Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. március 10. 04:34 Adat, Közélet

Hiába mentek milliárdok a férőhelyek bővítésére, még mindig csordultig vannak az ország bölcsődéi

Az ország több pontján, egészen pontosan 7 járásban haladja meg a bölcsödébe beíratott gyerekek száma a férőhelyekét, több tucat járásban pedig 95 százalék fölötti a kihasználtság. Ez ugyanakkor jelentős javulás az öt évvel ezelőtti állapothoz képest. Akkor 7 járásban egyáltalán nem volt bölcsőde, 25 járásban pedig meghaladta a száz százalékot a kihasználtság. A bölcsődei férőhelyek bővítése az elmúlt években kiemelt célja volt a kormánynak, sok milliárd forintnyi központi vagy EU-s forrás ment el rá – az eredmények elmaradnak a várttól. 

Keservesen lassú bővülés – és egy jó trükk

A kormány bölcsődeprogramjának teljes körű értékelését most nem végezzük el, de a Központi Statisztikai Hivatal bölcsődei férőhelyekről szóló friss adatösszefoglalója alapján érdemes néhány tényt és trendet rögzíteni. 

Az EU-tagállamok többségével ellentétben a magyar kormány GDP-százalékos szociális védelmi költései alacsonyak és egyre kevésbé is vállal szociális felelősséget: 2019-ben mindösszesen ez 16,4 százalék volt, a 2021-es előzetes adatok szerint pedig 17,3 százalék, miközben 2003 és 2013 között ez végig 20 százalék fölött járt. Viszont a működő bölcsődei férőhelyek száma emelkedett az elmúlt években.

2017-től minden évben több volt a férőhely, mint az előző évben, és ezek a számok egyúttal mindig a 2000 utáni csúcsot is jelentettek. 

2022-ben a bölcsődei férőhelyek száma már átlépte az 55 ezret. Ez durván ötezerrel több, mint a 2020-as, tízezerrel, mint a 2017-es, és húszezerrel, mint 2011-es adat. 

Mindehhez hozzátartozik, hogy 2016-ról 2017-re azért ugrott meg több ezerrel a férőhelyszám, mert a családi napköziket – amelyek valójában nem intézmények, hanem kis létszámú otthoni csoportok – átcsoportosították a bölcsődei ellátáshoz. Így ezzel az átnevezéssel mintegy 6 ezerrel megnövelték a hivatalos bölcsődei férőhelyszámot. Az is tény, hogy 2017-től a magán fenntartású bölcsődék is nagyot lendítettek a férőhelyszámon.

Még mindig durván 50 ezer kisgyerek lakóhelyén nincs bölcsőde

Értelemszerűen hasonló ritmusban emelkedik a bölcsődés gyermekek száma is, ami azt jelenti, hogy noha a népességfogyás miatt a kisgyeremekek száma és aránya hosszabb távon csökken, maga a bölcsődei ellátás egyre több kisgyereket ér el. Persze messze nem az összeset, ugyanis 2022-ben például 93 ezer kétévest tartottak nyilván, és “csak” bő 55 ezer bölcsiférőhelyet.

A beiratott gyerekek száma 2022-re megugrott ugyan, és először haladta meg az 50 ezret, 2017 és 2021 között az inkább stagnált – nem sikerült az évenkénti növekedés. 

2022-ben a kétévesek 31 százaléka részesült bölcsődei ellátásban, ami 3-4 százalékos növekedés az előző évekhez képest. 

Ugyanakkor 2017 óta minden évben csökkent azoknak a 3 év alatti kisgyermekeknek a száma, akik lakóhelyükön nem férnek hozzá semmilyen napközbeni ellátáshoz. Viszont 2022-ben ez még mindig durván 50 ezer kisgyermeket jelent, a gyerekek 18 százalékát érinti.

Sokkal több minibölcsőde 

Nézzük, mit tudhatunk még a bővítés részleteiről: az intézmények száma növekszik, már több mint 2250 bölcsőde működik az országban. 2017-hez képest a legnagyobb növekedést az úgynevezett minibölcsödék produkálták, 50-ről 334-re ment fel a számuk. 

Ezek 2017-ben pár száz férőhelyet biztosítottak, míg 2022-re már 2778-at. 

Ezzel együtt a gyerekek túlnyomó többsége, több mint 45 ezer, hagyományos bölcsödébe jár. Jelentős a családi bölcsődék aránya is 7188 férőhellyel. 

A bölcsődék legtöbb típusában az önkormányzati fenntartás a meghatározó, 2017 óta az arányuk nem csökkent, sőt inkább nőtt.

Bár a köznevelés más szintjein az egyház fontos szereplőként van jelen, 2022-ben összesen csak 26 egyházi fenntartású hagyományos bölcsőde működött. Lényegesen több alapítványi, 49. Mindkét típus aránya elenyésző a 851 önkormányzati intézményhez képest. 

A kis létszámú és kevés csoporttal, kevés gondozóval működő minibölcsődék számának és arányának jelentős növekedéséből is szinte teljesen az önkormányzatok vették ki a részüket. Csak a családi bölcsődék között vannak többségben az alapítványi fenntartású intézmények. Az ezret is meghaladó családi bölcsődéből 813 alapítványi, és 111 egyházi.

