Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 23. 15:49 Közélet, Pénz

Csepegtetni kezdi a pénzt Magyarországnak az EU, hogy csökkentsük orosz energiafüggőségünket

Pozitív értékelést adott ma az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság Magyarország módosított helyreállítási és ellenállóképesség-építési tervéről, és ha az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják, akkor körülbelül 900 millió euró, azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 340 milliárd forint érkezhet az országba.

Felülnézet: ahogy a Bloomberg is emlékeztet, az Európai Unió szervezetei tavaly összesen több mint 30 milliárd euró, azaz jelenlegi árfolyamon számolva 11 400 milliárd forint visszatartásáról döntöttek a jogállamisági problémák miatt.

  • Ez különösen súlyosan érinti a magyar gazdaságot, hiszen éppen keresleti válsággal küzd, és az állam ezzel a pénzzel sem tud megrendelőként fellépni a piacon.
  • A jelenlegi döntés a teljes összegnek csak kis részét szabadíthatja fel, ezért alapvetően nem változtat ezen a helyzeten, és a költségvetést sem tehermentesíti érdemben.

Számokban: a Bizottság most a világjárvány utáni zöld átállás magyar tervére bólintott rá, de csak azután, hogy azt a magyar fél megfelelően módosította.

  • A terv értéke összesen 10,4 milliárd euró, ebből 6,5 milliárd euró a vissza nem térítendő támogatás, 3,9 milliárd euró pedig hitel, és ennek előfinanszírozási részét kaphatjuk meg, ami összesen 900 millió euró körül lehet.
  • A zöld irányba jelentősen módosított terv 67 reformot és 47 beruházást takar, és nagyrészt az energetikai rendszer átalakítását célozza. A pénzt lényegében arra kell fordítani, hogy az ország a megújuló energia használata felé lépjen a fosszilis energiahordozók, vagyis a földgáz és a kőolaj helyett, amelyek egyébként nagyrészt Oroszországból érkeznek.

Igen, de: a jogállamisági problémák miatti pénzcsapelzárás nem változik, sőt a szóban forgó forrás további részéhez sem tud az ország addig hozzáférni, amíg a problémákat orvosló 27 úgynevezett szupermérföldkő nem teljesül.

Háttér: egy éve azt írtuk, a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a magyar kormány egy olyan tartós teljesítési kényszerbe kerül, ahol a kifizetések folyamatos feltételessége miatt az eddigieknél erőteljesebb lesz a jogállamisági és egyúttal a politikai kiszolgáltatottsága is az EU-s intézmények felé.

  • Ennek egyik első jeleként is értékelhető most, hogy ha a feltételek teljesülnek, akkor csepegtetve érkezik a pénz. A szupermérföldkövek teljesítésétől azonban továbbra is nagyon messze vagyunk.

Mi következik? A Bizottság döntését az Európai Tanácsnak négy héten belül kell jóváhagynia, de a kérdéses összegek várhatóan csak jövőre futnak be, a valószínű forgatókönyv szerint két részletben, tavasszal és év végén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország: gazdasági okok miatt zárvaA magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözelebb került a kormány az uniós források megszerzéséhez, de maradt még bőven tennivalójaFelpörögtek a héten az események, de a még teljesítendő feltételek között vannak olyanok, amelyekkel a kormány korábban erősen szembehelyezkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU-s megállapodás önmagában egy forintot nem jelent, erre Lengyelország a legjobb bizonyítékAkár új feltételek is bekerülhetnek még a Brüsszel által megkövetelt szupermérföldkövek közé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz európai bizottság Európai Unió jogállamiság pénz zöld átállás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.