  • De potenciális vevő lehet még Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd Építő is. A V-Hídnál és a Magyar Vagonnál is rákérdeztünk, hogy tettek-e ajánlatot a Trilantic részesedésére, válaszaikat amint megkaptuk, közöljük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat ic Siemens talgo vasút Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Hajdu Miklós
2023. november 24. 16:36 Vállalat

A Budapestre felhőkarcolót álmodó cég neve eddig nem hozott szerencsét Magyarországon

Nemrég még a kormány is idegenkedett a magas épületektől, most viszont nem toronyház, hanem valódi felhőkarcoló építéséről egyeztet.

Fontos

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.