Nagy területi eltérés 

A bölcsődék kihasználtsága elég nagy szórást mutat területi alapon: 2017 óta egyértelműen csökkent az intézmények zsúfoltsága, tehát javult a bölcsődei ellátás országos lefedettsége. Már nincs olyan járás, ahol ne lenne egyáltalán bölcsőde.

2017-ben még 25 olyan járás volt, ahol a bölcsődék kihasználtsága 100 százalék fölött volt,  tehát több gyereket irattak be, mint ahány férőhely volt. 2019-ben például 3698 gyereket utasítottak el férőhelyhiány miatt az országban.

2022-re ilyen túlzsúfolt járásból már csak 7 van. Ugyanakkor még így is sok, több tucat olyan járás van, ahol a kihasználtság 95 százalék fölötti. Az alábbi térképen azok a járások láthatók kétféle kék színnel, amelyekben 95 és 110 százalék között van a bölcsődék kihasználtsága.

A jelenleg is túlzsúfolt intézményeket Közép- és Kelet-Magyarországon találjuk: például érintett az egymás mellett található mezőcsáti, balmazújvárosi és hajdúböszörményi járás. Ezek mindegyikében több a bölcsibe járó, mint a férőhely. 

A hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű bölcsődés gyermekek aránya országosan csökkent 2017 és 2022 között, 2,3 százalékról 1,6 százalékra. Öt évvel ezelőtt Északkelet-Magyarországon 4 járásban volt a hátrányos helyzetűek aránya 40 százalék fölött, 2022-re ez már csak az edelényi és gönci járásban van így. 

Nagy pénz, kis bővülés, alacsony ráta

A férőhelybővítő programot és pályázatokat 2018-ban hirdette meg a kormány, évente pár milliárd forintos központi költségvetési forrásokból. Ennél lényegesen nagyobb összegeket irányított át erre a célra EU-s forrásokból a kormány: a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusban ez mintegy 100 milliárd forint lehetett, a következőben, 2021-2027 között pedig elvileg ennél is több lehet, legalábbis a kormány szándéka szerint.

Orbán Viktor a családvédelmi akcióterv részeként 2019-ben még olyanokat mondott, hogy 2022-re teljes lesz a bölcsődei ellátás, és mintegy 21 ezer új férőhelyet hoznak majd létre 3 év alatt, ezzel elérik a 70 ezer férőhelyet. Más nyilatkozatokban 60 ezer férőhelyről beszéltek kormányzati szereplők.

Akárhogy is, a fenti adatok szerint ezektől a céloktól egyelőre messze járunk. Az elmúlt 3 évben a kormány 5162, az elmúlt 5 évben pedig 8 895 működő bölcsődei férőhelyet teremtett.

A bölcsődei férőhelyek bővítése nemcsak azért fontos a kormánynak, mert az ilyen családvédelmi intézkedések régóta a kampányüzeneteik centrumában vannak. Azért is, mert a kiterjedt és minőségi bölcsődei ellátás kéz a kézben jár a kisgyermeket nevelő nők munkaerőpiaci helyzetének és foglalkoztatottságának javulásával. A gyerekes nők foglalkoztatottságának növelése pedig a demográfusok szerint hozzájárulhat egy ország reprodukciós rátájának növekedéséhez.

Ugyanezért vezették be 2014-ben a gyed extrát, ami azt tette lehetővé, hogy gyorsabban és könnyebben visszatérjenek a nők a munkaerőpiacra, ugyanis a keretei között úgy mehettek vissza fél év után dolgozni, hogy nem estek el a gyermekgondozási támogatástól. Más kérdés, hogy mivel ugyanezt az apák is igényelhették, faramuci módon az ország több pontján éppen a nők járhattak rosszul az intézkedéssel. 

Mindenesetre a munka melletti támogatás igénybevételéhez biztosan kell egy munka, a munka elvégzéséhez pedig bölcsődei férőhely, sőt olyan színvonalú bölcsődei szolgáltatás, amit nemcsak végszükségből vagy muszájból vesznek igénybe a szülők, hiszen a konstrukciónak elméletileg ösztönzőként kellene működnie.

Az ott dolgozók elégedetlensége biztosan nem javít mindezen: a pedagógusok bérkövetelései mellett kiálló Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete éppen tavaly év végén nyújtott be a kormánynak egy belső felmérésre alapozott petíciót, amiben önálló bölcsődei bértáblát és magasabb alapbéreket követeltek.

A széles körű, jó színvonalú bölcsődei – és óvodai – ellátás a teljes társadalomra pozitív hatással van, ahogy azt a legmagasabb színvonalú gyermekellátó-rendszereket működtető országok példája is mutatja. Magyarországnak finoman szólva is van hova fejlődnie: az Eurostat 2020-as adatai szerint a magyar nők foglalkoztatottsági rátája az ötödik legalacsonyabb volt az EU-ban mintegy 68 százalékkal, Olaszország, Görögország, Spanyolország és Írország után. A gyerekes férfiak és nők foglalkoztatottsága közötti különbség pedig a harmadik legnagyobb volt Magyarországon ugyanezen adatok szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet bölcsőde családpolitika önkormányzat szociális ellátórendszer Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.