Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. február 28. 15:42 Adat

A magyar kormány arányaiban különösen keveset költött arra, amire az EU kormányai a legtöbbet

A magyar kormány arányaiban szinte a legkevesebbet költötte a szociális védelemre 2021-ben az Európai Unióban, holott a tagállamok kormányai pont erre költötték a legtöbbet, derül ki az Eurostat friss rövid összefoglalásából és részletes adataiból, amelyek az EU-kormányok költéseit hasonlítják össze azok funkciói szerint. 

A kormányok GDP-arányosított kiadásainak

  • 20,5 százaléka ment szociális védelemre,
  • 8,1 százaléka egészségügyre,
  • 6,3 százalék gazdasági ügyekre,
  • 6 százalék általános közszolgáltatásokra,
  • 4,8 százalék oktatásra.

Tavalyhoz képest nőttek a gazdasági és egészségügyi kiadások, csökkentek az oktatási, védelmi, biztonsági és szociális védelemhez kötödő arányos kiadások.

Ha lemegyünk az országok szintjére, azt látjuk, hogy – továbbra is GDP-arányos módon – szociális védelemre Franciaország, Finnország, Olaszország és Ausztria költötte a legtöbbet, a legkevesebbet pedig Málta, Ciprus, Magyarország, Izland és Románia. Magyaroszágnál ez 13,1, Ausztriánál ez 21,9 százalékot jelent.

Egészségügyi kidásoknál a lista elején látjuk Ausztriát, Csehországot, Dániát, a végén pedig Lengyelországot, Magyarországot, Luxemburgot és Írországot. Ez Magyarország esetében 5,6 százalékot jelent, szemben az élen járó 10,1 százalékot költő Ausztriával.

Vagyis azon a két területen, amire az EU-országok kormányai arányaiban a legtöbbet költik – szociális védelem és egészségügy –, Magyarország a lista sereghajtói között szerepel. 

Nem ez a helyzet a gazdásággal összefüggő költések terén, ahol Magyarország messze az EU-átlag fölött van. Ezt a listát Görögország, Ausztria, és Magyarország vezeti, Észtország, Svédország, Dánia, és Litvánia zárja.

Általános közszolgáltatásokra Olaszország és Finnország után Magyarország költötte 2021-ben arányosan a legtöbbet. 

Rendre és védelemre Magyarország körülbelül az EU-átlagot költötte százalékosan, ahogy környezetvédelemre és oktatásra is.

Ahogy korábban írtuk: Magyarország 2019-ben Eurostat-adatok alapján a GDP-jének 16 százalékát költötte szociális juttatásokra. Ez az érték Bulgáriával, Litvániával azonos, alulról közelíti a cseh és a ciprusi adatot, épphogy meghaladja a lett és a máltai arányszámot. Svédországban, Belgiumban, Olaszországban, Ausztriában ugyanez az érték 27-28 százalék, Franciaországban pedig 31.

A friss KSH-adat ugyanerre 17,3 százalék. A KSH ábráján és adattábláján látható: a mutató 2004-től évről évre növekdett 2009-ig, akkor volt a csúcson 22,3 százalékkal, majd 2019-re leesett 16,4 százalékra. 2020-ra felment 18 százalék fölé, ám 2021-ra megint csökkent. 

A nyugdíjak és egyéb ellátások havi átlaga a nettó átlagkereset 49 százaléka volt 2021-ben, míg a GDP 7,8 százalékát tette ki. 2000 óta egyik adat sem mutatott alacsonyabb számot.

Az EU a fenti okok és a gazdasági fejlődés visszaesése miatt a következő években a szociális háló megerősítését tervezi, ellentétben a magyar kormány szociális politikájának irányával és alaplogikájával, amit például a szociális törvény módosítása is fémjelzett. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar állam egyre kevésbé vállal felelősséget az elesettekért, az EU viszont erősítené a szociális hálótAz európai gazdasági fejlődés visszaesése miatt kezdtek az Európai Unióban a szociális minimum jövedelemről és annak kiszélesítéséről beszélni, ellentétben a magyar kormány szociális politikájának irányával és alaplogikájával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat egészségügy EU gazdaság szociális kiadások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.