Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. február 28. 15:42 Adat

A magyar kormány arányaiban különösen keveset költött arra, amire az EU kormányai a legtöbbet

A magyar kormány arányaiban szinte a legkevesebbet költötte a szociális védelemre 2021-ben az Európai Unióban, holott a tagállamok kormányai pont erre költötték a legtöbbet, derül ki az Eurostat friss rövid összefoglalásából és részletes adataiból, amelyek az EU-kormányok költéseit hasonlítják össze azok funkciói szerint. 

A kormányok GDP-arányosított kiadásainak

  • 20,5 százaléka ment szociális védelemre,
  • 8,1 százaléka egészségügyre,
  • 6,3 százalék gazdasági ügyekre,
  • 6 százalék általános közszolgáltatásokra,
  • 4,8 százalék oktatásra.

Tavalyhoz képest nőttek a gazdasági és egészségügyi kiadások, csökkentek az oktatási, védelmi, biztonsági és szociális védelemhez kötödő arányos kiadások.

Ha lemegyünk az országok szintjére, azt látjuk, hogy – továbbra is GDP-arányos módon – szociális védelemre Franciaország, Finnország, Olaszország és Ausztria költötte a legtöbbet, a legkevesebbet pedig Málta, Ciprus, Magyarország, Izland és Románia. Magyaroszágnál ez 13,1, Ausztriánál ez 21,9 százalékot jelent.

Egészségügyi kidásoknál a lista elején látjuk Ausztriát, Csehországot, Dániát, a végén pedig Lengyelországot, Magyarországot, Luxemburgot és Írországot. Ez Magyarország esetében 5,6 százalékot jelent, szemben az élen járó 10,1 százalékot költő Ausztriával.

Vagyis azon a két területen, amire az EU-országok kormányai arányaiban a legtöbbet költik – szociális védelem és egészségügy –, Magyarország a lista sereghajtói között szerepel. 

Nem ez a helyzet a gazdásággal összefüggő költések terén, ahol Magyarország messze az EU-átlag fölött van. Ezt a listát Görögország, Ausztria, és Magyarország vezeti, Észtország, Svédország, Dánia, és Litvánia zárja.

Általános közszolgáltatásokra Olaszország és Finnország után Magyarország költötte 2021-ben arányosan a legtöbbet. 

Rendre és védelemre Magyarország körülbelül az EU-átlagot költötte százalékosan, ahogy környezetvédelemre és oktatásra is.

Ahogy korábban írtuk: Magyarország 2019-ben Eurostat-adatok alapján a GDP-jének 16 százalékát költötte szociális juttatásokra. Ez az érték Bulgáriával, Litvániával azonos, alulról közelíti a cseh és a ciprusi adatot, épphogy meghaladja a lett és a máltai arányszámot. Svédországban, Belgiumban, Olaszországban, Ausztriában ugyanez az érték 27-28 százalék, Franciaországban pedig 31.

A friss KSH-adat ugyanerre 17,3 százalék. A KSH ábráján és adattábláján látható: a mutató 2004-től évről évre növekdett 2009-ig, akkor volt a csúcson 22,3 százalékkal, majd 2019-re leesett 16,4 százalékra. 2020-ra felment 18 százalék fölé, ám 2021-ra megint csökkent. 

A nyugdíjak és egyéb ellátások havi átlaga a nettó átlagkereset 49 százaléka volt 2021-ben, míg a GDP 7,8 százalékát tette ki. 2000 óta egyik adat sem mutatott alacsonyabb számot.

Az EU a fenti okok és a gazdasági fejlődés visszaesése miatt a következő években a szociális háló megerősítését tervezi, ellentétben a magyar kormány szociális politikájának irányával és alaplogikájával, amit például a szociális törvény módosítása is fémjelzett. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar állam egyre kevésbé vállal felelősséget az elesettekért, az EU viszont erősítené a szociális hálótAz európai gazdasági fejlődés visszaesése miatt kezdtek az Európai Unióban a szociális minimum jövedelemről és annak kiszélesítéséről beszélni, ellentétben a magyar kormány szociális politikájának irányával és alaplogikájával.

Adat egészségügy EU gazdaság szociális kiadások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Jandó Zoltán
2023. március 24. 04:34 Adat

Miközben a kormány szerint nincs alternatívája az orosz gáznak, szép csendben megindult a kiváltása

A korábbinál jóval nagyobb arányban érkezik földgáz Magyarországra olyan irányokból, ahonnan jellemzően nem orosz energiahordozó jön.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.