Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 23. 15:49 Közélet, Pénz

Csepegtetni kezdi a pénzt Magyarországnak az EU, hogy csökkentsük orosz energiafüggőségünket

Pozitív értékelést adott ma az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság Magyarország módosított helyreállítási és ellenállóképesség-építési tervéről, és ha az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják, akkor körülbelül 900 millió euró, azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 340 milliárd forint érkezhet az országba.

Felülnézet: ahogy a Bloomberg is emlékeztet, az Európai Unió szervezetei tavaly összesen több mint 30 milliárd euró, azaz jelenlegi árfolyamon számolva 11 400 milliárd forint visszatartásáról döntöttek a jogállamisági problémák miatt.

  • Ez különösen súlyosan érinti a magyar gazdaságot, hiszen éppen keresleti válsággal küzd, és az állam ezzel a pénzzel sem tud megrendelőként fellépni a piacon.
  • A jelenlegi döntés a teljes összegnek csak kis részét szabadíthatja fel, ezért alapvetően nem változtat ezen a helyzeten, és a költségvetést sem tehermentesíti érdemben.

Számokban: a Bizottság most a világjárvány utáni zöld átállás magyar tervére bólintott rá, de csak azután, hogy azt a magyar fél megfelelően módosította.

  • A terv értéke összesen 10,4 milliárd euró, ebből 6,5 milliárd euró a vissza nem térítendő támogatás, 3,9 milliárd euró pedig hitel, és ennek előfinanszírozási részét kaphatjuk meg, ami összesen 900 millió euró körül lehet.
  • A zöld irányba jelentősen módosított terv 67 reformot és 47 beruházást takar, és nagyrészt az energetikai rendszer átalakítását célozza. A pénzt lényegében arra kell fordítani, hogy az ország a megújuló energia használata felé lépjen a fosszilis energiahordozók, vagyis a földgáz és a kőolaj helyett, amelyek egyébként nagyrészt Oroszországból érkeznek.

Igen, de: a jogállamisági problémák miatti pénzcsapelzárás nem változik, sőt a szóban forgó forrás további részéhez sem tud az ország addig hozzáférni, amíg a problémákat orvosló 27 úgynevezett szupermérföldkő nem teljesül.

Háttér: egy éve azt írtuk, a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a magyar kormány egy olyan tartós teljesítési kényszerbe kerül, ahol a kifizetések folyamatos feltételessége miatt az eddigieknél erőteljesebb lesz a jogállamisági és egyúttal a politikai kiszolgáltatottsága is az EU-s intézmények felé.

  • Ennek egyik első jeleként is értékelhető most, hogy ha a feltételek teljesülnek, akkor csepegtetve érkezik a pénz. A szupermérföldkövek teljesítésétől azonban továbbra is nagyon messze vagyunk.

Mi következik? A Bizottság döntését az Európai Tanácsnak négy héten belül kell jóváhagynia, de a kérdéses összegek várhatóan csak jövőre futnak be, a valószínű forgatókönyv szerint két részletben, tavasszal és év végén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország: gazdasági okok miatt zárvaA magyar gazdaság egy olyan negatív spirálba sodródik, ahol a kereslet bezuhanása már bezáró boltokban, szállás- és vendéglátóhelyekben is megmutatkozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözelebb került a kormány az uniós források megszerzéséhez, de maradt még bőven tennivalójaFelpörögtek a héten az események, de a még teljesítendő feltételek között vannak olyanok, amelyekkel a kormány korábban erősen szembehelyezkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU-s megállapodás önmagában egy forintot nem jelent, erre Lengyelország a legjobb bizonyítékAkár új feltételek is bekerülhetnek még a Brüsszel által megkövetelt szupermérföldkövek közé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz európai bizottság Európai Unió jogállamiság pénz zöld átállás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.