Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 31. 10:12 Élet, Közélet

Pontosan látszik, hol lehet Budapesten az új nemzetközi szövetségi központ

Múlt héten kiderült, hogy a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics Budapestre helyezi át székhelyét a svájci Lausanne-ból. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szavai szerint a kormányzat kész 15 éven át ingyen biztosítani a helyszínt a szövetségnek, emellett adókedvezményeket és mentességet nyújt a szervezetnek, valamint kész megkezdeni az egyeztetéseket a szükséges infrastrukturális beruházásokról.

A bejelentés után a Telex arról írt, hogy a központ helyszínét még nem jelentették be, de „jó eséllyel a XIII. kerületben, az egykori Láng Gépgyár területén”. A szervezet kongresszusán bemutatott prezentáció alapján – ha nem változnak a tervek – ennél határozottabban is lehet fogalmazni.

A kongresszusi videó 48. percénél kezdődik a budapesti tervek bemutatása, az alábbi állókép ebből származik.

Forrás: World Aquatics kongresszusi prezentáció

Aki szokott járni a Váci úton, valószínűleg felismeri a helyszínt, erről van szó:

Ennek a Reno udvarnak nevezett területnek az utóbbi években egészen kalandos története volt. Előbb 2016-ban a jegybanki alapítványok vagyonkezelő cége vette meg 17,2 milliárd forintért, hogy lakásokat és irodákat építtessen. „Sőt az eredeti tervek egy új »Brexit-negyedről« szóltak, mondván, a Brexit elől menekülő cégek fognak beköltözni az új irodaházakba. Egy időben még egy 90 méter magas toronyház megépítése is szóba került” – írta korábban a Magyar Narancs.

Ebből azonban nem lett semmi, mert 2020-ban új tulajdonosa lett a területnek, a napi.hu akkori információi szerint a terület 60 százalékát 22,8 milliárd forintért eladta az alapítványi vagyonkezelő a Chi Fu-csoportnak, amelynek vezetője a magyar állampolgársággal is rendelkező Frank Liu. A tervek ekkor irodákat, lakásokat, üzleteket és szolgáltató létesítményeket magában foglaló komplex fejlesztésről szóltak.

A múlt heti bejelentés alapján ezek tovább alakultak. Szijjártó Péter szavaiból arra lehet következtetni, hogy a kormány vagy megveszi a területet, és még ki is alakíttatja az infrastruktúrát, vagy valamifajta bérleti konstrukcióban gondolkozik.

Mint a képekből látható, az ingatlan két szélén lévő téglaépületek megmaradnak, ezek műemléki védettséget élveznek, és a terület középső részére kerül majd egy új, durván kocka alakú épület, benne egyebek mellett egy 50 méteres úszómedencével.

Mik azok a magas épületek, amelyek a látványterven oldalról és hátulról körbeveszik a nemzetközi szövetség területét? Itt készül hatalmas ingatlanfejlesztésre az orosz származású Rahimkulov Ruszlan vállalata, amely a tervek miatt összetűzésbe kerül a XIII. kerülettel, és a végén az Alkotmánybíróság a befektető érveit fogadta el.

A képek alapján nagyon sűrűn lesz beépítve a most még nagyrészt üres terület, bár az utóbbi években, évtizedekben létrehozott lakóparkoktól nem üt el érdemben. A terület Duna felőli részén van egyébként a 2017-es vizes vb-re felépített Duna Aréna, tehát meglehetősen kompakt területet összpontosulnak majd ezek a sportágak Budapesten.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó cégetAz évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jutCéghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leggazdagabb magyarországi család vagyonának története – 1. részVállalatfelvásárlás 500 forintért, harc a magyar vegyiparért, bekebelezett bank - hogyan lett a leggazdagabb a Magyarországra egyszerű menedzserként érkező Megdet Rahimkulov?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leggazdagabb magyarországi család vagyonának története – 2. részRahimkulovék megforgatják a pénzüket a magyar tőzsdén, kaszálnak a Zalakerámiával, kavarnak a Mollal és beveszik magukat az OTP-be, ezzel óriási vagyonra tesznek szert.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet 2027-es vizes világbajnokság Rahimkulov Ruszlan Szijjártó Péter vizes vb vizes világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Torontáli Zoltán
2024. június 3. 15:06 Adat, Élet

Nem a több munkaóra biztosítja a nagyobb gazdasági teljesítményt

Magasabb egy főre jutó GDP-hez jellemzően kevesebb munkaóra társul az unióban, de az összefüggés persze nem ok-okozati, hanem valószínűleg szerkezeti.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.