Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 23. 15:49 Közélet, Pénz

Csepegtetni kezdi a pénzt Magyarországnak az EU, hogy csökkentsük orosz energiafüggőségünket

Pozitív értékelést adott ma az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság Magyarország módosított helyreállítási és ellenállóképesség-építési tervéről, és ha az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják, akkor körülbelül 900 millió euró, azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 340 milliárd forint érkezhet az országba.

Felülnézet: ahogy a Bloomberg is emlékeztet, az Európai Unió szervezetei tavaly összesen több mint 30 milliárd euró, azaz jelenlegi árfolyamon számolva 11 400 milliárd forint visszatartásáról döntöttek a jogállamisági problémák miatt.

  • Ez különösen súlyosan érinti a magyar gazdaságot, hiszen éppen keresleti válsággal küzd, és az állam ezzel a pénzzel sem tud megrendelőként fellépni a piacon.
  • A jelenlegi döntés a teljes összegnek csak kis részét szabadíthatja fel, ezért alapvetően nem változtat ezen a helyzeten, és a költségvetést sem tehermentesíti érdemben.

Számokban: a Bizottság most a világjárvány utáni zöld átállás magyar tervére bólintott rá, de csak azután, hogy azt a magyar fél megfelelően módosította.

  • A terv értéke összesen 10,4 milliárd euró, ebből 6,5 milliárd euró a vissza nem térítendő támogatás, 3,9 milliárd euró pedig hitel, és ennek előfinanszírozási részét kaphatjuk meg, ami összesen 900 millió euró körül lehet.
  • A zöld irányba jelentősen módosított terv 67 reformot és 47 beruházást takar, és nagyrészt az energetikai rendszer átalakítását célozza. A pénzt lényegében arra kell fordítani, hogy az ország a megújuló energia használata felé lépjen a fosszilis energiahordozók, vagyis a földgáz és a kőolaj helyett, amelyek egyébként nagyrészt Oroszországból érkeznek.

Igen, de: a jogállamisági problémák miatti pénzcsapelzárás nem változik, sőt a szóban forgó forrás további részéhez sem tud az ország addig hozzáférni, amíg a problémákat orvosló 27 úgynevezett szupermérföldkő nem teljesül.

Háttér: egy éve azt írtuk, a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a magyar kormány egy olyan tartós teljesítési kényszerbe kerül, ahol a kifizetések folyamatos feltételessége miatt az eddigieknél erőteljesebb lesz a jogállamisági és egyúttal a politikai kiszolgáltatottsága is az EU-s intézmények felé.

  • Ennek egyik első jeleként is értékelhető most, hogy ha a feltételek teljesülnek, akkor csepegtetve érkezik a pénz. A szupermérföldkövek teljesítésétől azonban továbbra is nagyon messze vagyunk.

Mi következik? A Bizottság döntését az Európai Tanácsnak négy héten belül kell jóváhagynia, de a kérdéses összegek várhatóan csak jövőre futnak be, a valószínű forgatókönyv szerint két részletben, tavasszal és év végén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország: gazdasági okok miatt zárvaA magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözelebb került a kormány az uniós források megszerzéséhez, de maradt még bőven tennivalójaFelpörögtek a héten az események, de a még teljesítendő feltételek között vannak olyanok, amelyekkel a kormány korábban erősen szembehelyezkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU-s megállapodás önmagában egy forintot nem jelent, erre Lengyelország a legjobb bizonyítékAkár új feltételek is bekerülhetnek még a Brüsszel által megkövetelt szupermérföldkövek közé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz európai bizottság Európai Unió jogállamiság pénz zöld átállás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Pálos Máté
2024. február 16. 16:34 Adat, Közélet

A tanárhiány újabb tünete, hogy sokkal több lett a nyugdíjas pedagógus a közoktatásban

Egy olyan rendszer jött létre, amiben a tanárok száma nagyobb ütemben fogy, mint a diákoké.

Bucsky Péter
2024. február 16. 13:21 Adat, Közélet

A külsős költségek ötödét a Rogán-féle kommunikáció vitte el a Diákhitel Központnál

Magyar Péter vezérigazgatói kinevezése után jelentősen csökkent a kommunikációs szerződések értéke.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.