Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. december 4. 15:31 Közélet, Világ

Nem tud úgy táncolni Ukrajna, ahogy Orbán Viktor fütyül

Jó ideje nem barátságos Ukrajnával, most azonban új szintre emelte ezt a magyar kormány az ország uniós csatlakozási tárgyalásának blokkolásával.

Mi történt? Az utóbbi három napban a magyar miniszterelnök több nyilatkozatában, megnyilvánulásában is egyértelművé tette: megvitatni sem akarja a decemberi uniós csúcson, hogy elkezdődhessenek Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai.

Idézet: „Mi nem azt javasoljuk, hogy vitassuk meg, utána pedig állapítsuk meg, hogy nem értünk egyet, hanem hogy ne tűzzük napirendre.”

  • Orbán Viktor ezt egyebek mellett azzal indokolta, hogy „az ukrán mezőgazdaság beemelése az európai mezőgazdasági rendszerbe tönkre fogja tenni százezrével a magyar gazdákat”.

Előzmények: a magyar kormány hosszú ideje nem járul hozzá az ukrajnai fegyverszállítások uniós finanszírozásához az OTP elleni ukrán fellépésre hivatkozva.

  • Hiába vette le feketelistájáról a magyar bankot az ukrán korrupcióellenes ügyészség, Szijjártó Péter külügyminiszter – nem pontosított – garanciát akar, hogy nem kerülhet vissza.
  • Egy másik visszatérő kifogás a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás ellehetetlenítése volt, Ukrajna a jelek szerint ebben is enged, a parlament pár nap múlva szavazhat erről.

Felülnézet: ezek után szintlépés a magyar kormány álláspontja, már nem hivatkozik feltételekre: szerinte Ukrajna felkészületlen, az Európai Bizottság pedig nem készítette elő a szóban forgó döntést, így szavazni sem lehet róla.

Igen, de: Orbán hivatkozott még a törökökkel nagyon régen megkezdett, de aztán teljesen megfeneklett csatlakozási tárgyalásokra is mint kerülendő példára.

  • Bár a két eset teljesen más, az ukrán tárgyalások is nagyon hosszúnak ígérkeznének, 2030 előtt biztosan nem reális az ország uniós csatlakozása.

Alulnézet: rengeteg ukránban a reményt őrizné meg a tárgyalási folyamat elindulása. Nemrég volt az Euromajdan tízéves évfordulója: a tüntetők azt követően kergették el az oroszbarát Janukovics elnököt, hogy elutasította az uniós társulási egyezmény aláírását.

  • Nagyon nyomott jelenleg a hangulat Ukrajnában: a nyári offenzíva alig ért el valamit, ismét az oroszok támadnak, és mindenki tart egy újabb téli rakétatámadás-sorozattól az energetikai infrastruktúra ellen.
  • A magyar viszonyuláson már aligha lepődnek meg, de sokkolta őket, hogy az ukrán konkurenciára panaszkodó helyi fuvarozók hetek óta blokád alá vonták a határátkelőket a legszorosabb szövetséges, Lengyelország felől.
  • Egy másik, eddig megbízható szövetséges, az Egyesült Államok további segítségét a kongresszusi csaták akadályozzák, a katonai segélyekre szánt jelenlegi keret az év végéig elfogy.

Számokban: rövid távon az fáj leginkább Ukrajnának, hogy Magyarország az 50 milliárd eurós uniós segélykeretet is blokkolja. Igaz, ezért más tagállamok sem lelkesednek egyelőre.

  • Fegyvervásárlásra 20 milliárd eurót költhetne Ukrajna egy másik uniós keretből. Az említett módon ennek is keresztbe feküdt a magyar kormány.
  • Az EU döntéshozói abban reménykedtek, hogy a 22 milliárd eurónyi visszatartott magyar uniós pénz kezdődő folyósítása megpuhítja a kormányt, de ennek pont az ellentéte történt.

Tágabb kontextus: ez a Politico forrásai szerint sokkhatást váltott ki Brüsszelben. Ha a források felszabadítása sem változtat a magyar állásponton, egyre nehezebb megérteni, miért mozog a kormány a háborús agresszor Oroszország érdekeivel szinkronban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány csak Ukrajnával harcol a magyar cégekért, Oroszországgal nemFantombokszot folytat az OTP-t már nem listázó Ukrajnával a kormány, közben Oroszországban egyre kevésbé gyakorolhatják tulajdonosi jogaikat a külföldi cégek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsepegtetni kezdi a pénzt Magyarországnak az EU, hogy csökkentsük orosz energiafüggőségünketAnnak az első jelét is láthatjuk a hírben, hogy a kiszolgáltatott magyar kormány csepegtetve kapja a pénzt, ha teljesíti az elvárásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElveszett év jöhet az ukrajnai háborúbanMindenki azt keresi, hogyan lehetne túllépni az állóháborún, de nem látszik erre gyors megoldás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ eu-csatlakozás Európai Unió Orbán Viktor orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.