Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 31. 10:12 Élet, Közélet

Pontosan látszik, hol lehet Budapesten az új nemzetközi szövetségi központ

Múlt héten kiderült, hogy a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics Budapestre helyezi át székhelyét a svájci Lausanne-ból. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szavai szerint a kormányzat kész 15 éven át ingyen biztosítani a helyszínt a szövetségnek, emellett adókedvezményeket és mentességet nyújt a szervezetnek, valamint kész megkezdeni az egyeztetéseket a szükséges infrastrukturális beruházásokról.

A bejelentés után a Telex arról írt, hogy a központ helyszínét még nem jelentették be, de „jó eséllyel a XIII. kerületben, az egykori Láng Gépgyár területén”. A szervezet kongresszusán bemutatott prezentáció alapján – ha nem változnak a tervek – ennél határozottabban is lehet fogalmazni.

A kongresszusi videó 48. percénél kezdődik a budapesti tervek bemutatása, az alábbi állókép ebből származik.

Forrás: World Aquatics kongresszusi prezentáció

Aki szokott járni a Váci úton, valószínűleg felismeri a helyszínt, erről van szó:

Ennek a Reno udvarnak nevezett területnek az utóbbi években egészen kalandos története volt. Előbb 2016-ban a jegybanki alapítványok vagyonkezelő cége vette meg 17,2 milliárd forintért, hogy lakásokat és irodákat építtessen. „Sőt az eredeti tervek egy új »Brexit-negyedről« szóltak, mondván, a Brexit elől menekülő cégek fognak beköltözni az új irodaházakba. Egy időben még egy 90 méter magas toronyház megépítése is szóba került” – írta korábban a Magyar Narancs.

Ebből azonban nem lett semmi, mert 2020-ban új tulajdonosa lett a területnek, a napi.hu akkori információi szerint a terület 60 százalékát 22,8 milliárd forintért eladta az alapítványi vagyonkezelő a Chi Fu-csoportnak, amelynek vezetője a magyar állampolgársággal is rendelkező Frank Liu. A tervek ekkor irodákat, lakásokat, üzleteket és szolgáltató létesítményeket magában foglaló komplex fejlesztésről szóltak.

A múlt heti bejelentés alapján ezek tovább alakultak. Szijjártó Péter szavaiból arra lehet következtetni, hogy a kormány vagy megveszi a területet, és még ki is alakíttatja az infrastruktúrát, vagy valamifajta bérleti konstrukcióban gondolkozik.

Mint a képekből látható, az ingatlan két szélén lévő téglaépületek megmaradnak, ezek műemléki védettséget élveznek, és a terület középső részére kerül majd egy új, durván kocka alakú épület, benne egyebek mellett egy 50 méteres úszómedencével.

Mik azok a magas épületek, amelyek a látványterven oldalról és hátulról körbeveszik a nemzetközi szövetség területét? Itt készül hatalmas ingatlanfejlesztésre az orosz származású Rahimkulov Ruszlan vállalata, amely a tervek miatt összetűzésbe kerül a XIII. kerülettel, és a végén az Alkotmánybíróság a befektető érveit fogadta el.

A képek alapján nagyon sűrűn lesz beépítve a most még nagyrészt üres terület, bár az utóbbi években, évtizedekben létrehozott lakóparkoktól nem üt el érdemben. A terület Duna felőli részén van egyébként a 2017-es vizes vb-re felépített Duna Aréna, tehát meglehetősen kompakt területet összpontosulnak majd ezek a sportágak Budapesten.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó cégetAz évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jutCéghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leggazdagabb magyarországi család vagyonának története – 1. részVállalatfelvásárlás 500 forintért, harc a magyar vegyiparért, bekebelezett bank - hogyan lett a leggazdagabb a Magyarországra egyszerű menedzserként érkező Megdet Rahimkulov?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leggazdagabb magyarországi család vagyonának története – 2. részRahimkulovék megforgatják a pénzüket a magyar tőzsdén, kaszálnak a Zalakerámiával, kavarnak a Mollal és beveszik magukat az OTP-be, ezzel óriási vagyonra tesznek szert.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet 2027-es vizes világbajnokság Rahimkulov Ruszlan Szijjártó Péter vizes vb vizes világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.